BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Economia globală se află în pragul recesiunii, în ciuda a ceea ce arată mulți indici bursieri

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Când vine vorba de macroeconomie, săptămâna aceasta interesul real este pentru ziua de joi. Economia globală este în pragul recesiunii, în ciuda a ceea ce arată mulți indici bursieri.

Indicatorul compozit PMI Global a fost mai mic decât în septembrie doar o singură dată – în iulie 2012, dar, după cum știm din urmă, un stimul monetar masiv a fost suficient pentru a reînvia un ciclu economic încă tânăr.

Prezentând succint, avem un alt efort monetar, dar ciclul este foarte matur și tensiunile comerciale nu ajută. Traderii speră ca datele PMI din Europa, în special cele din Germania, să se îmbunătățească, in timp ce rapoartele pot eclipsa ședința BCE – ultima cu Draghi la conducere. Conferința post-întâlnire va fi importantă, în măsura în care Draghi dezvăluie preferințele consiliului de administrație, dar ne îndoim că va fi dispus să discute acest lucru.

Economia globală nu a fost mai aproape de recesiune din 2012. Sursa: Macrobond, XTB Research

• Evenimentul economic cheie din această săptămână: Indicatorii PMI din Germania (joi, 10:30 am ora României), conferința post-întâlnire a BCE (joi, 3:30 pm ora României)

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

SUA – Poate comerțul să reînvie economia americană?

Economia SUA rămâne într-un stadiu ciudat, unde rata șomajului este cea mai mică din ultimii 50 de ani și, în același timp, datele de sondaj cu privire la sectorul de afaceri arată o scădere bruscă, reflectând o cerere globală mai slabă și un dolar american puternic.

Însă una dintre aceste părți va predomina în cele din urmă. Datele cu privire la vânzările de retail de săptămâna trecută au fost slabe, dar creșterea anuală a fost decentă.

În această săptămână vom aștepta cu nerăbdare raportul Markit PMI (joi) și sentimentul la nivelul consumatorului (vineri).

„Există foarte mult optimism în ceea ce privește prima fază a acordulului comercial, dar ne îndoim că acest lucru ar putea avea un impact foarte mare, excepție făcând cazul în care taxele vamale vor fi eliminate (sau cel puțin reduse) – ceea ce pare puțin probabil în această etapă”, se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB Online Trading.

US500 rămâne aproape de maximele istorice. Vor justifica rapoartele macroeconomice acest lucru? Sursa: xStation5

• Evenimentul economic cheie din această săptămână: Indicatorii PMI flash din SUA pentru octombrie (joi, 4:45 pm ora României)

Conectează-te în platforma xStation și urmărește evoluția piețelor

Asia – creșterea în China încetinește, comerțul rămâne problematic

Punctul culminant al săptămânii trecute a fost publicarea PIB pentru cel de-al treilea trimestru în China, care a înregistrat o încetinire până la 6%. Cu toate acestea, datele din China fiind atat de „netezite”, nu au provocat mari schimbări în piață.

CITESTE SI:  Bitcoin România: Numărul de tranzacții a crescut cu 600% în T1 20224, față de aceeași perioadă din 2023

Pe de altă parte, datele comerciale sunt demne de urmărit și aici datele rămân foarte slabe. Exporturile japoneze au fost de -5,2% an / an în septembrie, dar pălesc în comparație cu datele comerciale coreene din luna octombrie, care arată exporturile la -19,5% (diminuate de mai puțin comerț cu China și Japonia) și importurile la -20%. Detaliile ne arată că livrările către China, cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, au scăzut cu aproape 20%, timp în care cele către Japonia s-au redus cu 21% în termeni anuali.

Mai mult, economia sud-coreeană arată, de asemenea, semne persistente ale unei slăbiciuni a cererii interne, importurile scăzând cu 20,1% YoY în primele 20 de zile ale acestei luni. În plus, atât prețurile de consum, cât și cele de producție au scăzut vizibil în ultimul timp, indicele CPI depreciindu-se sub nivelul 0 pentru prima dată în septembrie.

Astfel, se pot observa dificultățile prin care trece Coreea de Sud nu doar din punct de vedere al slăbiciunii bazate pe cererea internă generală, ci și din perspectiva războiului comercial SUA – China. Întrucât comerțul este în centrul acestei încetiniri, speranțele pentru o recuperare rapidă, vor trebui să aștepte.

Coreea de Sud este centrul comercial din Asia. Prin urmare, acest grafic, care arată exporturile în scădere, ar trebui să fie luat în serios. Sursa: Bloomberg

• Evenimentul economic cheie din această săptămână: Indicatorii PMI flash din Japonia (joi, 3:30 am ora României)

Președintele chilian anunță stare de urgență

În contextul actual în care majoritatea investitorilor se concentrează asupra subiectului relațiilor comerciale dintre China și SUA și a modului în care se va finaliza Brexitul, merită să discutăm puțin despre ceea ce se întâmplă în Chile și de evoluția remarcabilă a perechii USDCLP.

În ciuda faptului că era considerat un stat imun la astfel de proteste anti-măsuri de austeritate și fiind una dintre cele mai bogate și stabile țări din America Latină, situația din Chile a degenerat în timpul weekendului. Nemulțumirea a apărut în urma creșterii costurilor de trai, iar punctul culminant a fost majorarea tarifelor transportului cu metroul în Santiago.

Guvernul a motivat această măsură spunând că odată cu devalorizarea pesoului și creșterea costurilor cu energia guvernul nu își mai permite subvențiile tot mai ridicate. Demonstrațiile s-au accentuat pe parcursul săptămânii, protestatarii ajungând să întrerupă circulația metroului și chiar să incendieze mai multe stații de metrou, dar și o sucursală a Enel. În urma acestor manifestații, autoritățile au declarat stare de urgență și au impus un semnal de alarmă în jurul capitalei Santiago pentru a doua noapte consecutivă după ce poliția a fost obligată să recurgă la folosirea de gaz lacrimogen pentru a opri o serie de proteste violente. În încercarea de a calma spiritele, președintele Sebastian Pinera a decis să suspende majorarea prețurilor, dar situația nu s-a aplanat.

Analiză efectuată de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]