BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Japonia a anunțat un pachet major de stimulente. Astăzi are loc întâlnirea membrilor OPEC

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat astăzi un pachet major de stimulente fiscale. Conform proiectului văzut de Bloomberg, pachetul se ridică la aproximativ 26 trilioane JPY (239 miliarde USD) și aproximativ jumătate va proveni din măsuri fiscale.

9,4 trilioane de yeni vor proveni din noi cheltuieli guvernamentale la nivelul administrației publice locale și centrale, instituțiile centrale fiind responsabile pentru cheltuieli de 7,6 trilioane de yeni. Diferența va proveni din parteneriatele din sectorul privat. Măsurile vor fi împărțite pe mai mulți ani și au ca scop atingerea a trei obiective:

• Protejarea împotriva dezavantajelor riscurilor economice 

• Pregătirea țării pentru o creștere economică pe termen lung după Olimpiada de la Tokyo din 2020 

• Ajutor în caz de dezastre 

Când vorbim despre primele două obiective, Japonia dorește să sprijine exporturile și să combată efectele negative ale majorării impozitelor pe vânzări. Trebuie să menționăm că majorarea anterioară a impozitului pe vânzări a fost urmată de o scădere a cheltuielilor consumatorilor.

Având în vedere că ritmul de creștere economic din Japonia a încetinit la doar 0,1% QoQ în Q3, riscul unei recesiuni în ultimul trimestru al anului 2019 este destul de ridicat. Se așteaptă ca pachetul de stimulente să impulsioneze creșterea reală a PIB-ului din Japonia cu aproximativ 1,4 procente.

Cu toate acestea, anunțul a fost considerat într-o oarecare măsură dezamăgitor. Într-adevăr, valoarea măsurilor a fost mai mare se aștepta, dar investitorii sperau ca nivelul cheltuielilor guvernamentale să depășească 10 trilioane de yeni. Cu toate acestea, Banca Japoniei poate fi considerată un câștigător, întrucât stimularea fiscală îi va permite să întrerupă pentru moment programul de relaxare a condițiilor monetare.

Sursa: Bloomberg

Ritmul de creștere a PIB-ului din Japonia a încetinit considerabil în acest an. Statul a reușit cu greu să evite stagnarea în Q3 2019. Cu  toate acestea, efectele taifunul care a lovit Japonia în luna octombrie și urmările majorării impozitului pe vânzări sunt așteptate să împingă țara în recesiune în Q4 2019.

CITESTE SI:  Sphera Franchise Group estimează vânzări de peste 1,64 miliarde lei și un profit cu 20% mai mare

In Europa, lira sterlină a continuat să avanseze în raport cu majoritatea monedelor importante. GBPUSD evoluează la maximele ultimelor 7 luni, ușor sub pragul de 1,3150. Cumpărătorii sunt încurajați de sondajele care indică un avans solid al Conservatorilor. În plus, Premierul Boris Johnson a afirmat că va livra Brexit-ul în cel mult 100 de zile după alegeri.

Întâlnirea membrilor OPEC

Membrii OPEC se vor întâlni astăzi în Viena, unde producătorii de petrol vor discuta dacă vor extinde acordul actual de reducere a producției cu 1,2 mb peste data actuală de expirare, martie 2020. Un astfel de scenariu pare probabil, iar piețele se întreabă dacă se vor anunța reduceri mai mari de producție. Oficialii au declarat că anumite țări sunt de acord cu această măsură, dar situația depinde de Arabia Saudită, liderul de facto al organizației OPEC.

Arabia Saudită a redus suplimentar producția, dar a avertizat că poate crește producția peste nivelurile determinate în cazul în care membrii OPEC nu vor respecta acordul.

Foto credit: asia.nikkei.com


 

[ajax_load_more]