BET
15896.35
0.49%
BET-TR
32983.34
0.5%
BET-FI
57035.83
-0.35%
BETPlus
2359.97
0.5%
BET-NG
1136.5
0.35%
BET-XT
1358.7
0.41%
BET-XT-TR
2787.51
0.41%
BET-BK
2979.02
0.14%
ROTX
35416.18
0.49%Exportatorii români din sectoarele auto și cel al textilelor sunt cei mai expuși riscurilor de neplată

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Situaţia de pe pieţele externe va fi o provocare pe termen scurt si mediu pentru exportatorii români, din cauza cresterii riscurilor economice si politice la nivel internaţional. Potrivit asigurătorului de credit Atradius, cele mai expuse sectoare, în România, sunt industria auto si cea a textilelor, care exportă cea mai mare parte a producţiei lor în ţăriţe UE.

În acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse intr-un mod semnificativ riscului de credit, si anume industria textilelor si a prelucrării metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimică şi farma, sau sectorul servicilor financiare nu vor fi afectate”, a declarat Andreas Tesch, Chief Market Officer al Atradius in cadrul unei conferinte de presă.

Acelaşi lucru este valabil si pentru industria constructoare de maşini. Pe de altă parte, sectorul electronicii şi de lT, transportul, constructille, serviciile, energia, industria alimentară şi industria auto — puternic orientată spre export — se confruntă cu o expunere moderată la riscul de credit,” adaugă Tesch.

Având în vedere că, în România, rata medie a insolventelor este dublă faţă de alte ţări din regiunea Europei Centrale si de Est, este vital ca societătile să stabilească un management eficient al creditului şi să se protejeze împotriva riscurilor de credit comercial în creştere.

Riscurile de neplată pot afecta exportatorii români

La nivel mondial, exportatorii se confruntă cu un mediu politic economic din ce în ce mai dificil. În sfera se observă o crestere a măsurilor protecţioniste„, explică Andreas Tesch.

Un alt factor de incertitudine îl reprezintă Brexit-ul, ale cărui consecinţe sunt încă dificil de anticipat, depinzând dacă acest proces va fi unul „dur” sau nu. Instabilitatea politică este o realitate globală, ea find observată în zone de război precum Siria, dar şi în ţări precum Turcia, unde dezvoltarea politică provoacă incertitudini economice.

CITESTE SI:  Studiu Keysfin: facturile restante din economia romaneasca au crescut cu peste 3 mld lei in ultimii ani

În privinţa riscurilor economice, există o permutare continuă şi semnificativă a fluxurilor comerciale în favoarea unor noi jucători precum China şi alte ţări emergente din Asia, evoluţie care se va accentua în viitor. În plus, creşterea îndatorării la nivel mondial, accelerarea inflaţiei şi scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul şi investiţiile. Mai mult, piaţa valutară şi cea de mărfuri rămân extrem de volatile, provocând astfel riscuri suplimentare pentru producători, din cauza speculaţiilor.

Incertitudinile economice şi politice interne, în creştere

Desi cresterea economică este de aşteptat să rămână puternică, incertitudinea politică ar putea îngreuna deciziile de afaceri si investiţiile de capital, în conditiile in care măsurile fiscale pro-ciclice vor afecta avansul PIB pe termen mediu.

Recentele probleme din domeniul fiscal si incertitudinea politică reprezintă, din ce în ce mai mult, un risc sporit la adresa potentialului economic al României. Mediul de afaceri intern s-a deteriorat în ultima perioadă, România scăzând nouă pozitii — până pe locul 45 din 190 de ţări – în cel mai recent Top al Uşurinţei de a Practica Afaceri al Băncii Mondiale. În final, înăsprirea politicii monetare de către BNR ar putea să potolească inflatia, pe de o parte, dar să încetinească ritmul de creştere economică pe de alta parte.