BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Început optimist de săptămână pentru ”aurul negru”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Petrolul a continuat să avanseze, extinzând deja mișcare ascendentă cea mai amplă din luna mai. Performanța vine pe fondul unui val de optimism referitor la un nou pachet de stimulente în SUA și pe măsură ce Uraganul Delta se îndreaptă spre Golful Mexic.

Cotația WTI a spart pragul de 40 de dolari per baril după ce, luni, a depășit zona de 39 de dolari per baril. Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, vor relua marți discuțiile cu privire la un nou pachet de finanțare pentru redresare în urma pandemiei dar nu există niciun semn care să indice că se apropie de un acord, în ciuda solicitării venite din partea lui Trump, de a soluționa problema.

În același timp, Uraganul Delta se îndreaptă spre Golful Mexic, unde este probabil să forțeze suspendarea producției de petrol. Piețele futures pe benzină s-au apreciat luni, pe măsură ce ruta furtunii a devenit mai clară și a continuat să depășească câștigurile obținute de petrolul brut în timpul sesiunii de marți.

Petrolul brut a început săptămâna cu un raliu la scară largă facilitat de o îmbunătățire a sentimentului. Contextul a fost ajutat și de o grevă în Norvegia care a închis câmpurile petrolifere și care limitează fluxurile de petrol. Populația din China este în vacanță, sărbătorind Săptămâna de Aur, arătând încrederea țării în revenirea sa economică și în măsurile de sănătate publică. Această perioadă ar putea să ajute cererea de combustibil pe termen scurt, dar perspectivele pentru cererea globală de petrol rămân neuniforme, restricții mai stricte intrând în vigoare în anumite părți ale Europei.

Mișcările curbei futures a petrolului au fost mai prudente luni, semnalând o tendință de slăbiciune de bază. Contractul cel mai apropiat pentru Brent, care ajută la evaluarea stării de sănătate a pieței, a câștigat doar 1 cent, iar contractele îndepărtate rămân mai scumpe decât cele mai apropiate.

CITESTE SI:  Simtel înregistrează o triplare a profitului net la nivel consolidat în primele trei luni din 2024

Astfel observăm un fenomen de contango care arată un surplus de ofertă. De asemenea, s-au observat un număr ridicat de tranzacții cu opțiuni, care ar fi profitabile pentru cumpărători în contextul prețurilor reduse din ultimele zile.

Medicul Președintelui Trump, dr. Sean Conley, a anunțat la sfârșitul ședinței că președintele a îndeplinit sau a depășit toate criteriile standard pentru a fi externat în urma spitalizării pentru tratamentul COVID-19. Aceste vești au ajutat atitudinea investitorilor.

Se consideră că o victorie a Democraților ar putea accelera procesul de renunțare la combustibili fosili a sectorului energetic, prin extinderea creditelor fiscale pentru surse de energie regenerabilă și alte surse industriale fără carbon. În special, au subliniat propunerea lui Joe Biden, Green New Deal, care se ridică la aproape 2.000 de miliarde de dolari. Această inițiativă are ca scop reducerea semnificativă a emisiilor din sectorul transporturilor și modernizarea clădirilor comerciale și municipale pentru a spori eficiența energetică până în 2050.

Pe termen scurt, cotația WTI s-ar putea îndrepta către testarea pragului de 41 de dolari per baril, totuși, având în vedere că mișcarea se bazează în mare parte pe argumente de moment, impulsul ascendent nu are potențial, cel puțin pentru moment, de a se extinde. Cu o furtună care se îndreaptă spre Golful american, atenția se concentrează din nou asupra stocurilor de petrol din SUA. Raportul API din această seară este așteptat să indice o creștere cu 0,4 milioane de barili pentru săptămâna anterioară.