BET
16904.46
0.13%
BET-TR
35074.7
0.13%
BET-FI
60054.28
-0.72%
BETPlus
2497.47
0.1%
BET-NG
1208.31
0.15%
BET-XT
1440.35
0.03%
BET-XT-TR
2954.96
0.03%
BET-BK
3108.44
-0.05%
ROTX
37118.88
0.16%


Economia mondiala își continuă ritmul de creștere susținut

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Mediul economic pentru piețele de capital se schimbă în timp ce vorbim. Cu aproximativ un an și jumătate în urmă, economia globală si-a mutat cursul de la redresare catre boom, ceea ce a fost foarte avantajos pentru piețe.

O analiza recenta a celor de la Erste Asset Management, arata faptul ca rezultatul a fost o creștere economică puternică, bazată în linii mari pe o inflație scăzută, politici monetare foarte favorabile, o creștere bună a câștigurilor salariale și fluctuații limitate ale prețurilor pe piețele de capital.

Prețurile scăzute pe piețele de acțiuni la începutul lunii februarie s-au datorat, în mare parte, reacției de creștere a inflației, a politicilor monetare (creșteri ale ratelor dobânzilor) și a randamentelor obligațiunilor guvernamentale la creșterea economică semnificativă.

Pentru a putea masura evoluția pieței, analiza raspunde la trei întrebări: in ce masura creșterea economică actuală poate slăbi în viitorul apropiat, cum si cu ce viteză se schimbă indicatorii (și în ce țări) și daca există alte evoluții pozitive sau negative suplimentare (protecționism, alegeri în Italia, stimulente în SUA, etc).

Creștere economica: accelerarea s-a terminat

Creșterea economiei mondiale este puternică și are baze solide. Pentru 2018, se așteaptă o rată de creștere ajustată cu inflația de 3,5%. Cu toate acestea, mulți indicatori de vârf ai activității economice sunt deja la niveluri ridicate. Prin urmare, începutul declinului lor este doar o chestiune de timp, un exemplu in acest sens fiind indicele climatului german de afaceri (indicele Ifo). După ce a atins un nivel record în ianuarie, a scăzut ușor în februarie.

Economia globală va rămâne în faza actuală de creștere (adică o creștere puternică) pentru încă câteva trimestre, iar tranziția către faza de declin nu este încă previzibilă. Cu toate acestea, faza de accelerare s-a încheiat.

Rata șomajului scăzută

Desi după criza din 2009 rata de neocupare a fortei de munca a fost foarte ridicată in unele state membre UE, etapele de redresare și de creștere au avut fiecare un efect semnificativ in ceea ce priveste rata șomajului. Între timp, aceasta a scazut in regiunea OCDE, fiind acum de 5,2%, adică cea mai mică valoare din ultimele decenii. Conform estimărilor OCDE și FMI, economiile dezvoltate vor evolua în continuare peste nivelul potențialul.

Cresterea presiunilor inflationiste

CITESTE SI:  Allview finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin

Rata inflației este sub ținta băncilor centrale în multe țări importante, desi a înregistrat o ușoară creștere (1,9% în decembrie 2017 pentru tarile G-7). Ratele scăzute ale șomajului, coroborate cu creșterea economică puternică, sugerează o creștere suplimentară. În SUA, creșterea salariilor medii pe oră a crescut în luna ianuarie iar in Germania, acordurile salariale din sectorul metalurgic atrag o creștere a salariilor la nivel global.

Inflația la nivelul randamentelor obligațiunilor pe următorii zece ani a crescut în SUA de la 1,20% în februarie 2016 la 2,12% în prezent.

Băncile centrale: conflictul de obiective

Având în vedere că creșterea economică a devenit din ce în ce mai consistenta, rata șomajului a scăzut, iar previziunile sugerează o creștere a inflației, multe bănci centrale și-au reînnoit poziția monetară expansivă. Ratele-cheie de creditare au fost majorate, iar lichiditatea băncilor centrale a fost redusă, FED-ul conducand plutonul, prin cresterea ratei cheie la 1,25% – 1,5%.

Ca și în cazul creșterii acestora, băncile centrale se confruntă acum cu două conflicte care nu prezentau importanta cu putin timp in urma: inflatia si rata somajului sau stabilitatea pietelor financiare: când piețele devin mai fragile, dar inflația și rata de ocupare a forței de muncă cresc, băncile centrale nu pot renunța cu ușurință la creșterea ratelor dobânzilor.

Volumul de creditare și politicile fiscale

Expansiunea creditului a crescut la nivel mondial, cu excepția Chinei. În ceea ce privește politicile fiscale, deficitele bugetare nu mai sunt reduse. Astfel, două piedici importante pentru creșterea economică au dispărut. În SUA, nu numai că se reduc impozitele, dar și o creștere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale este in plan. Deficitul bugetar ar putea crește cu peste 5% anul viitor.

Protecționism politic

În arena politică, tendințele protecționiste devin din ce în ce mai abundente. Creșterea taxelor la import pentru mașinile de spălat și panourile solare ar putea constitui un nou conflict comercial – o tendință consolidată prin anunțarea recentă a posibilelor taxe de import pentru aluminiu și oțel.

In concluzie, desi indicatorii economici sugerează in continuare o creștere durabilă, incertitudinile legate de creșterea inflației, cresterea datoriilor publice si a volatilitatii vor fi aspecte de luat in considerare pentru investitorii din economiile emergente si nu numai.

Sursa: Erste Asset Management

Foto: Dreamstime