BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Efectele introducerii impozitului pe venit: o treime din companii ar putea intra in insolventa

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Companiile care înregistrează venituri de peste un milion de euro vor avea cel mai mult de suferit de pe urma impozitului pe venit iar aproape 60% dintre acestea sunt firme cu acţionariat străin, se arată într-o analiză realizată de Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector la Institutul Bancar Român (IBR).

El a realizat un studiu de impact cu privire la introducerea impozitului pe venitul companiilor, măsură introdusă recent în programul de guvernare.

‘Acest studiu de impact concluzionează faptul că, sub auspiciile actuale, aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creştere începând cu anul 2018, în timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscală suplimentară. Astfel, aproximativ una din trei companii care activează în România este expusă riscului de a intra în insolvenţă din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcţie de venit.

Noile măsuri fiscale, aşa cum sunt prezentate în stadiul actual, par să trateze efectul şi mai puţin cauza. Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenţie chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real şi normalizarea acestuia, conform realităţii. Dacă nu se înţelege şi nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greşit’, a spus Guda.

CITESTE SI:  Agroserv Măriuța raportează vânzări de 59,8 milioane de lei în primele nouă luni din 2023

Potrivit acestuia, mediul de afaceri care activează în România suferă de o boală foarte gravă, respectiv lipsa păturii de mijloc, din cauza polarizării excesive.

‘Cele mai mari 1% dintre companii generează două treimi din veniturile întregului mediu de afaceri şi prezintă o sarcină fiscală mai mică decât restul companiilor mici. În acest context, prin înlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca bază impozabilă, noul guvern doreşte, conform declaraţiilor oficiale, să combată practica multinaţionalelor de optimizare fiscală şi diminuare a impozitelor plătite. Personal, confirm afecţiunea de polarizare a mediului de afaceri şi faptul că firmele mari înregistrează o sarcina fiscală inferioară celor mici, dar nu cred că un tratament în masă este cea mai fericită soluţie’, a declarat Guda.

Concluziile exprimate în studiul de impact reprezintă opinia autorului şi nu implică, în nici un fel, instituţiile în care autorul este asociat/implicat, se subliniază în document. AGERPRES

Foto credit: Tashatuvango | Dreamstime.com