BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova a semnat un acord de finanțare de 20 mil de euro cu IFC

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, anunță semnarea împrumutului de rang senior cu Corporația Financiară Internațională (IFC), alcătuit din două tranșe.

Semnarea primei tranșe de 20 de milioane EUR a avut loc în 4 mai 2023, iar cea de-a doua tranșă de 10 milioane USD urmează să fie semnată la o dată ulterioară.

Împrumutul va sprijini eforturile băncii de a îmbunătăți accesul la finanțare bancară pentru microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova.

În calitate de principală bancă comercială și creditor al țării, maib recunoaște rolul esențial pe care IMM-urile îl joacă în stimularea economiei și crearea de locuri de muncă și se angajează să sprijine creșterea acestora.

Giorgi Shagidze, CEO maib:
Suntem recunoscători IFC pentru că a oferit această finanțare, care va fi esențială pentru redresarea Moldovei și care va aborda, de asemenea, unele dintre provocările sociale cu care se confruntă Republica Moldova.

Maib se angajează să desfășoare afaceri responsabile. Considerăm că segmentul IMM-urilor este coloana vertebrală a economiei, iar ca dovadă a acestui fapt, maib și-a crescut cota de piață în domeniul împrumuturilor pentru IMM-uri cu 5% în 2022.

Vom valorifica capacitățile noastre de creditare cu finanțarea IFC pentru a sprijini în continuare întreprinderile din Moldova.

De asemenea, doresc să subliniez aspectul social al finanțării, care are ca scop să ajute femeile antreprenor să aibă acces la finanțare bancară.

Rana Karadsheh, Director Regional IFC în Europa:
Întreprinderile mai mici joacă un rol central în crearea unei economii dinamice, competitive și favorabile incluziunii și sunt importante creatoare de locuri de muncă.

În Republica Moldova, investiția pe termen lung a IFC va permite maib să își dezvolte portofoliul de IMM-uri, asigurând o strategie de finanțare stabilă, catalizând în același timp răspunsul investitorilor și consolidând sectorul financiar.

Pe lângă crearea de locuri de muncă, finanțarea va contribui la reducerea inegalității de gen prin impulsionarea femeilor antreprenor – un segment neexploatat – și optimizarea rolului lor ca motoare-cheie ale inovării și creșterii economice.

Finanțarea de la IFC va permite maib să ofere finanțarea atât de necesară IMM-urilor, care se confruntă adesea cu provocări semnificative în ceea ce privește accesul la finanțare.

CITESTE SI:  Arctic Stream cumpără 23% din capitalul social al Data Core Systems, un furnizor de servicii de securitate cibernetică

Maib este încântată să colaboreze cu IFC pentru a aborda aceste provocări și pentru a contribui la promovarea rezilienței economice și a stabilității în Moldova, în special în lumina provocărilor economice cu care se confruntă Republica Moldova cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Finanțarea IFC va viza, de asemenea, IMM-urile deținute de femei, care reprezintă o parte semnificativă a deficitului de finanțare a IMM-urilor din Republica Moldova.

Prin alocarea a jumătate din finanțarea sa pentru femeile antreprenor, IFC transmite un semnal puternic de susținere a egalității de gen și a emancipării femeilor în Moldova.

În calitate de bancă, maib recunoaște potențialul imens al femeilor antreprenor de a impulsiona creșterea economică și inovarea și se angajează să le ofere resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a reuși.

Acest proiect este important pentru maib, deoarece implicarea IFC oferă confort pentru alți potențiali creditori, în acest fel maib contribuie la creșterea și dezvoltarea economiei din Moldova.

Maib, Lider pe Segmentul IMM
Maib a făcut pași importanți în anul 2022 în segmentul IMM-urilor, obținând o creștere substanțială a cotei de piață. Această creștere a fost susținută de lansarea unor soluții inovatoare, cum ar fi serviciul SmartPOS, care a permis clienților să accepte plăți cu cardul pe smartphone-uri sau tablete, fără a fi nevoie de un terminal de carduri separat.

Concentrarea băncii pe segmentul IMM-urilor este evidentă în obiectivele sale ambițioase de extindere în continuare a ofertei sale și în angajamentul continuu de a oferi servicii de înaltă calitate clienților săi IMM-uri.

În viitor, maib intenționează să investească și mai mult în acest sector pentru a-și consolida poziția de lider în deservirea nevoilor microîntreprinderilor,mici și mijlocii.

Punctele Forte din Segmentul IMM maib 2022:
• Cota de piață a creditelor destinate IMM-urilor a crescut la 31,4% în 2022, de la 26,3% în 2021;
• Peste 29.600 de clienți activi din sectorul IMM în 2022;
• Portofoliul IMM maib a ajuns la 5,5 miliarde de MDL începând cu 2022, în creștere cu 46,7% anual.