BET
17780.92
0.57%
BET-TR
37621.47
0.54%
BET-FI
58294.88
-0.9%
BETPlus
2625.84
0.61%
BET-NG
1277.4
0.98%
BET-XT
1505.87
0.55%
BET-XT-TR
3149.13
0.52%
BET-BK
3230.93
0.11%
ROTX
39079.52
0.55%
Fondurile de investitii au depasit pragul de 10 mld eur in luna septembrie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Fondurile de investitii locale (incluzand SIF-urile si Fondul Proprietatea) au depasit pentru prima data pragul de 45 de miliarde lei la finalul lunii septembrie, fondurile deschise cumuland putin peste 26 miliarde lei, restul reprezentand detinerile celor cinci Societati de Intermedieri Financiare, Fondul Proprietatea si o parte mica fondurile inchise.

Activele nete ale fondurilor deschise de investiții, aparținând unui numar de 329.678 de investitori, au crescut cu 6,5% în ultimele 12 luni și cu 2,4% în ultimul trimestru. Subscrierile nete au crescut cu fiecare nou trimestru în 2017, cumulând până în septembrie aproape 1 mld RON.

Un aspect important este faptul ca se observa creștere a interesului investitorilor față de fondurile cu componentă de
acțiuni în portofolii, in detrimentul celor monetare sau cele de obligatiuni.

Ne bucurăm să vedem că trendul de creștere a industriei fondurilor de investiții s-a consolidat și ne așteptăm ca această tendință să continue în perioada următoare” a declarat Radu Hanga, Președinte AAF.

Unii dintre investitori au devenit mai curajoși, apetitul lor față de risc fiind într-o ușoară creștere, fapt susținut atât de intrările nete importante din acest an, în valoare absolută dar mai ales relativă (procentual, raportat la active), cât și de un plus de 3.383 de investitori în fondurile multi-active (în ultimele 12 luni) la care se adaugă 1.643 în cele de acțiuni”, a declarat Jan Pricop, Director executiv AAF

In pofida cresterilor inregistrate in ultima perioada si trendului ascendent pe care se afla industria locala a fondurilor de investitii, piata este una foarte polarizata, cei mai mari administratori fiind cei care au in spate o banca. Clubul select este format din Erste Asset Management (fiind Administratorul de fonduri de investitii al BCR), Raiffeisen Asset management, Banca Transilvania prin BT Asset Management, francezii de la BRD Asset Management, dar si ungurii de la OTP Bank prin OTP Asset Management. Acestia utilizeaza reteaua de distributie a bancii pentru promovarea fondurilor, misiunea lor find mult ușurată cand vine vorba de identificarea clientului in piață.

CITESTE SI:  Premier Energy Group publică Prospectul și anunță începerea perioadei de ofertă pentru IPO

In ceea ce priveste potentialul de dezvoltare al pietei fondurilor de investitii, lucrurile nu sunt prea imbucuratoare, avand in vedere ca Romania se afla pe ultimele locuri in Europa din punct de vedere al venitului, salariul mediu fiind in jur de 700 de eur, la distanta de Ungaria si Polonia care se apropie de 1000 de eur pe luna. Atunci cand vorbim de averea personala, un roman a economisit aproximativ 1.900 eur intr-un depozit bancar, fata de aproape 2.700 de eur in Ungaria si 4.700 de eur in Polonia.

Nici la nivelul de economisire in fonduri de investitii lucrurile nu stau altfel, in Romania nivelul total al investitiilor pe cap de locuitor in fonduri ajunge doar la 65% dintr-un salariu mediu lunar, in timp ce in Ungaria apetitul investitional este mult mai mare, nivelul total al investitiilor pe cap de locuitor ajungand la peste doua salarii medii si in Polonia acesta depaste nivelul de 1.7 salarii medii.

„Consider că piața fondurilor de investiții din România are în continuare un potențial foarte mare de dezvoltare ținând cont de nivelul scăzut de penetrare a fondurilor de investiții în nivelul total al economisirii. Creșterea nivelului de educație financiară va facilita înțelegerea și va crește atractivitatea fondurilor de investiții ca soluție de economisire pe termen lung”, a declarat Dan Popovici, Membru al Consiliului Director al AAF.

Foto credit: Dreamstime