BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Investitorii sunt speriați din cauza tensiunilor internaționale

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ca răspuns la seria de noi sancțiuni impuse de SUA luni unor persoane iraniene importante, Iranul a transmis că s-a închis pentru totdeauna calea diplomatică între cele două mari entități.

Astfel, aceste cuvinte ar putea fi văzute ca o amplificare a conflictului geopolitic între cele două țări. De precizat că, luni, SUA a decis să impună sancțiuni împotriva liderului suprem iranian Khamenei, precum și altor opt comandanți militari de rang înalt, se arată intr-o analiză efectuată de casa de brokeraj XTB Online Trading.

În plus, nu putem uita comentariile recente venite de la Steven Mnuchin, care au sugerat că restricțiile financiare vor fi impuse ministrului iranian de externe Zarif la sfârșitul acestei săptămâni. Ministerul de externe al Iranului a scris într-o declarație că „guvernul Trump este în curs de a distruge toate mecanismele internaționale stabilite pentru menținerea păcii și securității globale„.

Investitorii au reacționat destul de agresiv la cele menționate mai sus, Ca urmare, obligațiunile americane au câștigat teren, prețul aurului a crescut, valutele cu grad scăzut de risc, de asemenea, s-au apreciat, în timp ce indicii bursieri din Asia s-au depreciat.

La închiderea pieței asiatice, Hang Seng a înregistrat o scadere de 1,15%, în timp ce Shanghai Composite s-a depreciat cu 0,87%, iar NIKKEI cu 0,43%. Această aversiune față de risc a împins randamentul obligatiunilor SUA pe 10Y sub pragul de 2%, reflectând perspective slabe de creștere economică globală.

Analizând piața valutară, se pot trage concluzii similare celor anterioare, deoarece yenul este cea mai performantă monedă, fiind în creștere cu 0,3% în raport cu dolarul SUA, în timp ce francul elvețian se tranzacționează doar ușor în creștere în raport cu USD„, se mai arată in analiză.

Ca atare, se pot identifica două motive pentru care mediul de risc este evitat. Primul este reprezentat de publicarea datelor din comerțul exterior pentru luna mai, ce au indicat un excedent de 264 milioane NZD (dolar neozeelandez) față de excedentul așteptat de 250 milioane NZD.

CITESTE SI:  Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 1,7 miliarde RON în 2023, în creștere cu 39%

În plus, atât exporturile, cât și importurile au depășit așteptările, iar acestea din urmă au primit un impuls din partea creșterii prețurilor la țiței în acea perioadă. Al doilea motiv este reprezentată de poziția actuală a Băncii de Rezervă din Noua Zeelandă, care urmează să mențină ratele neschimbate miercuri, în timp ce alte bănci centrale, inclusiv cele din Australia sau din SUA, au indicat recent o relaxare monetară.

Banca Centrala a Japoniei își exprimă îngrijorarea față de relaxarea monetară

În cadrul sesiunii de tranzacționare asiatice, s-au publicat minutele ședinței BoJ (Bank of Japan) care a avut loc în aprilie. Majoritatea membrilor par să creadă încă că inflația ar putea atinge ținta evazivă a BoJ, iar unii dintre ei chiar împărtășesc opinia că așteptările inflaționiste pe termen lung vor urma probabil o tendință ascendentă, convergând treptat la 2%.

Amintim că Banca Japoniei a ținut cursurile în aprilie (așa s-a întâmplat și săptămâna trecută) și a adoptat un angajament de a menține ratele la nivelul actual scăzut cel puțin până în primăvara anului 2020. Pe de altă parte, unii membri par să fie preocupați de posibilele efecte secundare în ceea ce privește relaxarea monetară continuă, sugerând că un astfel de pas ar putea aduce mai multe efecte negative decât cele pozitive.

Documentul a sugerat că șansele unor reduceri suplimentare de rată par să fie destul de ridicate, chiar dacă perspectivele economice se deteriorează. Nu există nicio îndoială că BoJ nu este în măsură să lupte împotriva unei posibile recesiuni economice. Prin urmare, politica fiscală, mai degrabă decât monetară, ar trebui să devină mai proactivă.

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]