BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Industria IT ramane in continuare cu deficit de resurse umane

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Industria IT ramane in continuare cu deficit de resurse umane pentru că şcoala autohtonă nu produce suficient de mulţi specialişti precizeaza Irina Vijoli, Technology Insider & Business Innovator Consultant la Microsoft şi nou membru al comunităţii INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Potrivit unui comunicat de presă al think-tank-ului INACO, industria românească de IT este la răscruce şi nu poate rămâne captivă în outsourcing.

În acest context, Vijoli a subliniat că perspectivele IT-ului românesc sunt ‘în lumini şi umbre’.

„Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii a publicat în aprilie, anul acesta, raportul ‘Software and IT Services in Romania’, aratand că cifra de afaceri a sectorului de software şi servicii IT a crescut cu 11,3% în 2016, comparativ cu 2015, şi va depăşi în 2017 pragul de 4 miliarde de euro. Semn bun, am zice la prima citire. Să vedem dacă este aşa într-adevăr: cifra de afaceri de 3,6 miliarde de euro înregistrată în 2016 este datorată în primul rând exporturilor de software şi servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% faţă de 2015.

Creştere la export, aparent o altă veste bună: înseamnă că suntem capabili să producem valoare, pe care clienţi din străinătate doresc să o consume şi să o plătească. Mergem mai departe şi aflăm însă că exportul de software şi servicii IT reprezintă 74% din cifra de afaceri a sectorului, pe fondul unei scăderi neaşteptate a pieţei interne, ajunsă anul trecut la doar 935 milioane de euro’, a explicat Irina Vijoli.

Aceasta a adăugat că cifrele existente arată că mare parte a produselor IT de export sunt lipsite de partea creativă şi inovativă.

CITESTE SI:  BCR lansează BCR România Purchasing Managers’ Index™ împreună cu CNIPMMR

‘Livrăm ‘la cerere’ pe nişte specificaţii gândite de clienţi externi – project management, scriere de cod software, testare etc. totul prestabilit, de multe ori şi pe tehnologiile alese de afară. De ce? Pentru că acesta este modelul care de câţiva ani buni a generat profituri semnificative şi a permis dezvoltarea companiilor de IT. Statisticile spun că suntem prima ţară la outsourcing din Europa Centrală şi de Est şi ne situăm pe locul 6 la nivel mondial.

În România, salariile specialiştilor IT sunt încă suficient de mici ca să justifice acest parcurs. Au început însă să planeze dubii pe termen mediu şi lung. Vorbim despre decizii pragmatice: dacă nivelul salarial va ajunge prea sus, vom asista la o reorientare către alte pieţe care pot furniza mai ieftin specialişti la cerere. Republica Moldova şi Ucraina sunt doar două exemple’, susţine expertul IT.

Vijoli consideră că la ora actuală ‘s-a creat un deficit de resurse umane pentru că şcoala nu produce destui specialişti’, iar ‘cei foarte buni aleg să plece din ţară în multinaţionale de top care îi recrutează pe poziţii creative şi de cercetare-dezvoltare sau intră în centrele de suport locale ale respectivelor multinaţionale, în joburi mai puţin creative, însă bine retribuite’.

Reprezentantul INACO menţionează, totodată, că în România o sursă importantă de inovaţie în IT se găseşte în zona start-up-urilor. Astfel, în prezent, peste 3.500 de astfel de afaceri îşi testează ideile pe piaţa autohtonă cu scopul de a merge în final pe pieţele externe cu soluţii ‘Made in Romania’. AGERPRES

Foto credit: Pixabay