BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Este în măsură Federal Reserve să ”salveze” piețele bursiere prin noile reduceri de dobândă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Investitorilor le plac măsurile de relaxarea monetară. Există un consens cu privire la faptul că piața de creștere prezentă de 11 ani pe Wall Street a fost susținută într-o manieră intensivă de măsurile neortodoxe ale Fed. Mulți investitori au început să creadă că băncile centrale pot salva piețele în orice context. Ținând cont că FOMC tocmai a livrat o reducere de urgență de 50 de puncte de bază, problema pare mai urgentă ca niciodată și apare întrebarea dacă instituțiile centrale au această abilitate.

Intervenția Fed

În ultima sesiune din februarie, FED a emis o declarație laconică în care spunea că economia SUA se afla într-o stare solidă, iar banca monitoriza virusul pentru a evalua impactul. Marți însă, a anunțat o reducere de urgență a dobânzii cu 50 de puncte de bază (o modificare standard este de 25 de puncte de bază).

Aceasta este o schimbare semnificativă de atitudine în doar câteva zile, Fed sugerând că situația ar putea fi serioasă și oferă un răspuns pe măsură. În mod normal, investitorii ”adoră” măsurile de relaxare, spre exemplu, anul trecut, când FED a oferit 3 reduceri de dobândă și o măsură asemănătoare unui program QE în contextul unei ușoare încetiniri economice, piețele bursiere au beneficiat major. Prima reacție la mișcarea de marți a fost pozitivă. Dar dacă reducerea de urgență indică probleme majore în viitor? Ar putea schimbarea rapidă a atitudinii Fed sugera o stare de panică la banca centrală?

Ce ne spune istoria?

Nu este prima dată când Fed anunță o reducere de urgență sau amplă. Spargerea bulei Dot.com, prăbușirea LTCM, criza bancară – am văzut astfel de măsuri în mai multe rânduri. Acest lucru ne permite să urmărim răspunsurile pieței la astfel de acțiuni.

Am ales 7 scenarii din ultimii 50 de ani. Au fost mai multe, dar întrucât anumite mișcări extraordinare au avut loc de mai multe ori în timpul unei singure crize (de exemplu, de 3 ori în timpul crizei financiare globale), am ales doar primul răspuns, în cazul nostru fiind prima decizie de acest tip.

Care sunt rezultatele? Într-adevăr destul de ciudate. Prima lună are ca rezultat un câștig mediu de 1% pentru S&P500 (US500), traderii fiind optimiști în urma stimulentelor. Primele 3 luni au un randament negativ de 1,25% ceea ce înseamnă că problema se așează și prima reacție a fost mai mult decât o inversare. Cu toate acestea, randamentul anual în urma reducerii depășește 5% în medie, ceea ce sugerează că acțiunea a avut succes.

Neconcludent: reducerea de urgență a FOMC nu este o rețetă pentru o piață de creștere. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți cu o astfel de interpretare și să analizăm separat aceste cazuri. Putem observa că două secvențe de creștere foarte consistente au avut loc în 1980 și 1998. Al doilea caz este foarte direct – reducerea Fed a fost un răspuns la prăbușirea LTCM și, întrucât nu a existat nicio problemă fundamentală în economie (încă), impulsul ascendent al sectorului tehnologic a continuat.

CITESTE SI:  Începe sezonul câștigurilor pentru companiile americane: Se așteaptă ca băncile să raporteze cea mai mare scădere a veniturilor

În 1980, când situația fundamentală era dezastruoasă, creșterea a avut loc după scăderea amplă din 1979 (nu este cazul în prezent) și înaintea unei alte corecții în 1981. Criza petrolului din 1974 a reprezentat principalul factor negativ. Piețele au scăzut și în 2001 și 2007, dar în aceste situații erau primele semne de început al unor piețe de scădere.

Traderii ar trebui să urmărească răspândirea virusului, nu deciziile Federal Reserve

Concluzia este că reducerea de dobândă a FOMC nu oprește piața de scădere dacă problema de bază este cu adevărat gravă. Ne aflăm într-un asemenea scenariu? Încă nu știm cu siguranță. Dacă SUA și Europa sunt obligate să pună în aplicare restricții asemănătoare celor din China (ceea ce a dus la o scădere a vânzărilor de mașini de -80% în februarie), situația ar putea fi foarte gravă. Acesta este motivul pentru care traderii ar trebui să urmărească in primul rând datele legate de răspândirea virusului.

Virusul s-a răspândit într-o manieră rapidă până în prezent. Sursa: Worldometers, XTB Research

Piața aurului ar trebui urmărită

Un aspect ce trebuie adăugat este că răspunsul prețului aurului a fost mai consistent în medie. Trebuie să remarcăm că băncile centrale par să-și piardă credibilitatea.

Prețul aurului a crescut cu peste 10% în următoarele 6 luni în urma celor 7 reduceri de urgență anterioare. Sursa: Bloomberg, XTB Research

Trebuie menționat de asemenea, conform ultimelor informații, că delegații OPEC care s-au intalnit astăzi la Viena au decis o reducere suplimentară a producției cu 1,5 milioane de barili. Prețul petrolului a crescut astfel în urma anunțului, cotația Brent testând pragul de la 51,80 USD înainte de a inversa. Însă, propunerea depinde de suportul Rusiei, fiind discutabil dacă statul va accepta această măsură la întâlnirea de mâine.


 

[ajax_load_more]