BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Inflația revine puternic după deschiderea economiilor. Va fi tranzitorie sau de durată?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Datele CPI (Consumer price index) din SUA pentru aprilie au arătat o creștere a prețurilor mult mai mare decât se aștepta piața. Inflația în termeni anualizați a atins 4,2% – cea mai mare valoare de la jumătatea anului 2008!

Bursele au fost afectate, dar îngrijorările au scăzut după ce membrii Fed au continuat să susțină că această creștere a prețurilor este tranzitorie. Cu toate acestea, este așteptată o altă accelerare în luna mai – de data aceasta la 4,7% YoY. Întrebarea pare acum a fi cu cât trebuie să accelereze creșterea prețurilor pentru ca piețele să nu mai creadă Fed?

Datele privind inflația CPI din SUA pentru luna aprilie au arătat o creștere de 0,8% de la o lună la alta, în timp ce dinamica anuală a ajuns la 4,2% – ambele situându-se la cel mai înalt nivel de la mijlocul anului 2008!

Inflația CPI pare a fi pregătită pentru o altă accelerare în luna mai, prognozându-se o publicare de 4,7% YoY! Între timp, este estimată o accelerare a cifrei de bază de la 3 la 3,4% YoY. Datele vor fi publicate joi la 15:30 ora României.

Sursa: Macrobond, XTB Research

Prețurile au crescut în termeni anualizați aproape în toate categoriile majore în aprilie 2021. Prețurile combustibilului au contribuit cel mai mult la indicele CPI principal.

Este într-adevăr un fenomen tranzitoriu?

Până în prezent, se pare că încrederea investitorilor în Fed a fost cea care a împiedicat piețele să experimenteze orice reacție majoră. Membrii Fed continuă să sublinieze că recuperarea creșterii prețurilor este tranzitorie și poate fi motivată de efectul de bază scăzut.

Cu toate acestea, chiar este așa? Sigur, aprilie 2020 a fost o lună în care prețurile petrolului au devenit negative și s-a văzut în contribuția supradimensionată a carburanților la datele CPI din aprilie 2021.

Cu toate acestea, după cum se poate vedea în graficul de mai sus, prețurile au crescut în aproape toate categoriile majore în luna aprilie.

O nouă surpriză semnificativ mai mare ar putea oferi Fed mai puține argumente pentru a își susține discursul, mai ales dacă este însoțită de o creștere a prețurilor similară ”pe scară largă”.

Sursa: Macrobond, XTB Research

Inflația CPI din SUA a depășit banda superioară a țintei Fed. Inflația PCE (etalonul preferat al Fed) este, de asemenea, în creștere, deși aprecierea este de amplitudine mai scăzută din cauza compoziției diferite.

CITESTE SI:  Grupul TeraPlast în anul 2023: Rezultate relativ similare anului precedent și creșteri bugetate cu 29% a cifrei de afaceri și cu 39% a EBITDA în anul 2024

Creșterea salariilor accelerează

O altă problemă care pare să afecteze ipoteza Fed a inflației tranzitorii este creșterea salariilor. Raportul NFP din luna mai a arătat o creștere a salariilor medii mult mai mare decât se aștepta.

Rețineți că această apreciere a salariilor nu poate fi motivată de un efect de bază scăzut deoarece salariile medii din SUA au crescut după ce a început pandemia (deoarece locurile de muncă cu venituri mici au fost scoase din ecuație). Mai mult, creșterea salariilor este văzută ca o sursă mai persistentă de presiune inflaționistă.

Acestea fiind spuse, o altă deviație majoră a inflației CPI din SUA este un eveniment cu potențial de risc pentru piețele de acțiuni deoarece ar putea arăta investitorilor că Fed pur și simplu greșește.

Comunicarea datelor va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape deoarece vine cu mai puțin de o săptămână înainte de ședința FOMC (va fi o întâlnire trimestrială, așa că va include și noi prognoze macroeconomice).

Reacția piețelor

US100 a scăzut sub pragul de 13.000 de puncte după publicarea datelor CPI din aprilie. Totuși, acest lucru a marcat și sfârșitul unei corecții pe termen scurt, piața începând ulterior să recâștige teren. Indicele tehnologic din SUA se tranzacționează cu mai puțin de 2% sub maximul istoric și a fost recent unul dintre cei mai slabi performeri dintre indicii americani.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză deoarece datele optimiste din Statele Unite arată că riscul de modificare a politicii monetare mai devreme decât era de așteptat este real, iar sectorul tehnologic este unul dintre cele mai expuse. Alte piețe care sunt susceptibile de a deveni mai volatile în urma publicării acestor date sunt GOLD, EURUSD și TNOTE.

Sursa: xStation5

US100 a scăzut după publicarea datelor CPI din SUA pentru aprilie. Indicele a recuperat în jur de 900 de puncte de atunci și se tranzacționează cu mai puțin de 2% sub maximul său istoric.