BET
14889.68
0.46%
BET-TR
30739.4
0.44%
BET-FI
57016.8
-0.16%
BETPlus
2210.53
0.43%
BET-NG
1090.17
0.62%
BET-XT
1283.27
0.47%
BET-XT-TR
2619.44
0.46%
BET-BK
2799.05
0.52%
ROTX
33027.12
0.02%


In lipsa unor alternative, investitorii se orienteză către ETF-uri cu randamente ridicate

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Într-un scenariu extrem de optimist, în care apetitul pentru risc a fost alimentat pe de o parte de victoria lui Joe Biden, iar pe de altă parte de informațiile referitoare la descoperirea unui vaccin, investitorii au tins să se reorienteze către ETF-uri cu niveluri mai ridicate de risc.

În special, investitorii s-au uitat către ETF-uri cu randamente ridicate și bazate pe obligațiuni corporative, două clase de active care au suferit ieșiri de capital semnificative în săptămânile care au precedat alegerile din SUA, pe măsură ce al doilea val de coronavirus s-a răspândit în Europa.

Printre cele mai populare nume s-au regăsit IShares Core € Corp Bond UCITS ETF (IEAC) și iShares € High Yield Corp Bond UCITS ETF (IHYG), care, conform datelor Bloomberg, au ocupat al doilea și al patrulea loc în topul ETF-urile listate în Europa care au înregistrat cele mai importante intrări de capital. IEAC a obținut 513,1 milioane USD în perioada în cauză, cu intrări de 173,1 milioane USD în ultima zi, în timp ce IHYG a primit 384,5 milioane USD în ultima săptămână.

Aceste fluxuri de intrare compensează o parte din ieșirile majore pe care le-au suferit ETF-urile în octombrie, întrucât IEAC și IHYG au înregistrat ieșiri de – 1,3 miliarde USD, respectiv, 293 milioane USD în ultima lună. Această reorientare a investitorilor probabil se datorează încrederii în știrile prezentate în ultimele zile.

Totuși, în ultimele zile, acel fenomen de rotație dinspre sectorul tehnologic către acțiunile ciclice a încetinit, observându-se o schimbare de abordare. Astfel, acțiunile ciclice care fuseseră cumpărate în speranța de redresare economică și rate ridicate ale dobânzii au scăzut, în timp ce acțiunile companiilor din sectorul de înaltă tehnologie au fost răscumpărate.

Lipsa unui ”val albastru” în SUA înseamnă mai puțină putere pentru democrați pentru a înăspri reglementările cu privire la marile corporații, iar acest aspect a ajutat la susținerea sectoarelor de înaltă tehnologie și de asistență medicală.

CITESTE SI:  Compania canadiană Candu Energy se va ocupa de retehnologizarea reactorului Unității 1 de la Cernavodă

Momentul în care un vaccin va fi disponibil la scară largă ar putea reprezenta următorul catalizator pentru dezvoltarea unei mișcări ascendente la nivelul sectoarelor ciclice, dar, între timp, investitorii s-ar putea orienta mai degrabă către companiile de creștere, precum cele de tehnologie și medicale.

Analizând graficul ETF-ului IEAC, observăm că optimismul de la început de săptămână a determinat o secvență ascendentă dinamică, în timpul căreia a fost atins un nou maxim istoric (136 USD), după depășirea recordului anterior (135,83 USD). Totuși, după acea mișcare evoluțiile s-au temperat, iar la momentul actual prețul pare să-și fi reluat tendința laterală în jurul nivelului 135,40 USD.

Din punct de vedere tehnic, instrumentul pare să se afle într-o poziție destul de dificilă pentru a spera la o extindere a mișcării ascendente, mai ales pe fondul reorientării interesului investitorilor către tendințele cotidiene. Totuși, atâta timp cât apetitul pentru risc va rămâne la niveluri ridicate, vânzătorii ar putea evita să încerce o mișcare.

Aurul continuă deprecierea

Prețurile aurului nu au primit cu brațele deschise „știrile despre vaccinuri”, pierzând astfel aproximaitv 100 USD pe uncie și trezind semne de întrebare la nivelul traderilor cu privire la încheierea raliului aurului. Deși este adevărat că un vaccin eficient ar putea să afecteze activul de refugiu, principalul factor determinant – ratele reale ale dobânzii negative vor persista.

Din punct de vedere tehnic, prețurile aurului au spart în jos media mobilă de 150 de perioade, dar au reușit să mențină nivelul cheie de susținere de la 1850 USD. În plus, elementul sezonier pentru următoarele săptămâni pare destul de optimist.