BET
16894.2
-0.7%
BET-TR
35053.43
-0.7%
BET-FI
60021.3
-0.71%
BETPlus
2497.72
-0.66%
BET-NG
1211.37
0.18%
BET-XT
1440.92
-0.75%
BET-XT-TR
2956.15
-0.75%
BET-BK
3107.63
-0.86%
ROTX
37084.2
-0.73%Investitorii straini critica intentiile guvernului de schimbare a sistemului fiscal actual

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările de substanţă aduse recent programului de guvernare arătând că intenţia Guvernului de a face o a doua revoluţie a sistemului fiscal într-o perioadă de şase luni a creat panică în mediul de afaceri, potrivit unui comunicat, remis, miercuri, AGERPRES.

„Consiliul Investitorilor Străini (FIC) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificările de substanţă aduse recent programului de guvernare. Transformări de o asemenea anvergură, anunţate intempestiv şi fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei şi nu fac decât să şubrezească încrederea investitorilor existenţi sau potenţiali, indiferent de originea lor. Intenţia Guvernului de a face o a doua revoluţie a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât şi străine, fie ele mici sau multinaţionale”, se arată în comunicatul FIC.

Potrivit investitorilor, implementarea grăbită a politicilor fiscale anunţate fără analize serioase, studii de impact sau consultări cu mediul de afaceri pot avea un efect negativ asupra tuturor companiilor din orice sector de activitate, fie ele mari sau mici.

Aceştia au îndemnat la responsabilitate, arătând că schimbările frecvente creează incertitudini.

„Decidenţii trebuie să fie conştienţi de puterea cuvântului lor. Declaraţiile publice pe care le fac pot afecta pieţele şi deciziile investitorilor. Anunţurile succesive de creştere sau scădere a taxelor şi schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă ţară”, se mai adaugă în comunicat.

CITESTE SI:  Meta Estate Trust anunță profit net de 9,47 mil Ron ]n 2023, în creștere cu 46% față de anul 2022 și o cifră de afaceri de 12,38mil Ron, în creștere cu 20%

FIC aminteşte că a publicat recent un raport despre impactul investiţiilor străine în economia României, realizat împreună cu Academia de Studii Economice din Bucureşti. Una dintre concluziile principale ale studiului este că investiţiile străine au jucat un rol decisiv în dezvoltarea economică a ţării din ultimii 25 de ani şi sunt indispensabile pentru viitor. Investitorii nu ar trebui descurajaţi să vină în România prin politici publice confuze şi în continuă schimbare.

Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari, dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicţie cu practica Uniunii Europene în acest domeniu şi poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune.

Companiile membre FIC angajează 182.000 de persoane şi au o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde de lei, aproximativ 25% din PIB-ul României. Activitatea acestor companii şi implicit activitatea economică din România pot fi puternic perturbate atunci când politicile publice se schimbă în mod radical.

Foto credit: Adrian825 | Dreamstime.com