BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Indicatorul compozit a zonei euro indica cel mai mare colaps lunar în activitatea de producție înregistrat în peste două decenii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economia zonei euro a suferit cea mai puternică scădere a activității și a ocupării forței de muncă înregistrată vreodată în cursul lunii aprilie, ca urmare a măsurilor luate pentru a tine sub control pandemia de coronavirus, precizează datele provizorii ale sondajului PMI.

Indicatorul Composite PMI s-a depreciat până la un nivel minim de 13,5 în aprilie, în scădere de la un minim anterior de 29,7 în martie, pentru a indica de departe cel mai mare colaps lunar în activitatea de producție înregistrat în peste două decenii. Prin comparație, cea mai scăzută cifră în timpul crizei financiare globale a fost de 36,2 în februarie 2009.

Pandemia COVID-19 a fost cauza acestei puternice deteriorări, in luna aprilie intensificându-se eforturile de a tine sub control focarele de-a lungul continentului. Măsuri de blocare au inclus închideri temporare ale sectoarelor economice pe scară largă și restricții draconice asupra mișcării cetățenilor.

Dupa cum era de așteptat, sectorul serviciilor a fost cel mai grav afectat de măsurile de blocare, cu activitatea de afaceri indicând o scadere de la 26,4 în martie la doar 11,7 în aprilie. Companii care operează în sectoare precum industria ospitalității, unități de cazare, restaurante și turism au văzut căderi mai abrupte ale activității, cu un număr mare de companii închise sau sever afectate în ceea ce privește capacitatea lor de a a functiona.

De asemenea, sectorul manufacturier a înregistrat o diminuare a producției, putin mai lentă totuși, indicele scăzând de la 38,5 în martie la 18.4, cu multe companii neesențiale închise și altele raportând o cerere redusă sau fiind constrânse de lipsa personalului și a furnizorilor.

Astfel, așteptările cu privire la evolutia producției în următoarele 12 luni a scăzut marginal sub minimul precedent inregistrat în luna martie datorită unui ridicat grad de pesimism în sectorul manufacturier.

CITESTE SI:  Analiză XTB: Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor

Tot in aceeasi perioadă, numarul locurilor de muncă a scazut vertiginos pentru a doua lună consecutiv. Job-urile din sectorul serviciilor au scăzut cu cea mai mare rată de cand se efectuează sondajul, în timp ce reducerea salariilor din  sectorul productiei a fost cea mai puternică din aprilie 2009.

De asemenea, prețurile bunurilor și serviciilor au scăzut la cel mai mic nivel din iunie 2009, companiile oferind tot mai multe reduceri pentru a stimula vânzările. O asemenea reducere a fost raportată mai ales în sectorul serviciilor, unde discount-urile percepute au crescut într-un ritm record. In contrast, prețurile mărfurilor au scăzut la cel mai mic nivel din noiembrie 2009.

Aprilie a înregistrat pagube fără precedent economiei zonei euro pe fondul măsurilor de control a virusului cuplate
cu scăderea cererii globale.

„Ritmul in care afacerile s-au prăbușit în toată zona euro depășește cu mult orice am văzut vreodată în decursul ultimilor 20 de ani de cand colectăm date. Amplitudinea scaderilor a depășit, de asemenea consensul majorității economiștilor.

„Modelul nostru care compară indicatorii PMI cu PIB-ul sugerează că sondajul din aprilie indică contractarea economiei din zona euro cu o rată trimestrială de aproximativ 7,5%. Cu șanse mari ca economia să rămână închisă în săptămânile următoare, al doilea trimestru pare ca va înregistra cea mai aspră încetinire a economiei în istoria recentă,” a declarat Chris Williamson, Chief Business Economist in cadrul IHS Markit.


 

[ajax_load_more]