BET
17028.63
0.59%
BET-TR
35332.37
0.59%
BET-FI
60503.98
-0.32%
BETPlus
2511.56
0.55%
BET-NG
1226.22
0.75%
BET-XT
1452.76
0.51%
BET-XT-TR
2980.47
0.51%
BET-BK
3115.15
0.35%
ROTX
37410.01
0.57%



Indicele american S&P500 continuă să se aprecieze deși profiturile companiilor se deterioreză

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În această săptămână a început sezonul raportării câștigurilor de pe Wall Street pentru Q4 al anului 2019. În acest sens, se așteaptă ca firmele americane să prezinte o altă scădere a indicatorului financiar EPS (Câștig per actiune). Acest comentariu va analiza modul în care estimările câștigurilor pentru S&P 500 s-au schimbat pe parcursul anului și va determina dacă investitorii ar trebui să fie îngrijorați de evoluția S&P 500 pe fondul scăderii profiturilor companiilor.

S&P 500 ignoră deteriorarea estimării câștigurilor

Se spune adesea că piața bursieră din SUA s-a comportat irațional pe tot parcursul anului 2019, deoarece investitorii au omis datele slabe și au continuat să împingă prețul acțiunilor în sus. Desigur, au existat motive de bucurie, deoarece SUA și China au ajuns la un fel de acord comercial, iar Fed a început să-și extindă bilanțul.

Însă, nu se schimbă faptul că avem unele bariere comerciale care nu existau în urmă cu un an și semnarea acordului „Faza 1” nu a făcut prea mult să schimbe acest lucru. Mai multe comentarii pe această temă se pot găsi în articolul „Acordul comercial SUA – China” publicat luni, 13 ianuarie.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Această evoluție anormală a indicelui S&P 500 în 2019 poate fi descrisă cel mai bine în graficul de mai jos, unde performanța acestuia este comparată cu cea a indicatorului EPS estimat pe baza operațiunilor continue. O astfel de corelație puternică ar sugera o piață destul de eficientă, însă, în acest caz, câștigurile sunt prezentate pe o axă inversată, ceea ce presupune că S&P 500 a crescut atunci când estimările câștigurilor au scăzut.

Sursa: Bloomberg

S&P 500 a continuat să crească pe tot parcursul anului 2019, în ciuda deteriorării estimărilor câștigurilor. Indicatorul EPS (linia albă) este prezentat pe o axă inversată. 

Prețurile acțiunilor americane sunt mai ridicate decât erau în 2007

Aruncând o privire asupra graficului de mai jos, ce compară evaluările istorice ale indicelui S&P 500 în ceea ce privește câștigurile estimate de către analiști, se poate observa că acțiunile din componența indicelui nu au mai fost atât de scumpe din aprilie 2018.

Acestea se tranzacționează acum la 85% din valorile P/E istorice. Un punct interesant de remarcat este faptul că, la maximul pieței bursiere atins anterior crizei financiare globale, companiile S&P 500 au fost mai ieftine, deoarece se tranzacționau la 65%.

CITESTE SI:  Holde Agri Invest raportează producție în creștere în 2023, într-un an agricol dificil

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

În cazul în care S&P 500 ar fi în concordanță cu evaluarea din 2007, indicele ar trebui să se situeze la aproximativ 2880 de puncte – 12,7% mai mic decât în prezent. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că veniturile companiilor sunt mai scăzute decât au fost la sfârșitul mileniului când piața bursieră traversa bula ”dot-com”.

Sursa: Macrobond, XTB Research

Prețul companiilor ce fac parte din componența indicelui S&P 500 nu au fost atât de ridicate din punct de vedere al veniturilor înregistrate în aprilie 2018. Mai mult decât atât, sunt mult mai crescute decât au fost înainte de GFC. 

Dacă vorbim în cazul câștigurilor despre o recesiune, este cazul să luăm în calcul și posibilitatea apariției unei recesiuni economice?

Deși acțiunile tind să scadă în timpul recesiunii PIB, corelația cu recesiunile de câștig nu este atât de evidentă. Dar oare recesiunea în cazul valorilor de câștig determină și apariția unor recesiuni economice? Aceasta este întrebarea cheie deocamdată, iar răspunsul este – nu neapărat.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Chiar dacă putem observa o corelație semnificativă între creșterea veniturilor raportate de companiile S&P 500 și creșterea PIB-ului american, luând în considerare cele 3 recesiuni de câștig din ultimii 20 de ani, numai 1 a fost urmată de o scădere a PIB-ului. Spre deosebire de valoarea principală a EPS-ului, indicatorul EPS raportat la operațiunile continue se bucură în continuare de o creștere pozitivă, dar înceată. 

Sursa: xStation5

Investitorii S&P 500 (US500) nu par deloc îngrijorați de câștigurile mai slabe. Indicele continuă să crească, trecând peste nivelul de 3300 puncte pentru prima dată astăzi. Suportul pe termen scurt poate fi localizat la 3230 de puncte – limita inferioară a structurii 1:1 și limita inferioară a canalului ascendent. Rezistența superioară a canalului este localizată în aceste momente la aproximativ 3330 de puncte, așadar indicele mai are ceva de crescut. 

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România


 

[ajax_load_more]