BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Evoluție pozitivă pentru indicii din Europa și Statele Unite la început de săptămână

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sectorul de tehnologie a alimentat avansul piețelor de capital din SUA, în timp ce acțiunile europene s-au stabilizat pe fondul scăderii randamentelor obligațiunilor americane care au oferit un moment de respiro pentru acțiuni.

Indicele S&P 500 a avansat, în timp ce randamentul titlurilor de stat din SUA pe 10 ani a scăzut de la cele mai înalte niveluri din aproximativ 14 luni până la 1,70%. Piața obligațiunilor rămâne în centrul atenției în această săptămână, pe fondul unei perioade de accentuare a cererii și a deciziei Rezervei Federale de a lăsa să expire scutirea de capital pentru bănci.

Cu toate acestea, S&P 500 și Dow Jones au marcat maxime istorice încă de săptămâna trecută pe fondul așteptărilor ca stimulentele și procesul de vaccinare ar duce la o revenire puternică a economiei americane.

Vânzarea titlurilor de stat de săptămâna trecută a reamintit că investitorii rămân în continuare îngrijorați de faptul că o redresare economică mai puternică ar putea alimenta inflația, în ciuda comentariilor liniștitoare din partea decidenților politici. În același timp, traderii se așteaptă ca revenirea economică să impulsioneze profiturile corporative, pe măsură ce vaccinurile acționează.

 

Creșterea recentă și energică a randamentelor obligațiunilor va rămâne cel mai important factor determinant asupra piețelor de capital în viitorul apropiat. Cu toate acestea, stimulentul, creșterea economică și tendințele de vaccinare rămân în continuare elemente optimiste pentru piețe.

Președintele Fed, Jerome Powell, a reiterat într-un editorial pentru Wall Street Journal că banca centrală va acorda ajutor economiei „atât timp cât va fi nevoie”, consolidând încrederea investitorilor.

CITESTE SI:  Electrica prelungește mandatul Directorului General si anunță planul de investiții pe 2024

Analizând situația grafică, observăm că nivelul de suport de la 3.887 de puncte s-a dovedit din nou a fi un aliat puternic al cumpărătorilor. Aici, taurii au reușit să se stabilizeze și să alimenteze impulsul ascendent actual care duce la o creștere, la momentul scrierii, de 0,83%.

Pe termen scurt, este posibil ca optimismul să persiste, în special dacă ținem cont de faptul că prețul a depășit un mix de rezistențe interesante: cele două medii mobile, de 50 (linia albastră) și de 200 de perioade (linia portocalie). Totuși, drumul cumpărătorilor nu pare a fi lipsit de obstacole, în apropiere aflându-se două zone tehnice foarte active în ultima perioadă: 3.934 și 3.958 de puncte.

Radu Puiu, Research Analyst, XTB Romania

 

Debut de săptămână cu evolutii mixte pentru indicii BVB

BET isi mentine trendul pozitiv, cu un avans de 0.08%, inregistrand astfel un nou maxim istoric, in timp ce, indicele BET-FI s-a corectat cu 0.15% in sedința de azi. Valoarea tranzactiilor a fost de 291 milioane euro, influentantă de inregistrarea titlurilor de stat din noua emisiune in valoare de peste 285 milioane euro.

Fondul Proprietatea (FP) a fost cel mai lichid emitent pe piața principala, cu o valoare tranzactionată de 4,2 milioane lei. Din indicele BET, Alro (ALR) a inregistrat cea mai mare crestere cu o evolutie de 3.18%. La polul opus, Digi Communications (DIGI) este singurul emitent care s-a depreciat cu peste un procent, respectiv o scadere de 1.22%, conform unei analize efectuată de brokerii de la Prime Transaction.