BET
16899.19
-0.67%
BET-TR
35063.8
-0.67%
BET-FI
60352.82
-0.16%
BETPlus
2497.94
-0.65%
BET-NG
1211.53
0.2%
BET-XT
1442.21
-0.66%
BET-XT-TR
2958.81
-0.66%
BET-BK
3113.15
-0.69%
ROTX
37104.57
-0.68%Indicii europeni și cei locali au închis în scădere ședința de astăzi

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Principalii indicii din Europa au inregistrat pierderi pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA si China, Google suspendand activitatea comercială in relatia cu producatorul chinez de telefoane mobile, Huawei.

Compania a declarat ca va limita transferul de tehnologie hardware si software precum si alte servicii tehnice catre compania chineză, care este al doilea producator de telefonie mobilă la nivel mondial.

Consecinta acestui fapt este că Huawei nu va mai putea folosi în întregime licența pentru sistemul de operare Android, anumite servicii precum Google Apps urmând a fi suspendate pentru producția nouă de telefoane.

Evolutia indicilor internationali. Sursa CNN Money

Google, detinută de Alphabet, se supune astfel miscarii impuse de președintele american Trump care intretine razboiul comercial cu China, a doua economie lumii. Acestui demers i s-au alaturat si alte companii americane de tehnologie precum Qualcomm și Intel care furnizeaza diverse componente producatorului asiatic.

Conform CNBC, Huawei va intampina probleme deosebite in viitor dacă lucrurile nu vor reveni la normal, datorită faptului ca aproape 50% din productia de telefoane mobile care este echipată cu versiunea licențiată a sistemului de operare Android este destinată exportului.

Pe de altă parte, cealaltă jumatate din productie este vandută catre China continentală unde, Huawei folosește o altă versiune a sistemului Android, in timp ce serviciile Google, inclusiv motorul de cautare, sunt interzise in China.

Timpul este variabila esențială: cu cât situația se prelungește, cu atât efectul va fi mai pronunțat, atât în privința consumatorilor individuali cât și a rețelelor de telefonie mobilă. Huawei riscă să devină, astfel, un simbol: pentru China, al unor atacuri îndreptate împotriva unui concurent redutabil pentru tehnologia Vestului, pentru occidentali, al unei porți de intrare a influenței Chinei în restul lumii, iar pentru investitori, al nivelului de risc și de contagiune în plan larg al tensiunilor comerciale,” a declarat Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Online Brokers.

Peste ocean, piețele americane se îndreaptă către o nouă sesiune de scădere. Scăderile US500 (mult mai accentuate, de aproape 2.5 ori, în cazul US100, unde sunt listate unele dintre companiile afectate de conflictul recent, precum Intel sau Broadcom) s-au materializat, din nou, în mare parte înaintea deschiderii pieței americane.

Tendința investitorilor a fost de a reintra foarte prudent la achiziție, în ciuda unei volatilități în creștere pronunțată.

CITESTE SI:  BERD, Bursa de Valori București și VERTIK au încheiat programul Investor Relations and Liquidity Support

Poate rezista optimismul valurilor de știri negative? Pentru moment, pare posibil, dar în timp, fără ”împăcarea” celor 2 mari economii ale lumii, misiunea devine dificilă. În plus, chiar pe termen scurt, situația din Iran, cu mișcări observate de unități militare, poate neliniști, adăugându-se temei anterioare”, a concluzionat Cazacu.

Pe plan local, săptămâna a debutat in scădere usoară pentru indicii BVB, variatiile fiind cuprinse intre -0,02% pentru BET-NG si -0,50% in cazul BET-BK. Valoarea tranzactiilor de azi a fost de doar 18,38 milioane lei, din care aportul transferurilor cu actiuni Banca Transilvania (TLV) a fost de 27%. Conform Prime Transaction, din cadrul indicelui BET, se remarcă evoluția bună a titlurilor MedLife (M) care au avansat cu 2,74%, pana la 30,00 lei/actiune, în antiteză, cea mai mare scădere fiind cea a actiunilor Nuclearelectrica (SNN) care s-au depreciat cu 2,76%.

Evoluție companii indice BET. Sursa BVB

Știri de piață

Bitcoin pierde aproximativ 4%Săptămâna trecută a început cu o creștere explozivă pentru piața monedelor virtuale, cu câștiguri mari la nivel general, care au trezit speculații că aceste mișcări reprezintă doar începutul unui nou raliu susținut similar celui care a avut loc în 2017. Bitcoin, care rămâne liderul clar al pieței, și-a dublat valoarea în puțin peste o lună, iar natura parabolică a creșterii a fost remarcabilă. Sursa XTB Online

Tesla și-ar putea continua deprecierea – În timp ce, în general, acțiunile s-au bucurat de un bun în 2019, a fost un an dificil până acum pentru investitorii Tesla, piața aflându-se aproape continuu într-un declin constant. Prețul a scăzut drastic la sfârșitul săptămânii trecute, iar sesiunea de vineri a adus un declin de aproape 8%, iar în aceasta după-amiază se așteaptă o depreciere de 4%. Slăbiciunea recentă pare să fie legată de o opinie pesimistă a unuia dintre analiștii Wedbush care a declarat că are „preocupări majore cu privire la planul de creștere al firmei”. Sursa XTB Online

Digi Communications – a decis initierea unui program de rascumparare actiuni de clasa B pentru o perioada de 12 luni de la data AGA (achizitionarea unui pachet de maximum 10% din capitalul social subscris de clasa B la inchiderea tranzactionarii pe Piata Reglementata la Vedere a BVB, respectiv, 3.544.397 actiuni), la un pret total maxim care nu va depasi 82,3 milioane Euro. Sursa BVB

TESTEAZĂ-ȚI CUNOȘTINȚELE DIN DOMENIUL FINANCIAR!


 

[ajax_load_more]