BET
18271.27
0.2%
BET-TR
39780.12
0.2%
BET-FI
58771.15
-0.25%
BETPlus
2703.17
0.14%
BET-NG
1294.25
0.14%
BET-XT
1555.74
0.13%
BET-XT-TR
3334.22
0.14%
BET-BK
3395.14
-0.14%
ROTX
40150.17
0.2%

Întâlnirea BCE de joi va ține capul de afiș al calendarului economic săptămâna viitoare

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna care vine va avea in prim plan Europa, unde Banca Centrală Europeană va decide joi cu privire la politica monetară, piețele anticipând o creștere de cel puțin 50 puncte de bază a costurilor de împrumut, deoarece regiunea se confruntă cu niveluri fără precedent ale ratei inflației.

Cifrele preliminare au arătat că rata inflației din zona euro a crescut mai mult decât era de așteptat, până la un nou record de 9,1% în august, crescând șansele pentru o majorare semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară chiar de 75pb.

Câțiva oficiali ai BCE au pledat recent pentru o creștere considerabilă a ratei dobânzilor și au avertizat că ratele acestea trebuie să rămână ridicate pentru o perioadă prelungită pentru a domoli creșterea prețurilor.

De asemenea, investitorii vor urmări îndeaproape furnizarea de gaze rusești prin Nord Stream, după ce Gazprom a declarat vineri seara că alimentarea prin conducta-cheie către Europa nu se va redeschide așa cum a fost planificat.

Pe partea macro, vânzările cu amănuntul din zona euro sunt de așteptat să revină ușor în iulie, în timp ce comenzile de fabrică din Germania au scăzut probabil pentru a șasea lună consecutiv.

Alte date de urmat includ actualizări finale pentru creșterea PIB-ului în zona euro în T2, indicatorii PMI pentru servicii și construcții pentru economiile majore, creșterea PIB din Elveția T2 și rata șomajului, prețurile de consum și la producător din Turcia și cifrele inflației din Rusia.

În Regatul Unit, principalele stiri includ datele PMI pentru servicii și construcții și indicele prețurilor caselor din Halifax.

În SUA, săptămâna viitoare va fi relativ liniștită, piețele fiind închise luni de Ziua Muncii. Investitorii vor urmări in continuare aparițiile mai multor oficiali ai Fed, inclusiv președintele Fed Powell, la cea de-a 40-a Conferință Monetară Anuală a Institutului Cato de joi.

Pe plan corporativ, Apple va organiza evenimentul anual miercuri și este de așteptat să dezvăluie iPhone 14. Tot în America de Nord, se așteaptă ca Banca Canadei să majoreze dobânzile cu 75 pb, după o creștere de 1% în iulie.

De asemenea, va fi interesant de urmărit: cifrele șomajului și comerțului pentru Canada, inflație și servicii PMI pentru Brazilia, inflația și producția industrială pentru Mexic.

Investitorii vor urma, de asemenea, o reuniune a OPEC+ luni, care este de așteptat să ofere îndrumări pentru planul de producție al cartelului din luna octombrie.

Este posibil ca marii producători să mențină neschimbate cotele de producție de petrol, dar Arabia Saudită a declarat că ar putea reduce producția în cazul în care Iranul încheie un acord nuclear cu Occidentul și va restabili exporturile.

În Australia, Banca Centrală urmează să majoreze rata de dobândă cu 50 pb pentru a patra întâlnire consecutivă pentru a reduce inflația, care se află la cel mai mare nivel din ultimii 21 de ani. De asemenea, alte informatii vor privi rata de creștere a PIB-ului in T2, comerțul exterior și vânzările cu amănuntul.

În China, este de așteptat ca inflația de consum să atingă 2,8% în august, accelerând de la nivelul maxim al ultimului an atins în luna anterioară din cauza creșterii prețurilor la alimente.

Datele comerciale vor fi, de asemenea, în atenție, după ce excedentul comercial în iulie a atins un nivel record. Investitorii vor urmări, de asemenea, a doua estimare pentru creșterea PIB-ului Japoniei în trimestrul II, ratele inflației pentru Thailanda și Filipine. În cele din urmă, se așteaptă ca Banca Centrală a Malaeziei să crească cu 25 pb rata de politică cheie overnight.