BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
La ce să ne așteptăm de la ședința de politică monetară a Bancii Centrale americane?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Rezerva Federală a SUA tinde să aibă un impact masiv asupra piețelor. Într-adevăr, banca centrală americană ar putea fi motorul cheie din spatele unei creșteri impresionante post-pandemice a acțiunilor.

Fed s-a pronunțat din nou în august, când președintele Powell a redefinit ținta inflației în timpul summitului de la Jackson Hole.

Cum va afecta decizia FOMC din această săptămână?

Contextul economic

Diferite măsuri ale activității economice s-au îmbunătățit în ultimele luni, dar ocuparea forței de muncă rămâne cu mult sub nivelurile pre-pandemice, iar inflația este încă sub 2%, oferind Fed un motiv bun pentru a menține o abordare super-acomodativă.

Cu toate acestea, ultimele 2 luni au adus cea mai mare creștere combinată a inflației de bază (care exclude combustibilul și alimentele) de la începutul anilor 90, recuperând după impactul pandemiei.

Acest lucru reduce nevoia unor intervenții suplimentare, dar înseamnă, de asemenea, că Fed va dori să-și răsplătească răbdarea cu o inflație mai mare.

Inflația core a crescut, reducând nevoia unor acțiuni mai ample. Sursa: Bloomberg

Modificările declarației

În timpul discursului de la Jackson Hole, Powell a spus că Fed va schimba modul în care tratează obiectivul inflației, permițând inflației să rămână peste 2% pentru o perioadă de timp înainte de a lua măsuri.

CITESTE SI:  Rolul Industriei Jocurilor de Noroc în Peisajul Economic Modern

Ar trebui să ne așteptăm ca această modificare să se reflecte în declarație. Piața nu se așteaptă ca inflația să crească peste 2% în curând, ceea ce înseamnă rate 0% pentru o lungă perioadă de timp.

Ne putem aștepta ca aceste părți ale declarației să fie modificate la ședința din septembrie. Sursa: federalreserve.gov, XTB Research

Reacția pieței

Aceste modificări ale declarațiilor sunt acum evaluate și, pentru a impresiona piețele, Fed ar trebui să facă mai multe – sugerând, probabil, o relaxare suplimentară. Nu putem exclude posibilitatea de extindere a relaxării, dar acest lucru este puțin probabil pentru moment – FOMC poate prefera să păstreze aceste ultime ”gloanțe” în caz de deteriorare economică.

Din perspectiva EURUSD, este important să ne amintim despre poziționarea speculativă extrem de ridicată – o dezamăgire ar putea declanșa cu ușurință o corecție dinamică.

EURUSD se află în tendința ascendentă, dar poziționarea speculativă rămâne extremă – un risc clar pentru cumpărători. Sursa: xStation5

Indicele american Nasdaq (US100) a reușit să apere de două ori linia de suport de la 10.930 de puncte și a creat o formațiune de tip Double Bottom. Acestea fiind spuse, merită să ne amintim de întâlnirea din iunie, când piețele au căzut în ciuda mesajului FOMC foarte obscur.