BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Întâlnirile de politică monetară ajută lira sterlină. Cererile de șomaj din SUA cresc neașteptat

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu lira sterlină în timpul sesiunii de astăzi. Această evoluție vine pe fondul unei perioade dominate de întâlnirile de politică monetară ale băncilor centrale.

Astfel, ieri, Rezerva Federală a anunțat că menține condițiile actuale de politică, în timp ce speranțele pentru stimulente suplimentare în SUA și un acord comercial post-Brexit au impulsionat apetitul pentru risc al investitorilor.

Indicele dolarului american a continuat să se retragă odată cu deschiderea piețelor europene, scăzând la 89,88 și atingând prima valoare sub pragul de 90 de puncte din aprilie 2018.

În plus, Fed a declarat miercuri că va continua să pompeze lichidități în piețele financiare, până când recuperarea economică din SUA este sigură. Promisiunea ajutorului pe termen lung i-a dezamăgit pe anumiți investitori, care se așteptau la o intervenție imediată.

Pe de altă parte, lira a fost susținută și de discursul Băncii Angliei (BoE). Instituția a decis să își păstreze pachetul de stimulente neschimbat pe măsură ce așteaptă rezultatul negocierilor comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, banca a anunțat că majorează măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici pentru a le ajuta să depășească problemele cauzate de pandemie care s-au tot prelungit. Astfel, au extins un program de împrumut destinat întreprinderilor mici și mijlocii cu încă șase luni până în octombrie pentru a facilita împrumuturile către economia reală.

BoE a menționat că inflația anuală a scăzut la 0,3% în noiembrie, de la 0,7% în luna precedentă, ceea ce face ca obiectivul oficial de 2% să fie mai îndepărtat. Această situație este o urmare a efectului „direct și indirect” al pandemiei asupra economiei.

Totuși, BoE este optimistă cu privire la o creștere a inflației în prima parte a anului viitor, în special pentru că reducerile temporare ale taxei pe valoarea adăugată, implementate de guvern la începutul acestui an, se vor încheia.

Având în vedere perspectivele economice ale Marii Britanii, BoE a spus că debutul procesului de vaccinare „este probabil să reducă riscurile negative”, în special pentru că piețele financiare au reacționat pozitiv la știri. Banca centrală estimează că noile măsuri anunțate de guvern luna trecută ar putea impulsiona produsul intern brut cu 1% în anul următor.

Decizia vine cu două săptămâni înainte ca perioada de tranziție Brexit să se încheie pe 31 decembrie. Cele două tabere nu au reușit să semneze o înțelegere până în acest moment, fapt ce face din subiect un factor de risc. Pe de altă parte, instituția a avertizat că vom vedea efectul negativ asupra economiei a celor mai recente restricții la începutul anului 2021.

CITESTE SI:  Brokerii de la BRK Financial Group recomandă Cumpărare pentru Transelectrica și un preț țintă de 36.5 lei/acțiune

Comitetul de politică monetară al BOE a subliniat anterior că are suficient spațiu de manevră pentru a spori în continuare stimulentele, posibilitatea de introducere a unor rate negative de dobândă, în cazul în care perspectivele se deteriorează.

Trebuie subliniat că previziunile economice ale băncii centrale presupun că Marea Britanie trece imediat la un acord de liber schimb cu UE la 1 ianuarie, fapt care are o probabilitate scăzută în momentul actual.

Urmărind situația grafică a GBPUSD, observăm că investitorii par să dispuși să ia o nouă pauză după o secvență ascendentă puternică. Acest scenariu s-a repetat și în urmă cu două zile, când un impuls ascendent puternic a fost întrerupt de o corecție de moment, în zona 1,35582. Dacă în cazul nostru situația se va repeta, cotația ar putea să scadă până în zona 1,35200, în apropierea căreia se află și o medie mobilă de 50 de perioade (linia mov). În cazul unui ricoșeu la acest nivel, prețul ar putea să reia mișcarea de creștere.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst, XTB Online Trading

Cererile de șomaj din SUA cresc neașteptat

Numărul americanilor care au completat cereri pentru ajutor de șomaj a fost de 885 de mii în săptămâna încheiată pe 12 decembrie, comparativ cu 853 de mii înregistrat în săptămâna precedentă. Citirea de astăzi a depășit așteptările pieței de 800 de mii. Cu toate acestea, cererile inițiale au rămas cu mult peste nivelurile pre-pandemice pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19 și a noilor restricții din toată țara.

Raportul privind cererile continue pentru ajutor de șomaj, care prezintă un decalaj de o săptămână față de valoarea inițială, a ajuns la 5,508 milioane, în timp ce analiștii se așteptau la o scădere până la 5,598 milioane. Este cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei în martie. Rezultatele de astăzi rămân în continuare cu mult peste 1,7 milioane, media raportată înainte de pandemie.

De asemenea, un set de rapoarte privind piața imobiliare din SUA a fost prezentat astăzi, locuințele începute în noiembrie au ajuns la 1,54 milioane, de la 1,53 milioane în luna precedentă in timp ce autorizațiile de construire au crescut la 1,639 milioane, de asemenea, depășind nivelul așteptat de 1,55 milioane.