BET
17764.07
-0.94%
BET-TR
37601.25
-0.93%
BET-FI
58687.29
0.41%
BETPlus
2622.16
-0.94%
BET-NG
1278.12
-0.68%
BET-XT
1508.13
-0.78%
BET-XT-TR
3155.09
-0.76%
BET-BK
3257.19
-0.23%
ROTX
39072.17
-0.93%
Electrica, pe lista neagră a Consiliului Concurenței

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Referitor la decizia Consiliului Concurentei de a include Societatea Energetica Electrica SA (Electrica) pe Lista actualizata (blacklist) a operatorilor economici care au fost implicati in investigatii privind trucarea de licitatii, Electrica doreste sa reaminteasca investitorilor si actionarilor faptul ca, prin Decizia nr. 77/20.12.2017, Electrica a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei, autoritatea retinand calitatea de “facilitator” a Electrica (concept neconfirmat definitiv de instantele din Romania), Electrica nefiind retinuta in probatoriul autoritatii de concurenta ca participant la intelegerile din piata.

Evenimentele care fac obiectul Deciziei se refera la comercializarea, de catre mai multe companii, a contoarelor si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice din Romania in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare in perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 si de catre Electrica, in calitate de facilitator, in perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

In contextul in care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligatia legala de a coopera, cu Consiliul Concurentei pe parcursul acestei investigatii in scopul identificarii comportamentelor de natura a afecta societatea, si avand in vedere faptul ca Electrica nu este producator de contoare electrice, consideram ca nu se poate retine faptul ca societatea a participat la vreo intelegere de impartire a pietei comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice din Romania. Astfel, Electrica a contestat Decizia, iar procesul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand termen de judecata 9 februarie 2022, la acest moment neexistand o hotarare judecatoreasca definitiva.

Sanctiunea aplicata Electrica a constat intr-o amenda contraventionala, stabilita ca procent din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar 2016. La stabilirea cuantumului amenzii s-a tinut cont de faptul ca (i) Electrica a colaborat in mod efectiv si deplin cu Consiliul Concurentei pe parcursul procedurii de investigatie, in afara domeniului de aplicare a politicii de clementa si dincolo de obligatia legala de a coopera, (ii) cifra de afaceri inregistrata de Electrica pe piata retinuta ca fiind piata pe care a avut loc incalcarea este sub 20%, (iii) pentru prima data se retine calitatea de facilitator in sarcina unei intreprinderi care organizeaza proceduri de achizitie publica si (iv) la nivelul societatii exista un program de asigurare a conformitatii cu legislatia in domeniul concurentei (diseminat, implementat si asumat de angajati).

CITESTE SI:  Brokerii de la BRK Financial Group recomandă Cumpărare pentru Transelectrica și un preț țintă de 36.5 lei/acțiune

Electrica reaminteste investitorilor si tuturor persoanelor interesate ca in savarsirea faptelor retinute de catre Consiliul Concurentei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societatii si nici nu au actionat in temeiul unui mandat acordat de societate, sens in care compania a derulat anchete interne, iar in urma acestor demersuri interne, a implementat masurile legale care se impun, inclusiv un plan de conformare, astfel incat asemenea incidente sa fie evitate in viitor.

Electrica a aplicat si continua sa aplice o politica de toleranta zero fata de orice incalcari ale legilor in vigoare, inclusiv ale legislatiei concurentei. In acest sens, Electrica a promovat in mod constant atat in regulamentele si procedurile interne, cat si in relatia cu partenerii de afaceri, respectarea normelor de concurenta, protejarea concurentei loiale si corectitudinii in afaceri.

In acest context, includerea Electrica pe Lista actualizata (blacklist) a operatorilor economici care au fost implicati in investigatii privind trucarea de licitatii incalca drepturile si aduce atingere reputatiei Electrica, intrucat o lista asa-zis neagra este asociata cu ideea de vinovatie dovedita definitiv or nu aceasta este situatia Electrica. Prin urmare, consideram ca includerea Electrica in Lista este lipsita de fundament legal.

Mentionam ca vom contacta de indata reprezentatii Consiliului Concurentei pentru a solicita eliminarea Electrica de pe lista intocmita de catre autoritate.