BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Fed crește cu 0.5% rata dobânzii de politică monetară pentru a controla inflația care a ajuns la 8.5%

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Fed a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază

• Comunicarea ulterioară va fi crucială atunci când vine vorba de supracumpărarea dolarului, aurul supravândut și indicii americani

• Fed trebuie să se confrunte nu numai cu inflația ridicată, ci și riscul unei încetiniri sau chiar recesiune în SUA și China.

Fed va crește ratele în cel mai rapid ritm din 2000

Fed a majorat rata dobânzii de politică monetară, decizie ce a fost comunicată de mai multe ori de membrii Fed, iar piața include în preț chiar și 4 astfel de mișcări succesive.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că o astfel de creștere nu este o surpriză și este deja inclusă în prețuri. De aceea, orice sugestie din declarația lui Powell sau comentariu cu privire la perspectivele viitoare va fi crucială pentru soarta ulterioară a dolarului sau a indicilor bursieri.

Piața deja include în prețuri 4 creșteri succesive de 50 de puncte de bază. La sfârșitul acestui an, investitorii se așteaptă la dobânzi în jurul nivelului de 3,0%! Sursa: Bloomberg

Anterior, o creștere a ratei de 50 de puncte de bază a avut loc în 2000. EURUSD a revenit pentru un moment, dar a fost și ultima creștere din ciclu. Acum situația este complet diferită. Sursa: Bloomberg

Ne putem aștepta la o declarație modestă?

Fed se confruntă cu o mulțime de probleme în acest moment, pe lângă inflația uriașă. Desigur, banca centrală a menționat de multe ori problema unei economii supraîncălzite, dar trebuie să acorde atenție unor lucruri precum:

• o scădere a PIB-ului în primul trimestru poate fi un „accident”, dar este și un semnal de avertizare

• consumul real în SUA încetinește în mod clar

• încetinirea Chinei pune o problemă serioasă pentru Rezerva Federală

• în 2016, șocul legat de prăbușirea bursei din China a forțat Fed să încetinească ritmul creșterii ratelor dobânzii

Scăderea consumului în SUA poate duce la o nouă scădere a PIB-ului în al doilea trimestru. Al doilea lucru este încetinirea din China.

Restricțiile suplimentare impuse în țară sau slăbirea uriașă a yuanului provoacă temeri în piață. Mai mult, biroul de analiză al Fed subliniază că o potențială scădere de 2 puncte procentuale a creșterii PIB-ului din China ar putea declanșa o corecție de 30% pe piața petrolului, care, la rândul său, va duce la o schimbare masivă a așteptărilor inflaționiste.

CITESTE SI:  Grupul TeraPlast în anul 2023: Rezultate relativ similare anului precedent și creșteri bugetate cu 29% a cifrei de afaceri și cu 39% a EBITDA în anul 2024

Din cauza problemelor din China și a unui potențial de prăbușire pe piața globală de valori, Fed ar putea decide să adopte o abordare puțin mai blândă față de înăsprire, similară cu 2016.

Totuși Fed are motive să fie mai agresivă

Majoritatea analiștilor nu se așteaptă la o creștere cu 75 de puncte de bază, dar o astfel de mișcare nu poate fi exclusă, având în vedere piața muncii foarte strânsă. În timp ce inflația este mult mai mare decât creșterea salariilor, care este acum puțin peste 5%, aceasta arată că Fed trebuie să ridice ratele mai agresiv pentru a rezolva inflația generată de cerere.

Fed are un sold de active de aproape 9 mii de miliarde de dolari. Înainte de pandemie, se ridica „doar” la 4 mii de miliarde. În multe ocazii, factorii de decizie politică au semnalat dorința unei reduceri mai rapide în comparație cu 2018-2019.

În această perioadă, activele au fost reduse de la 4,5 mii de miliarde de dolari la 3,7 mii de miliarde de dolari (ritmul a început de la 10 miliarde de dolari și s-a încheiat la 50 de miliarde de dolari).

În prezent, mediana așteptărilor indică o reducere a bilanțului cu 20 de miliarde pentru obligațiunile de stat și cu 15 miliarde USD pentru MBS (obligațiuni ipotecare).

Cele mai mari prognoze se ridică la 60 de miliarde de dolari, respectiv 35 de miliarde de dolari. Cu siguranță, o reducere de peste 50 de miliarde de dolari ar fi considerată destul de agresivă, iar depășirea nivelului de 100 de miliarde de dolari pe lună ar putea pune o presiune suplimentară asupra piețelor de valori.

Ce vor face Fed și Powell?

Fed și totodată Powell probabil vor păstra atitudinea “hawkish”. Deocamdată, riscul unei încetiniri nu s-a concretizat și au apărut doar semnale de avertizare.

Fed trebuie să se ocupe rapid de inflație, astfel încât să poată contracara un potențial “hard landing “. Cu toate acestea, există șanse mari ca să apară o marcare a profiturilor, în special pe piețele care sunt în prezent supravândute sau supracumpărate.

Pe de altă parte, dacă Powell anunță posibilitatea unei creșteri a ratei de 75 pb în iunie, dolarul ar putea avea loc pentru o apreciere ulterioară, iar indicii ar putea continua să scadă.