BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Federal Reserve avertizează despre riscurile apariției inflației, riscuri pe care tot banca le-a creat

Autor: Financial Market
Timp de citit: < 1 minute

Atenția pe piață în săptămâna ce tocmai s-a incheiat a fost atrasă de Janet Yellen, când a sugerat posibile creșteri ale ratei dobânzii, fiind contrazisă totuși de membrii bancii centrale americane, Federeal Reserve.

Între timp, un document mai interesant a fost publicat joi, Raportul de stabilitate financiară fiind transmis cu o frecvență semestrială. Acest document este adesea trecut cu vederea de piețe, așa cum a fost cazul de data aceasta.

Cu toate acestea, există câteva comentarii foarte interesante. Lael Brainard de la FOMC (care este, de altfel, uneori menționată ca un posibil candidat pentru președinția Fed, când mandatul lui Powell se încheie anul viitor) ”nu a luat prizonieri” deoarece a spus că evaluările ridicate și sentimentul foarte optimist pot duce la o ajustare ”dureroasă”.

Fed avertizează despre riscurile pe care le-au creat … Sursa: Bloomberg

Toate comentariile sunt de altfel corecte, cu excepția motivului pentru care riscul există – Fed în sine. După cum știm, întregul raliu „pandemic” nu ar fi fost la fel de impresionant fără o cantitate fără precedent de bani aruncati in piata, program cunoscut sub numele de quantitative easing.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Creșteri pentru indicii de la BVB la final de săptămână. Noi maxime istorice in Zona Euro

Mai mult, economia este deja în plină desfășurare, odată cu apariția presiunilor inflaționiste iar Fed ar putea reduce cu ușurință apetitul pentru risc, dacă ar dori, sugerând o posibilă reducere a QE.

Privind modul în care piețele au reacționat la comentariile lui Yellen, este ușor de înțeles de ce Fed se teme să meargă mai departe și va continua să ezite dacă nu va fi forțată de creșterea inflației.

Aceste comentarii trasează contextul pentru publicarea datelor despre inflatie din SUA pentru aprilie care va avea loc miercurea aceasta.

Sursa: XTB Trading Platform

Piețele ignoră avertismentele din partea Fed și ar putea face acest lucru atâta timp cât banca centrală întârzie discuțiile legate de înăsprire. US30 bate record după record și a avansat cu peste 30% de la sfârșitul lunii octombrie 2020.