BET
16009.52
0.75%
BET-TR
33218.43
0.74%
BET-FI
57504.25
1.41%
BETPlus
2375.59
0.71%
BET-NG
1140.41
0.7%
BET-XT
1367.72
0.77%
BET-XT-TR
2806.07
0.76%
BET-BK
2978.41
0.63%
ROTX
35341.99
0.96%Jerome Powell a fost nominalizat pentru al doilea mandat ca președinte al băncii centrale a SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Jerome Powell, care a condus Rezerva Federală și economia SUA prin recesiunea cauzată de pandemie prin implementarea unui program de stimulente monetare fără precedent, a fost nominalizat pentru al doilea mandat ca președinte al băncii centrale a SUA.

Președintele Joe Biden a făcut anunțul luni dimineață, după săptămâni de speculații că un impuls din partea progresiștilor ar putea face ca guvernatorul Fed, Lael Brainard, să obțină locul.

Brainard va fi în schimb vicepreședinte al consiliului guvernatorilor. Aceasta era așteptată să obțină postul de vicepreședinte separat pentru post de supraveghere, care supraveghează sistemul bancar al națiunii.

Președintele Biden a declarat că economia nu se poate întoarce pur și simplu la stadiul în care era înainte de pandemie, trebuie ca economia să fie refăcută mai puternică și este încrezător că președintele Powell și Brainard se vor concentra pe menținerea inflației la un nivel scăzut, a stabilității prețurilor și vor pune accent pe asigurarea ocupării depline a forței de muncă.

Fed a lansat o serie fără precedent de programe de creditare, reducând în același timp ratele dobânzilor aproape de zero și instituind un program lunar de cumpărare de obligațiuni care ar majora deținerile de titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci cu peste 4.000 de miliarde de dolari.

CITESTE SI:  Norofert anunță finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare și multiplicare microorganisme pentru agricultură, în urma unei investiții de 3 milioane lei

Powell a susținut că inflația se va tempera odată ce factorii asociați cu pandemia revin la normal. Dar rapoartele recente au ridicat semne de întrebare cu privire la așa-numita vizare a inflației medii, care a subliniat o modificare istorică în politica monetară a băncii centrale.

Președintele Jerome Powell este considerat un membru mai hawkish decât contracandidata sa, Lael Brainard, motiv pentru care politica monetară a Fed ar putea să fie ajustată mai rapid în contextul actual.

Un astfel de scenariu a fost considerat negativ de către cumpărătorii de aur. În plus, posibilitatea de majorare mai rapidă a dobânzii a determinat o consolidare a dolarului american pe scară largă, aspect care a pus presiune asupra metalului prețios. Drept răspuns, cotația metalului prețios a scăzut brusc, spărgând nivelul de suport de la 1.834 USD.

În acest context, următorul obiectiv pentru investitori este pragul psihologic de 1.800 USD, în timp ce cumpărătorii ar putea viza o posibilă revenire către zona menționată anterior de la 1.834 USD. Pentru moment, cotația ar putea să traverseze o stabilizare pe măsură ce stările de spirit se vor liniști după anunț.