BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Indicii americani au încheiat săptămâna în creștere dar piețele europene au scăzut în cea mai mare parte

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Indicii de pe Wall Street s-au redresat după un început volatil vineri, Dow Jones adăugând peste 700 de puncte și atât S&P 500, cât și Nasdaq, s-au apreciat cu 2,4%, respectiv 2,3% pe măsură ce investitorii au reevaluat perspectivele privind politica monetară.

Declanșatorul unei mișcări de creștere bruscă a fost un raport publicat in Wall Street Journal care a arătat că unii oficiali ai FED semnalează dorința de a încetini ritmul creșterii dobânzilor în curând pentru a evalua impactul acumulat până in prezent asupra creșterii economice.

Mișcarea pieței a venit în tandem cu reducerea randamentelor titlurilor de stat americane, ceea ce a adus un oarecare răgaz acțiunilor de creștere.

Totuși, volatilitatea nu a arătat semne de scădere pe fondul expirării opțiunilor de 2 trilioane de dolari de vineri. Între timp, o serie de rezultate trimestriale negative din partea companiilor americane au plafonat câștigurile.

Snap s-a prăbușit cu 28% după ce compania a estimat o creștere zero pentru trimestrul curent, declanșând vânzări și în alte companii de social media dependente de veniturile din publicitate.

Toți indicii importanți din SUA au închis pe verde săptămâna, Dow câștigând 4,9%, S&P 4,7% și Nasdaq 5,8%.

Nu aceeași soartă au avut piețele europene de acțiuni care au închis în cea mai mare parte în scădere vineri, indicele de referință Stoxx 600 depreciindu-se cu 0,6% în timp ce DAX40 din Germania a pierdut 0,3% pe fondul scăderilor companiilor din sectorul imobiliar.

Sentimentul investitorilor a rămas marcat de turbulențele politice din Marea Britanie după demisia lui Liz Truss din funcția de Prim Ministru și preocupările tot mai mari cu privire la o încetinire a economiei globale și așteptările că marile bănci centrale vor trebui să continue politica agresivă pentru a combate inflația.

CITESTE SI:  Safetech Innovations semnează un contract semnificativ pentru furnizarea de produse de securitate cibernetică

Pe plan corporativ, Adidas a scăzut cu 8% după ce și-a redus perspectivele pentru întregul an, în timp ce Deutsche Bank a fost ușor în scădere, pe fondul concedierii mai multor zeci de angajați din cadrul Diviziei de Investiții, în încercarea de a limita costurile.

Între timp, vânzările Renault în trimestrul III au fost în conformitate cu așteptările analiștilor, compania de media Vivendi a raportat o creștere a veniturilor trimestriale, iar grupul de ochelari EssilorLuxottica a declarat că veniturile din trimestrul III au crescut în urma unei reveniri a vânzărilor.

Pe parcursul întregii săptămâni, indicele Stoxx 600 a crescut cu peste 1%, iar DAX40 cu peste 2%.

La BVB, am avut un final de săptămâna cu evoluții pozitive pentru toti indici. Conform Prime Transaction, creșterile au fost cuprinse între 0.13% pentru BET-BK și 0.46% in cazul indicelui BET-FI.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 4,65 milioane euro, in creștere comparativ cu ședința precedentă dar aproape 40% din rulaj a venit din tranzacționarea obligațiunilor în timp ce piața de instrumente structurate a avut un aport de 7%. Cea mai lichidă acțiune a fost Banca Transilvania (TLV) cu un rulaj de 2,1 milioane lei.

Din indicele BET, trei emitenti s-au apreciat cu peste un procent: Transgaz (TGN) 2.01%, Alro (ALR) 1.48% si Electrica (EL) 1.06%. Evolutii negative au inregistrat: Transport Trade Services (TTS) -3% siNuclearelectrica (SNN) -1,32%