BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Lira sterlină se pregătește pentru o perioadă ”agitată” pe fondul apropierii termenului privind Brexit. Săptămână de corecție pentru cryptomonede

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Lira sterlină s-a depreciat vineri, dar rămâne aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimele trei luni, rezistând pentru moment în fața discuțiilor referitoare la posibilitatea organizării unui  referendum pentru independență în Scoția, fapt ce ar putea reprezenta un nou factor de risc pentru Marea Britanie, inaintea Brexitului.

Slăbiciunea dolarului american, pe fondul unui volum redus de tranzacționare din cauza vacanței de Ziua Recunoștinței, a ajutat moneda, care s-a apropiat recent de maximul de la 1,34 de dolari din septembrie datorită optimismului legat de reluarea discuțiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Liderul scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că un vot pentru independență ar trebui să aibă loc în prima parte a următorului mandat al parlamentului, care începe anul viitor. În trecut, scoțienii au votat 55-45% împotriva independenței în cadrul unui referendum din 2014, dar atât Brexitul cât și modul în care guvernul britanic gestionează criza cauzată de pandemie au impulsionat susținerea pentru ideea de independență în rândul scoțienilor.

Cu doar cinci săptămâni rămase până la finalul perioadei de tranziție, înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, piețele anticipează o probabilitate destul de bună pentru încheierea unui înțelegeri, chiar dacă obstacolele continuă să fie existente. În acest context, cele două tabere își solicită reciproc să accepte niște compromisuri cu privire la principalele puncte de dezacord: jurisdicția apelor de pescuit, ajutorul de stat și modul de soluționare a oricăror dispute viitoare.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că încă există diferențe substanțiale între pozițiile celor două echipe, care necesită rezolvare, dar că se lucrează la soluționarea lor. ”Probabilitatea unei înțelegeri este în mare măsură dependentă de prietenii și partenerii noștri din UE – există un acord în cazul în care vor să îl încheie”.

Pe de altă parte, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat pe Twitter că va călători vineri seara la Londra pentru a purta discuții cu negociatorul-șef britanic, David Frost. Acesta a declarat că „persistă aceleași divergențe semnificative”.

Analizând evoluția de astăzi de la nivelul graficului, observăm că a avut loc o spargere în jos din interiorul unei formațiuni ascendente de triunghi. De obicei, un astfel de scenariu sugerează potențial de corecție, fapt care părea să se materializeze în primă fază.

Totuși, lira a beneficiat de slăbiciunea dolarului american, reușind să ricoșeze după testarea mediei mobile de 200 de ore (linia portocalie). Această barieră și-a arătat din nou importanța. Totuși, revenirea nu a fost foarte entuziasmată ceea ce ne sugerează că investitorii sunt prudenți cu privire la poziția pe care o au față de lira sterlină.

CITESTE SI:  Safetech Innovations își dublează cifra de afaceri și profitul net în primul trimestru al anului

Este posibil ca lira să traverseze o perioadă agitată în lunile următoare, în ciuda forței sale actuale, pe măsură ce factorii de risc codependenți precum Brexitul și un referendum în Scoția vor persista.

Cu sau fără un acord, începutul de an ar putea să aducă o perioadă de haos, având în vedere o nouă etapă a economiei britanice. În cazul în care contextul de la momentul respectiv îi va determina pe cetățeni să voteze pentru a părăsi Marea Britanie, am putea discuta despre o dublă lovitură pentru monedă.

Cryptomonedele au inregistrat cea mai mare scădere din martie

Deși la începutul săptămânii criptomonedele au reușit un raliu puternic, indiferent de sectoare, cu Bitcoin îndreptandu-se spre cel mai înalt nivel din toate timpurile, aproape de 20.000 de dolari – văzut ultima dată în decembrie 2017, joi a suferit o corecție care a dus la o scădere de peste 20% a monedelor virtuale.

Temerile legate de o reglementare mai strictă a pieței de criptomonede și marcarea profiturilor au fost printre motivele citate pentru scăderea bruscă. Directorul executiv Coinbase, Brian Armstrong, a explicat pe Twitter că actualul secretar al Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, accelerează introducerea unui regulament care ar submina anonimatul în tranzacțiile digitale. Capitalizarea tuturor activelor digitale aflate în circulație a scăzut la 500 miliarde, în timp ce un volum mediu zilnic de tranzacționare este înregistrat la 235,9 miliarde USD. Dominanța pieței Bitcoin a scăzut la 62,2%.

Fidelity Digital Assets va adăuga în oferta sa Ethereum pe lângă Bitcoin

Fidelity Digital Asset Services, care se ocupă de custodia criptomonedelor și executarea tranzacțiilor pentru investitorii instituționali, a anunțat că intenționează ca în viitor să ofere servicii și către clienții de retail. Christine Sandler, șefa de vânzări și marketing a Fidelity Digital Assets, a declarat că analizează constant sectorul de retail pentru a găsi modalități prin care compania ar putea intra pe piață.

Fidelity crede că, servind clienții de retail, firma își poate îmbunătăți și oferta de servicii de monede digitale. Compania intenționează să sprijine și alte criptomonede în afară de Bitcoin. Potrivit lui Sandler, compania trebuie să caute să extindă oportunitățile de tranzacționare pentru baza lor de clienți. Sandler a mai spus că se intenționează implementarea serviciilor pentru Ethereum în viitor, dar nu a furnizat o dată aproximativă. De asemenea, Fidelity intenționează să lanseze un fond Bitcoin cu un nivel minim de intrare de 100.000 USD, această ofertă va fi, de asemenea, orientată către instituții și investitori acreditați care nu se pot expune direct pe Bitcoin din anumite motive, a spus Sandler.

Sursa foto coindesk.com