BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Fondurile tranzacționate la bursă cu expunere pe aur înregistrează cele mai mari ieșiri de capital din luna martie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sfârșitul de săptămână a adus o secvență de revenire pe piața aurului, dar metalul prețios se îndreaptă în continuare către o scădere săptămânală, pe măsură ce informațiile referitoare la un posibil vaccin au afectat cererea pentru aur.

Totuși, slăbiciunea dolarului american și o reducere constantă a randamentelor obligațiunilor au contribuit la întoarcerea investitorilor către metalele prețioase.

Traderii de metale par să fie destul de bullish cu privire la aur, susținând că accelerarea pandemiei în multe părți ale lumii continuă să reprezinte un element fundamental pentru cumpărarea metalului. De asemenea, bancherii centrali și-au exprimat prudența cu privire la o atitudine prea optimistă referitoare la un vaccin, întrucât situația continuă să se deterioreze pe termen scurt.

Este prea devreme pentru a evalua cu încredere efectele știrilor asupra economiei, în special pe termen scurt„, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, în cadrul unei discuții organizate joi de Banca Centrală Europeană.

Vineri dimineață, președintele New York Fed, John Williams, a declarat că randamentele obligațiunilor au crescut în această săptămână, odată cu piețele financiare, ca urmare a rapoartelor privind un potențial vaccin și nu din cauza îngrijorărilor legate de o creștere a inflației. El a spus că indicatorii economici indică o traiectorie pozitivă pentru activitatea de afaceri, dar observă că numărul în creștere de cazuri din SUA „pune un semn de întrebare cu privire la abilitatea economiei de a rezista acestei perioade”. Incertitudinea cu privire la perspectivele economice a menținut aurul și argintul ”în joc”.

Bancherii centrali se așteaptă, în general, la majorări ale deținerilor de aur ale instituțiilor centrale în anul următor. Cererea de aur a investitorilor publici a fost puternică anul acesta, traderii considerând în continuare aurul drept un activ de refugiu.

ETF-urile pe aur s-au îndreptat către cea mai mare ieșire săptămânală de capital din martie, pe măsură ce atractivitatea activelor de refugiu a scăzut.

CITESTE SI:  IMPACT a atras subscrieri de 2,5 ori mai mari pentru emisiunea de obligațiuni cu o dobândă de 9%/an

Investitorii au vândut aproape 18 tone de aur prin intermediul ETF-urilor în această săptămână, după anunțul lui Pfizer. Această tendință ne sugerează că investitorii devin nervoși, în momentul în care dețin poziții long pe aur deoarece fiecare secvență ascendentă din ultima perioadă s-a lovit de un obstacol. Totuși, este posibil ca, pe termen scurt, acest tip de evoluții să persiste.

În continuare este posibil ca traderii să se concentreze asupra evoluției pandemiei. New York-ul s-a pregătit pentru posibilitatea închiderii școlilor, Chicago a îndemnat locuitorii să rămână acasă, iar California a depășit pragul de un milion de cazuri.

În Europa, Marea Britanie a raportat cel mai ridicat număr de infecții de până acum. În acest sens, se așteaptă noi intervenții din partea instituțiilor, așteptările investitorilor fiind impulsionate de Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a declarat că este probabil ca banca centrală și Congresul să fie nevoite să ia noi măsuri pentru stimularea redresării.

Un astfel de context ar putea să fie benefic pentru aur, având potențialul de a determina o mișcare ascendentă în prima jumătate a anului viitor, odată ce pandemia va fi controlată, dar va rămâne politica monetară relaxată.

Bitcoin, deasupra nivelului de 16.000

Prețul Bitcoin nu se poate opri din creștere. A reușit să prelungească raliul chiar și într-o săptămână euforică, când știrile pozitive despre vaccin au pus presiune asupra aurului și argintului. Bitcoin pare a fi rezistent și concentrat exclusiv pe perspectiva ”distrugerii banilor fiat”. Cu doar 4 săptămâni în urmă, prețul era de aproximativ 10.500 USD și a înregistrat un raliu de peste 50% de atunci, urcând astăzi deasupra pragului de 16.000 USD.