
Evoluții mixte la BVB la finalul ședinței de ieri, în ton cu bursele europene. Scăderi pentru indicii americani
Indicii de la Bursa de Valori București au inregistrat evoluții mixte la finalul ședintei de tranzacționare pe fondul unui rulaj de pînă in 5 milioane de euro, sub media anului curent, dar în creștere față de ședința precedentă.
Conform brokerilor de la Prime Transaction, variațiile au fost cuprinse intre -0.34% pentru indicele energetic BET-NG si 0.59% in cazul indicelui BETAeRO, reperul companiilor de pe piața AeRO.
Banca Transilvania (TLV) se mentine in topul lichidității cu o valoare tranzactionată de 4,15 milioane lei. Din indicele BET, cele mai bune evoluții au avut companiile Transport Trade Services (TTS) si Aquila (AQ), care au crescut cu 5.32% si respectiv 2.86% in prima sedință de tranzacționare după publicarea rezultatelor financiare.
Romgaz (SNG) a fost singurul emitent care s-a corectat cu peste un procent, inregistrand o scădere de 1.49%.
In Europa, piețele de acțiuni au închis în cea mai mare parte în scădere, indicele de referință Stoxx 600 scăzând cu mai mult de 0,5%, până la minimele ultimelor 6 săptămâni, trase in jos de acțiunile din sectorul energetic care au reacționat la o scădere de 5% a prețurilor țițeiului.
Sentimentul nefavorabil al săptămânii continuă pe fondul preocupărilor inflaționiste persistente și creșterilor ratelor de dobândă. Cifrele preliminare au arătat că inflația din Germania a crescut mai mult decât se aștepta în august, iar factorii de decizie din cadrul Băncii Centrale Europene au spus că BCE ar trebui să ia în considerare o creștere cu 0.75% a dobânzii de referință luna viitoare pentru a aborda tempera inflația persintentă.
Cu toate acestea, prețurile gazelor naturale în Europa au continuat să scadă pentru a doua zi după ce Germania a anunțat că depozitele de gaze naturale s-au umplut mai repede decât era planificat.
Între timp, indicele DAX a depășit performanța celorlalți europeni, încheind cu 0,5% mai sus, după două sesiuni consecutive de pierderi.
Peste ocean, acțiunile au scăzut pentru a treia zi consecutiv, punând la îndoială revenirea înregistrată de la inceputul lunii, deoarece Rezerva Federală și alți bancheri centrali au continuat să semnaleze că vor crește ratele dobânzilor pentru a controla inflația, în ciuda consecințelor negative asupra creșterii economice și a profiturilor corporative.
S&P 500 a scăzut cu 1,1% și a ajuns sub nivelul de 4.000 de puncte, în timp ce Nasdaq Composite a pierdut 1,2%. De asemenea, Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 305 de puncte, sau 0,9%.
S&P 500 a mai scăzut și vineri cu peste 3% în urma comentariilor din partea șefului Fed, Jerome Powell și a continuat să scadă în această săptămână.
Cele mai recente comentarii au venit marți de la președintele Fed din New York, John Williams care a precizat că, având în vedere nivelul cererii care depășește cu mult oferta actuală, trebuie continuată politica restrictivă și anume creșterea dobânzilor.