BET
17571
-1.09%
BET-TR
37325.08
-0.73%
BET-FI
58068.78
-1.05%
BETPlus
2595.45
-1.02%
BET-NG
1258.52
-1.53%
BET-XT
1490.71
-1.16%
BET-XT-TR
3130
-0.8%
BET-BK
3230.72
-0.81%
ROTX
38614.83
-1.17%
Lira sterlină continuă marșul. Tesla anunță o nouă ofertă de acțiuni de 5 miliarde dolari

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Lira sterlină a atins marți cele mai ridicate niveluri din ultimele 8 luni, depășind pragul de la 1,34 USD, pe măsură ce slăbiciunea dolarului a continuat să își facă simțită prezența în piețe.

Cu toate acestea, câștigurile au fost limitate înaintea discursului guvernatorului Băncii Angliei, Andrew Bailey, care va avea loc la mijlocul săptămânii, chiar înainte de următorul anunț al băncii centrale privind politica monetară. În acest context, lira a reușit să se consolideze cu 0,5%, marcând cel mai ridicat nivel din decembrie 2019.

În același timp, incertitudinea politică din SUA înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie și îngrijorările cu privire la ritmul redresării economiei americane au influențat dolarul.

De când a devenit guvernator în martie, Bailey a supravegheat o extindere de 300 miliarde de lire sterline (399 miliarde dolari) a programului de cumpărare a obligațiunilor BoE, care a atins pragul de 745 de miliarde de lire sterline, și a redus rata dobânzii la un nivel record de 0,1%. Se așteaptă ca banca centrală să își extindă planul de cumpărare de obligațiuni în toamnă.

De asemenea, lira a fost ajutată de o serie de date PMI solide care au semnalat că sectorul manufacturier din Marea Britanie s-a redresat. Astfel, indicatorul PMI manufacturier pentru august s-a poziționat ușor sub valoarea flash, dar a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni, la 55,2 puncte în august. Orice valoare peste 50 de puncte indică îmbunătățirea condițiilor, dar rezultatul indicat de raportul din Marea Britanie a depășit rezultatele înregistrate de principalii săi rivali din Zona Euro.

Rapoartele despre creșterile fiscale iminente în Marea Britanie, care vizează strângerea de fonduri pentru compensarea cheltuielilor publice din timpul pandemiei, nu au reușit să afecteze câștigurile lirei.

CITESTE SI:  ROCA Management, administratorul companiei de private equity ROCA Investments, devine cel mai nou membru al Asociației Administratorilor de Fonduri din România

Rapoartele mass-media au sugerat duminică că ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, ia în considerare un set amplu de majorări ale impozitelor pentru a ușura datoria publică, care a depășit 2 mii de miliarde de lire sterline în urma cheltuielilor de urgență pe fondul pandemiei.

Din punct de vedere tehnic, pe termen scurt, cotația GBPUSD continuă să se afle pe un trend ascendent. În acest sens, o modificare a direcției ar necesita o spargere a liniei ascendente de trend, care, în acest moment, se află la 1,3366. În acest moment asistăm la o posibilă retragere către linia de trend, aspect care ar putea atrage un răspuns al cumpărătorilor. Cu toate acestea, un nivel de prudență pare fi justificat cu privire la potențialul de extindere al secvenței ascendente, dacă ținem cont de faptul că negocierile Brexit se află încă într-un punct ”mort”. Marea Britanie nu a reușit până acum să contureze un acord comercial cu Uniunea Europeană.

Tesla (TSLA.US) a anunțat că va căuta să obțină până la 5 miliarde de dolari printr-o ofertă suplimentară de acțiuni. Acțiunile noi vor fi oferite „at the market”, ceea ce înseamnă că acțiunile vor fi vândute la prețul curent de piață.

Noile acțiuni vor fi vândute din când în când de Morgan Stanley, Deutsche Bank și Credit Suisse pe baza instrucțiunilor Tesla. Știrile au determinat o pierdere a câștigurilor obținute de Tesla în sesiunea anterioară. Cu toate acestea, acțiunea se tranzacționează în continuare peste nivelul de închidere de ieri.