BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Economia chineză a crescut cu 6,2% în trimestrul II, dar este cel mai lent ritm de creștere de aproape trei decenii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economia chineză a crescut cu 6,2% an/an în trimestrul II conform estimării Bloomberg, insă creșterea economică în cea de-a doua cea mai mare economie din lume este în continuare afectată în mod negativ de scăderea schimburilor comerciale cu SUA.

Chiar și așa, acesta a fost cel mai lent ritm de creștere de aproape trei decenii, deoarece autoritățile își doresc ca economia să fie mai mult de consum decât orientată spre exporturi, se arată intr-o analiză X-Trade Brokers.

Raportul de astăzi a indicat o creștere a PIB-ului deflator, cel mai extins indicator al inflației din economie, cu 1,8% de la 1,4% YTD (de la inceputul anului).

Acest lucru ar putea atenua preocupările cu privire la riscurile deflaționiste, dată fiind cea mai recentă valoare a inflației din luna iunie, generând o menținere a ritmului de creștere a prețurilor producătorilor.

Amintim că Beijingul a adoptat, în cursul acestui an, stimulente masive în economie, inclusiv reduceri de impozite, precum și emiterea de obligațiuni speciale de către administrațiile locale pentru creșterea infrastructurii. Prin urmare, efectele acestor pași încep să apară în economie.

Cu toate acestea, numeroase riscuri externe ar putea submina eforturile de redresare a creșterii economice de la Beijing, așadar se poate aștepta ca a doua jumătate a anului să fie mai ușoară,” se precizează in analiză.

Economia chineză a înregistrat date conform așteptărilor în al doilea trimestru. În plus, și alte cifre pentru luna iunie au fost mult peste estimări. Sursa: Bloomberg

Împreună cu PIB-ul pentru Q2 s-a publicat, de asemenea, o serie de cifre lunare pentru luna iunie, toate depășind cu ușurință așteptările. În primul rând, producția industrială a crescut cu 6,3% an/an (estimările fiind de 5,2%), vânzările de retail s-au apreciat cu 9,8% (8,5%), iar investițiile în active fixe, excluzând sectorul rural, s-au mărit cu 5,8% de la începutul anului (5.5%).

CITESTE SI:  Nuclearelectrica a semnat contractul pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

În privința cheltuielilor de investiții, trebuie subliniat faptul că valoarea cheltuielilor din sectorul privat a accelerat la 5,7%, de la 5,3% an/an, iar investițiile din sectorul public au scăzut la 6,9%, de la 7,2%.

Totodată, detaliile legate de vânzările de retail sugerează că evoluția pozitivă poate fi atribuită vânzărilor auto, deoarece consumatorii au fost atrași de reducerile masive de luna trecută, așadar în iulie, creșterea poate decelera într-o anumită măsură.

Tot în iunie prețurile locuințelor au crescut cu 10,3% an/an față de 10,7% an/an în mai, sugerând că Beijingul nu dorește să creeze o bulă în domeniul imobiliar. În cele din urmă, rata șomajului în luna iunie a crescut la 5,1% de la 5%.

Erdogan promite reduceri de dobândă în Turcia
Cu o săptămână în urmă, investitorii au fost șocați de decizia luată de președintele Turciei, Recep Erdogan, de a-l demite pe guvernatorul băncii centrale.

La rândul său, o altă veste interesantă din Turcia a venit weekendul trecut, deoarece Erdogan a promis reduceri serioase, potrivit postului de televiziune Haberturk.

El a susținut că țara vizează reducerea inflației de la peste 15% la valori de o singură cifră până la sfârșitul anului și, în același timp, a atins un obiectiv în rate. Erdogan a repetat din nou ideea sa ”neortodoxă”, conform căreia rate de dobândă mai scăzute ar face ca inflația să scadă considerabil.

Lira turcească nu a răspuns încă la aceste promisiuni, depreciindu-se marginal în raport cu dolarul american în această dimineață. Următoarea întâlnire CBRT (Banca Centrală a Turciei) este programată pe 25 iulie, unde se așteaptă o reducere a dobânzii de 200 de puncte de bază.

Articol realizat pe baza unei analize efectuată de X-Trade Brokers.


 

[ajax_load_more]