BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Indicele DAX ajunge la 40 de acțiuni. Doar companiile care au generat EBITDA pozitiv în ultimii doi ani vor mai fi incluse

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Indicele german DAX va contine 40 de companii incepand de astăzi, cu această ocazie schimbându-se si criteriile pentru includerea în indice precum și dimensiunea acestuia.

Unii văd această schimbare ca o oportunitate pentru ca indicele german să nu mai fie privit ca un indice ciclic și să devină mai orientat spre creștere, la fel ca indicii de pe Wall Street. Să aruncăm o privire mai atentă asupra a ceea ce se va schimba și dacă va avea un impact asupra pieței sau nu.

Modificări ale criteriilor de calificare

Indicele german blue chip DAX a fost menținut într-un format de 30 de membri de la înființarea sa, 1 iulie 1988.

Nici criteriile care trebuiau îndeplinite pentru includere nu s-au modificat iar acțiunea care dorea să se califice pentru aderarea la indice a trebuit să fie a uneia dintre cele mai mari companii la bursa germană în ceea ce privește capitalizarea de piață și volumul de tranzacționare.

Cu toate acestea, s-a decis că evenimente precum prăbușirea Wirecard, din cauza neregulilor contabile, ar trebui abordate și a fost dezvoltat un nou set de criterii.

În timp ce capitalizarea de piață va rămâne unul dintre factorii cheie pentru incluziune, volumul tranzacțiilor nu va mai avea o prioritate atât de mare.

În afară de aceasta, se va pune mai mult accent pe asigurarea faptului că numai companiile de calitate își fac loc în indice. Doar companiile care au generat EBITDA pozitiv în ultimii doi ani financiari vor putea să se califice pentru calitatea de membru DAX.

Companiile care își doresc să devină membri DAX vor trebui, de asemenea, să aibă un comitet de audit intern, precum și o evidență a publicării în timp util a rapoartelor financiare.

Noi membri

O altă schimbare importantă și, cu siguranță, mai vizibilă pentru investitori, este extinderea indicelui de la formatul actual de 30 de membri la un nou format care include 40 de membri.

Includerea mai multor acțiuni în indicele german se presupune că l-ar transforma într-o reflexie mai precisă a economiei. Dacă acesta este cazul sau nu, rămâne de văzut, dar cert este că extinderea va face indicele mai divers deoarece noile companii provin din sectoare care au fost subreprezentate în indice.

» Airbus (AIR.DE)

» Puma (PUM.DE)

» Porsche Automobil Holding (PAH3.DE)

» HelloFresh (HFG.DE)

» Zalando (ZAL.DE)

» Siemens Healthineers (SHL.DE)

» Sartorius (SRT.DE)

CITESTE SI:  Grupul TeraPlast achiziționează Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl

» Qiagen (QGEN.US)

» Brenntag (BNR.US)

» Symrise (SY1.DE)

În timp ce lista noilor membri include anumite acțiuni ciclice precum Airbus sau Porsche Automobil Holding, majoritatea componentelor noi ale indicelui pot fi văzute ca firme de creștere.

Mai mult, în multe cazuri acei membri noi sunt „câștigători ai pandemiei”, care au cunoscut o creștere semnificativă a prețului acțiunilor în 2020, ceea ce le-a permis să îndeplinească criteriile de capitalizare de piață.

Adăugarea mai multor acțiuni tehnologice la DAX îl poate ajuta să devină mai puțin ciclic și mai orientat spre creștere, cum ar fi indicii din SUA și Asia, care au depășit în mod constant indicele german în ultima perioadă.

Sursa: Bloomberg, XTB

Date de bază despre cei 10 noi membri DAX. Randamentele de la un an la altul se bazează pe prețurile de închidere de ieri (16 septembrie 2021).

Impactul asupra investitorilor

În timp ce extinderea indicelui DAX la 40 de membri este de așteptat să transforme indicele într-o oglindă mai clară a economiei germane, schimbarea în sine nu va avea un impact asupra nivelului indicelui.

Indicele va fi ajustat astfel încât nivelul indicelui post-modificare să fie egal cu nivelul indicelui pre-modificare în momentul implementării (închiderea sesiunii de vineri). Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu vor exista gap-uri de preț la deschiderea sesiunii de luni. Pot exista gap-uri, dar acestea vor fi rezultatele condițiilor de piață, nu a modificărilor aduse indicelui.

Analiză tehnică

DE30 s-a tranzacționat lateral în această săptămână între suportul marcat cu retragerea Fibonacci de 38,2% a mișcării ascendente lansate la mijlocul lunii iulie (zona de 15.650 puncte) și rezistența marcată cu retragerea Fibonacci de 23,6% (zona de 15.770 puncte).

În timp ce indicele a încercat să dezvolte o mișcare mai amplă în oricare dintre direcții, în ultimele zile, ar fi de remarcat potențiala tendință ascendente a pieții. Indicele duce o luptă la linia descendentă de trend și continuă să se tranzacționeze în cadrul structurii Overbalance, marcând cea mai mare corecție a impulsului descendent actual.

Cumpărătorii DE30 trebuie să împingă indicele peste limita superioară a structurii Overbalance de la 15.835 puncte pentru a creea o imagine mai favorabilă unei mișcări ascendente. Cu toate acestea, trebuie remarcat și faptul că indicele se tranzacționează cu aproximativ 2,5% sub maximul istoric și o mișcare peste limita superioară a structurii Overbalance ar necesita o creștere a prețului de aproximativ 1%.

Sursa: xStation5