BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Lazea, BNR: firmele prefera sa se imprumute de la actionari, nu de la banca

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Exista cel puţin cinci motive pentru care România are un nivel scăzut al creditării, iar unul dintre acestea îl reprezintă faptul că firmele preferă să se împrumute de la acţionari decât să îşi majoreze capitalul şi să devină bancabile, a afirmat marţi, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la a 8-a Conferinţă de Management al Riscului de Creditare.

„O primă chestie care ţine de insuficienta cerere de credit este aceea că firmele preferă să nu se împrumute de la bănci, numai cam 10% din sursele lor de finanţare provin din credit bancar, ci preferă să se împrumute de la proprii acţionari, să se împrumute intra-firmă, ca să zic aşa. Aici intervine în discuţie un al treilea aspect şi anume capitalizarea formelor. Firmele optimizează costurile interne pentru că preferă să dea cu împrumut propriilor firme decât să le capitalizeze. Din două motive: un motiv este juridic, un motiv este fiscal. Motivul juridic este că, în caz de faliment al firmei, vii mai uşor la masa credală ca şi creditor decât ca şi deţinător al capitalului, deci mai uşor ţi se rambursează creditul. Motivul fiscal este că din credit poţi să deduci tot felul de cheltuieli: maşina personală, vacanţa şi aşa mai departe. Îţi dă voie legislaţia să faci chestia asta, pe când din capital nu ai putea să o faci”, a explicat Lazea.

CITESTE SI:  Norofert a raportat o scădere cu 32% a cifrei de afaceri în prima jumătate a anului din cauza prabușirii prețurilor cerealelor

Acesta a spus că optimizarea nu reprezintă o problemă, numai că aceasta ar trebui realizată după ce nivelul de capitalizare a firmei stipulat prin lege este respectat.

„Sunt zeci de mii de firme în România, zeci de mii, nu exagerez, care au capitalul mult mai mic decât nivelul minim legal. Deci, dacă s-ar aplica legea, zeci de mii de firme din România ar trebui ca mâine să vină să-şi crească capitalul. Aceste firme, printre altele, sunt şi ele cele care preferă să facă creditare decât să vină cu capital la firmă şi aşa se explică de ce avem atâtea firme cu activ negativ care nu sunt bancabile. După aceea veniţi la bănci şi vă plângeţi, domnule dar nu ne dă banca credit. Păi normal că nu vă dă din moment ce capitalul vostru este negativ, activele sunt negative, v-aţi dedus tot ce puteaţi să deduceţi, şi vacanţele de mare şi maşinile personale şi tot”, a spus Lazea.

Al doilea motiv este legat de dezintermedierea realizată de firmele româneşti în perioada post-criză. Al treilea motiv ţine de recurgerea mult prea des la Legea insolvenţei, al patrulea este legat de bănci care au avut un efort de reducere a creditelor neperformante. Alt motiv menţionat de Lazea este legat de cele două legi, Darea în plată şi conversia creditelor luate în franci, care au creat incertitudini în piaţă. AGERPRES