
Evoluții bursiere la final de săptămână: Creșteri ușoare la BVB dar scăderi in Europa și SUA pe fondul unor date economice mai slabe
Toti indicii de la Bursa de Valori București cu exceptia celui financiar, (BET-FI -1.16%) au inchis ziua de vineri în creștere ușoară, volumul tranzacțiilor fiind de 17.2 mil euro, sub media anului curent care este de puțin peste 29 mil euro.
Indicele BET s-a apreciat cu 0,24%, reperul companiilor din sectorul energetic BET-NG cu 0.21% in timp ce indicele companiilor de pe piața secundară, BET-AeRO cu 0.04%.
La nivel săptămânal, BET a crescut cu 1.98% ducând creșterea de la inceputul anului la 23.58%. Varianta care include și dividendele, BET-TR s-a majorat cu 28.11% de la 1 ianuarie până în prezent.
Vineri, cele mai tranzacționate companii au fost Hidroelectrica (H2O +0.42%) cu tranzacții de 22.86 mil lei, urmată de Banca Transilvania (TLV -0.26%) cu 14.38 mil lei, OMV Petrom (SNP +0.08%) cu 13.72 mil lei si Fondul Proprietatea (FP -1.29%) cu 10.98 mil lei.
Pe piata AeRO, dezvoltatorul de software 2B Intelligent Soft (BENTO +3.64%) a avut un rulaj de aproape 250 mii lei.
La nivel european, indicele german DAX a pierdut peste 2% în această săptămână, cel mai mult de la mijlocul lunii august, din cauza îngrijorărilor legate de ratele dobânzilor care vor rămâne ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Totodată, indicele de referință Stoxx 600 s-a depreciat cu 1,6% în decursul săptămânii și în scădere cu 0,3% vineri, fiind tras în jos de acțiunile din sectorul de construcții și materiale, în timp ce acțiunile din tehnologie au crescut.
O serie de sondaje PMI au arătat că activitatea economică din zona euro a continuat să se contracte semnificativ în septembrie, cu noi comenzi în scădere, cea mai mare din aproape trei ani.
Printre acțiunile individuale, băncile olandeze ING Groep NV și ABN AMRO Bank NV au scăzut cu 6,4% și, respectiv, 4,5%, după ce o majoritate a celei de-a doua camere a parlamentului olandez a aprobat o propunere de majorare a impozitelor pe bănci.
La Londra, indicele FTSE 100 a închis o sesiune volatilă in jur de 7,684 de puncte vineri, înregistrând o scădere de 0,4% la nivel săptămânal, pe măsură ce investitorii au evaluat cele mai recente date economice și impactul lor asupra viitoarelor decizii ale Băncii Angliei (BoE).
De altfel, joi, BoE a menținut neschimbată rata dobânzii de politică monetară pentru prima dată în aproape doi ani, alegând să favorizeze preocupările legate de creșterea economică.
Datele PMI au arătat și in cazul Regatului Unit că activitatea din sectorul privat s-a contractat mai mult decât era de așteptat, deoarece costurile crescânde ale împrumuturilor au un impact tot mai mare asupra furnizorilor de servicii.
Peste ocean, cei trei indici bursieri americani au încheiat în teritoriul negativ vineri, Dow Jones alunecând cu 110 puncte, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au închis mai jos cu 0,2% și, respectiv, 0,1%.
Investitorii s-au confruntat cu faptul că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pentru o perioadă extinsă, în timp ce indicatorii PMI pentru luna septembrie au oferit un scenariu mixt, cu sectorul serviciilor pierzând din avânt în timp ce declinul activității de fabricație a fost mai mic decât se anticipase.
Printre acțiuni, câștigurile acțiunilor Apple (+0,5%), Meta (+1,1%) și Nvidia (+1,4%) au limitat pierderile Tesla (-4,2%). De asemenea, Ford a adăugat 1,9%, Reuters relatând că sindicatul United Auto Workers a făcut progrese reale către un acord cu Ford Motor, dar își va extinde grevele împotriva celorlalti producătorilor auto, General Motors și Stellantis.
Pe parcursul săptămânii, Dow Jones a scăzut cu 1,7%, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au înregistrat scăderi de 2,8% și, respectiv, 3,6%.