BET
16919.27
0.64%
BET-TR
35105.44
0.64%
BET-FI
60331.04
0.32%
BETPlus
2500.71
0.64%
BET-NG
1207.43
0.53%
BET-XT
1441.47
0.59%
BET-XT-TR
2957.27
0.59%
BET-BK
3106.43
0.79%
ROTX
37139.3
0.67%


Evoluție pozitivă pentru aur la finalul săptămânii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețul aurului crește pentru a patra sesiune consecutivă vineri și se află în drum către a doua săptămână consecutivă pozitivă, profitând de slăbiciunea dolarului american și de presiunea inflaționistă în creștere care au impulsionat cererea pentru metalul prețios.Indicele dolarului s-a îndreptat spre a doua săptămână de scădere, fapt ce a ajutat aurul să devină mai atractiv pentru cumpărătorii care dețin alte valute.

A existat o creștere a așteptărilor inflaționiste și asta a susținut aurul, alături de dolarul mai slab.

În timp ce preocupările legate de creștere ar putea reduce capacitatea băncilor centrale de a fi agresive în ceea ce privește majorarea ratelor de dobândă, scenariu care ar ajuta aurul, dar redresarea bruscă a piețelor bursiere rămâne în continuare un obstacol.

Aurul este adesea considerat o acoperire împotriva inflației, iar reducerea stimulentelor și majorarea dobânzilor împing randamentul obligațiunilor guvernamentale mai sus, diminuând atractivitatea metalului prețios.

Între timp, așteptările privind inflația din Zona Euro au atins vineri cele mai ridicate niveluri din ultimii ani, punând presiune suplimentară asupra Băncii Centrale Europene în ceea ce privește insistența acesteia de a menține stimulentele din timpul pandemiei.

Președintele Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, a declarat că se așteaptă ca inflația ridicată să persiste și în 2022, iar banca centrală ar trebui să majoreze ratele dobânzii până la sfârșitul anului viitor.

Totuși, tranzacționarea metalului prețios a rămas slabă, în ciuda valorilor ridicate privind inflația din SUA și a preocupărilor sporite ale investitorilor cu privire la riscul de stagflație.

Investitorii au reacționat la comentariile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, din timpul conferinței de joi, fiind ade altfel ultimele comentarii ale bancherului central din această lună, înainte de întâlnirea de politică din noiembrie, care se așteaptă să marcheze începutul reducerii achizițiilor lunare de active.

Totuși, în ultima sesiune a săptămânii, aurul reușește să capete susținere după o scădere de 0,2% suferită joi. În această săptămână aurul a obținut un avans de peste 2%. În plus, a înregistrat câștiguri săptămânale în patru din ultimele cinci săptămâni.

CITESTE SI:  BERD, Bursa de Valori București și VERTIK au încheiat programul Investor Relations and Liquidity Support

Având în vedere că avansul săptămânal al metalului este tot mai aproape de materializare, acesta va marca cea mai puternică creștere săptămânală de la sfârșitul lunii august.

Din punct de vedere tehnic, aurul se află într-un moment important, care ar putea fi definitoriu pentru evoluția din viitorul apropiat. În ciuda faptului că metalul prețios a înregistrat evoluții sumbre chiar dacă datele privind inflația din SUA au fost robuste, instrumentul a înregistrat o ultimă sesiune a săptămânii extrem de activă.

Astfel, astăzi, cumpărătorii au reușit să depășească două bariere extrem de importante în bilanțul evoluției viitoare a prețului. În primul rând, spargerea rezistenței locale din zona 1.787 – 1.790 USD a reprezentat o primă dovadă a intențiilor taurilor, impulsul ascendent fiind puternic.

Ulterior, după o perioadă de pauză de câteva ore, cumpărătorii au reușit o nouă demonstrație de forță în momentul spargerii rezistenței psihologice de la 1.800 USD, care a întrerupt o încercare recentă de avans la jumătatea lunii octombrie. În momentul de față, investitorii au două condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru a spera la o extindere a secvenței de creștere și săptămâna viitoare.

În primul rând modul în care vor reacționa în zona actuală de rezistență de la 1.806 – 1.808 USD, care a întrerupt mai multe impulsuri în august și septembrie. În al doilea rând, o închidere săptămânală a prețului deasupra pragului de 1.800 USD ar reprezenta o victorie importantă pentru cumpărători.

Totuși, trebuie să subliniem faptul că nu putem exclude din discuție o corecție pe termen scurt, având în vedere faptul că indicatorul RSI a depășit pragul de 70 de puncte și a pătruns în zona de supracumpărare.

O astfel de evoluție ar putea fi benefică pentru perspectivele ascendente din viitor ale metalului prețios, eliminând o parte din tensiunea adunată în ultima perioadă.

Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania