BET
11530.21
-0.34%
BET-TR
22427.67
-0.34%
BET-FI
49366.89
-1.22%
BETPlus
1722.93
-0.34%
BET-NG
865.23
-0.42%
BET-XT
1010.74
-0.47%
BET-XT-TR
1953.57
-0.47%
BET-BK
2165.29
-0.31%
ROTX
25882.91
-0.52%


Lira își revine, dar aprecierea recentă se poate dovedi temporară. Ce urmează pentru Brexit?

Autor: Andreea Porojan
Timp de citit: 3 minute

Boris Johnson a suferit marți o înfrângere umilitoare, după ce parlamentarii britanici au votat să preia controlul agendei Camerei Comunelor, încercând să-l împiedice pe Boris Johnson din tentativa sa de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană.

Așadar, ce urmează?

Parlamentarii au timp până luni să aprobe un nou proiect de lege care să permită guvernului britanic să ceară UE o nouă amânare a Brexit-ului până pe 31 ianuarie 2020.

Prin urmare, acesta va fi punctul cheie al sesiunii parlamentare de astăzi din Londra. Ulterior, proiectul de lege – dacă va fi aprobat – ar putea ajunge joi în Camera Lorzilor.

Având în vedere experiențele trecute, este aproape sigur că Bruxelles-ul va fi de acord cu o eventuală propunere a Marii Britanii de amânare a Brexit-ului de trei luni, prelungindu-se astfel starea de incertitudine.

Acestea fiind spuse, putem crede că 9 septembrie a devenit acum un nou termen limită în saga Brexit-ului, care pare să nu se mai termine. Între timp, Boris Johnson ar putea să organizeze alegeri anticipate, însă, pentru aceasta are nevoie de sprijinul a două treimi dintre parlamentari.

Ținând cont de reticența laburiștilor de a organiza alegeri anticipate, se pare că ideea lui Johnson este sortită eșecului. Cu toate acestea, se pare că există o altă modalitate de a atinge acest obiectiv folosind o cale legislativă mai scurtă (este nevoie de o majoritate simplă) – în acest caz, alegerile anticipate, care ar putea avea loc pe 15 octombrie.

Dar ce se întâmplă dacă parlamentarii britanici nu reușesc să voteze o lege care să blocheze un Brexit fără acord? În aceste condiții, ar putea fi organizat un vot de neîncredere. Dacă guvernul actual pierde în cadrul acestui vot, i s-ar putea acorda o fereastră de 14 zile pentru a obține un rezultat favorabil prin încă un vot de încredere.

Dacă nu reușește să obțină suficient sprijin, atunci un guvern alternativ (dacă va exista) ar putea încerca să facă în așa fel încât să evite alegerile generale. Desigur, Marea Britanie are încă dreptul să anuleze Brexit-ul în totalitate prin revocarea articolului 50.

Lira se apreciază în această dimineață, dar este puțin probabil ca evoluția să fie de lungă durată, având în vedere seria de riscuri politice de la orizont (așa cum s-a subliniat mai sus). Sursa: xStation5

Crește optimismul pe pietele internationale

Între timp, optimismul crește pe piețele globale de acțiuni miercuri dimineața, contractele futures pe SP500 fiind în creștere cu 0,6% (cu toate acestea, Wall Street a suferit pierderi marți), iar indicii majori din Asia se tranzacționează cu mult peste nivelurile de închidere de ieri, Hang Seng fiind lider cu un avans 3,9% la finalul ședinței.

CITESTE SI:  Sesiune de scăderi la BVB, în contrast cu piețele europene și americane. OPEC este pregătită să reducă în continuare producția

Un plus de exuberanță ar putea avea de-a face cu discursul susținut marți de James Bullard, membru al Rezervei Federale. Acesta a sugerat că o reducere a ratei de dobândă cu 50 de puncte de bază ar alinia sistemul de bănci centrale al SUA cu așteptările pieței.

Bullard a menționat, de asemenea, că este nevoie de măsuri agresive, având în vedere scăderile randamentelor obligațiunilor americane, precum și impactul negativ al războiului comercial.

Este posibil ca aceste comentarii să fi alimentat speranțele investitorilor privind o posibilă reducere a ratei atât de mare și, prin urmare, să fi ajutat la revenirea acțiunilor.

Considerăm că raportul privind evoluția pieței forței de muncă de vineri ar putea fi deosebit de important în acest context, întrucât piața muncii din SUA evoluează pozitiv de mult timp și de aceea, dacă apar nereguli în acest domeniu ar putea reprezenta un semnal de avertizare pentru Fed.

Australia: cel mai lent ritm de creștere din 2009

În privința indicatorilor economici de peste noapte, merită să fim atenți la evoluția PIB-ului australian în cel de-al doilea trimestru, deoarece a înregistrat cel mai lent ritm de creștere din 2009.

Economia australiană a crescut cu 0,5% față de trimestrul anterior și cu 1,4% față de aceeași perioadă din 2018, în linie cu estimările analiștilor.

Pe subcomponente, evoluția nu arată bine cu o încetinire a contribuției consumului privat la cel mai redus nivel din 2013 și impactul asupra majorării consumului public la cel mai ridicat nivel din 2004.

Creșterea din trimestrul anterior a fost determinată în principal de contribuția exporturilor nete, care au generat 1,2 puncte procentuale din evoluția PIB, cel mai ridicat nivel din 2016.

Acest lucru nu este deloc surprinzător având în vedere că în trimestrul anterior Australia a înregistrat primul surplus de cont curent din ultimii 44 de ani. Nu în ultimul rând, investițiile au scăzut cu 4% față de aceeași perioadă din anul anterior tăind astfel un punct procentual din creșterea economică.

În Q2, economia australiană a înregistrat cea mai mică creștere din 2009. Sursa: Macrobond, XTB

Alte știri de piață:

• Kataoka de la Banca Japoniei (BoJ) a declarat că este important ca banca centrală să ia măsuri preventive, având în vedere riscurile în creștere de ieșire a inflației din culoarul țintit de banca centrală
• Indicele care măsoară percepția managerilor privind evoluția serviciilor din China (PMI) a crescut la 52,1 în august, de la 51,6
• Indicele care măsoară percepția managerilor privind evoluția serviciilor din India (PMI) a încetinit la 52,4 în august, de la 53,8
• Indicele care măsoară percepția privind evoluția serviciilor din Australia (AIG) a crescut semnificativ la 51,4 în august, de la 43,9

Analiză efectuată de X-Trade Brokers.