BET
16919.27
0.64%
BET-TR
35105.44
0.64%
BET-FI
60331.04
0.32%
BETPlus
2500.71
0.64%
BET-NG
1207.43
0.53%
BET-XT
1441.47
0.59%
BET-XT-TR
2957.27
0.59%
BET-BK
3106.43
0.79%
ROTX
37139.3
0.67%


Fuziunea dintre Deutsche Bank și Commerzbank poate da naștere unui lider în sectorul bancar din Germania

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Ceea ce s-a zvonit pentru o lungă perioadă de timp devine încetul cu încetul realitate. Deutsche Bank și Commerzbank au anunțat weekendul trecut că vor da startul discuțiilor oficiale privind mega-fuziunea germană.

Cei doi mari creditori au suferit scăderi puternice de preț, deoarece efectele procesului rezultate din această fuziune au întârziat să apară. Cu toate acestea, succesul poate depinde și de acțiunile guvernului german, se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB Trading Online. Raportul aduce in lumină detaliile din spatele fuziunii, precum și avantajele și riscurile care survin împreună cu acesta.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Deși acțiunile Deutsche Bank au înregistrat performanțe peste medie în perioada de doi ani de după criza financiară, acestea au început să scadă față de creditorii europeni la începutul anului 2014. În plus, Commerzbank a înregistrat o performanță slabă în timpul și după criza financiară, ambii creditori tranzacționandu-se acum cu peste 90% în scădere față de maximele anilor precedenți crizei.[emaillocker]

Analistii casei de brokeraj XTB au dezvăluit evoluția celor doi creditori din ultimul deceniu, Deutsche Bank, cea mai mare bancă privată din Germania și una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial a suferind declinuri de o intensitate mult mai redusă în timpul crizei financiare decât celelalte companii bancare din SUA, așadar nu a necesitat un plan de salvare bine pus la punct.

Cu toate acestea, pentru Deutsche, criza reală a început după cea mondială financiară. Lipsa veniturilor sau cifre dezamăgitoare în cazul acestora și a creșterii câștigurilor salariale în majoritatea trimestrelor, combinate cu o serie de amenzi și scandaluri corporative, au determinat ca prețul acțiunilor Deutsche Bank să scadă cu peste 90% în ultimul deceniu.

CITESTE SI:  Studiu EY: companiile se orientează către vânzări parțiale ale business-urilor pentru eficientizarea activităților

In mod similar, povestea post-criză a Commerzbank pare aproape aceeași. Totuși, Commerzbank a solicitat un plan de salvare pentru a supraviețui crizei financiare, iar acum guvernul German deține o participațiune de 15% în cazul creditorului. Ambele bănci au făcut demersuri de revenire, însă efectele au întârziat să apară, riscând ca Deutsche Bank și Commerzbank să nu fie capabile să facă față unei viitoare crize.

Atât Deutsche Bank, cât și Commerzbank au suferit o scădere constantă a veniturilor din dobânzi în decursul celei mai mari părți a ultimului deceniu. Cu toate acestea, deși Commerzbank a înregistrat câștiguri mai puțin volatile în ultimii doi ani, a reușit să rămână profitabilă. Totuși, câștigurile sale sunt de peste 10 ori mai mici comparativ cu perioadele de dinainte de criză.

În plus, din cauza unor indicatori subevaluați, cele două bănci au atras atenția asupra lor ca fiind potențiale ținte de preluare. Ambii creditori joacă un rol semnificativ în economia germană orientată spre exporturi, prin urmare țara dorește să mențină ambele companii în mâinile germane.

Acest lucru este valabil mai ales pentru Commerzbank, care este unul dintre creditorii cheie pentru companiile germane de dimensiuni medii. Combinația celor două entități ar putea crea un campion bancar pe care companiile germane s-ar putea baza și care ar putea să concureze la nivel internațional cu cele mai mari bănci mondiale.

Acesta este mai mult sau mai puțin motivul pentru care ministrul german de finanțe, Olaf Schulz, este un susținător împătimit al fuziunii.

Totuși, ce oportunități și amenințări sunt generate direct de această fuziune? Vor fi riscurile diminuate pentru a justifica încheierea acestui plan?„, s-au intrebat analiștii de la XTB.

Ce beneficii implică această fuziune?

Cele mai evidente sunt economiile de costuri și sinergiile din activitatea de retail bancar. Sectorul bancar de retail din Germania se confruntă cu un grad ridicat de fragmentare, iar orașele germane sunt supraaglomerate din cauza sucursalelor de tip vânzare de retail ale diferitelor bănci (1 sucursală la 2500 de cetățeni germani în medie).

Deutsche Bank și Commerzbank aveau aproximativ 1.400 și 1.000 de sucursale cu profil de retail în Germania la sfârșitul anului 2018, urmând ca, unele dintre acestea, să fie închise din cauza fuziunii. Acest lucru este valabil mai ales în contextul creșterii utilizării serviciilor bancare mobile, care determină scăderea cererii și necesitatea unei unități fizice costisitoare.

În plus, entitatea combinată va avea o cotă uimitoare de 20% pe piața bancară din Germania și peste 35 de milioane de clienți, persoane fizice și juridice.

Cu toate acestea, situația nu este atât de optimistă și clară. Există o serie de riscuri care amenință realizarea acordului.

În primul rând, scăderea numărului de locuri de muncă poate provoca o revoltă publică. Se estimează că fuziunea poate duce la dispariția a unui număr cuprins între 10 și 30 de mii de locuri de muncă. Un alt factor de risc implică bilanțul Commerzbank.

Se pare că firma deține o expunere semnificativă pe instrumente de datorie din Italia și Spania. O fuziune ar putea declanșa o reevaluare a activelor sale, ceea ce poate duce la o potențială depreciere semnificativă a portofoliului de obligațiuni.

Incapacitatea de atragere a capitalului necesar pentru acoperirea acestui decalaj ar putea avea un impact negativ asupra ratelor de adecvare ale capitalului noii bănci, situație care ar putea afecta nivelul de atractivitate pentru investitori în comparație cu restul instituțiilor europene.

În cele din urmă, fuziunea a două bănci cu probleme nu garantează crearea unei entități puternice. Atât Commerzbank, cât și Deutsche Bank au avut destul timp pentru a se apropia cel puțin de măsurile de profitabilitate adoptate de alți creditori europeni, astfel încât problemele ar putea rezulta din factori interni (cum ar fi gestionarea ineficientă). În acest caz, nici fuziunea și nici capitalizarea suplimentară nu ar elimina factorii cauzele ce stau la baza situației actuale a celor doi creditori, iar noua entitate ar putea fi considerată „problematică” încă din ziua formării.

Sursa: Commerzbank, Deutsche Bank, XTB Research

Structura acționariatului celor două bănci este dominată de investitori instituționali. Cerberus și BlackRock pot avea un cuvânt de spus în fuziune datorită participațiilor lor semnificative în ambele bănci. Cerberus susține fuziunea, în timp ce decizia BlackRock nu este încă cunoscută.

Materializarea fuziunii depinde de decizia părților interesate. Cerberus Capital Management (deține participații semnificative în ambele bănci) și guvernul german (care deține un pachet important în Commerzbank) susțin procesul.

Membrii Consiliului de Administrație care reprezintă sindicatele nu vor susține înțelegerea decât dacă guvernul aprobă reducerile de locuri de muncă planificate. Germania poate utiliza fondul „campionilor naționali” (a cărui lansare a fost planificată până la sfârșitul anului 2019) pentru a furniza capital suplimentar noii entități.

Cu toate acestea, este probabil ca o astfel de soluție să se confrunte cu rezistență din partea acționarilor întrucât poate dilua participațiile acestora. O altă preocupare a acționarilor poate apărea în legătură cu gestiunea noii entități. Actualul CEO al Commerzbank, Martin Zielke, este considerat un director mai bun și cu performanțe mai bune decât directorul Deutsche Bank, Christian Sewing.

Cu toate acestea, întrucât Deutsche Bank este probabil să dobândească statul de cumpărător, este de asemenea probabil ca directorii Deutsche Bank să dețină locuri de top management în noua bancă. În concluzie, obținerea aprobărilor necesare pentru o înțelegere va fi dificilă întrucât soluțiile unor probleme determină alte probleme. Se pare că deciziile guvernului german privind reducerea locurilor de muncă și potențiala capitalizare pot fi esențiale în materializarea acordului, concluzionează raportul analistilor de la casa de brokeraj XTB Online Trading.

Foto credit: wsj.com[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]