BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Marile fonduri de investitii isi orienteaza atentia catre Romania

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Marile fonduri de investitii isi orienteaza atentia catre Romania si urmaresc companii din domeniul tehnologiei, producţiei şi serviciilor, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă Deloitte. Activitatea de private equity din Europa Centrală este in plin elan, cu un index al încrederii mai puternic decât la ultima ediţie a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, menţionează un comunicat al Deloitte România.

Apetitul pentru tranzacţii este puternic, peste jumatate dintre respondenţi fiind mai interesaţi să cumpere decât să vândă în perioada următoare. Optimismul de pe piaţă şi puterea economică merg mână în mână, iar rezultatele studiului reflectă acest lucru: 16% dintre respondenţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice din regiune în lunile următoare, dublu faţă de acum şase luni.

Declinul activităţii de private equity în perioada post-Brexit a pare a fi mai degrabă o pauză decât o paralizie, în special în Europa Centrală, unde activitatea de la sfârşitul anului trecut a pus din nou regiunea pe radarul investitorilor. Acest lucru se datorează unui număr ridicat de tranzacţii (inclusiv exit-uri) înregistrate, tendinţa fiind în creştere: aproape jumătate dintre respondenţi (47%) se aşteaptă la o creştere a activităţii de tranzacţionare, faţă de numai o treime înregistrată cu şase luni în urmă, arată studiul Deloitte.

CITESTE SI:  Hidroelectrica raportează o scădere cu 22% a veniturilor și cu 23% a profitului net in primul trimestru din 2024

‘Performanţa economică generează încredere, iar creşterea recentă a PIB, la nivel regional, se traduce în optimism, astfel că numărul celor care se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţă s-a dublat (16%), iar cei care se aşteaptă la o deteriorare a contextului economic din regiune a scăzut cu două treimi (10%) ‘, a spus Radu Dumitrescu, partener Deloitte România.

‘Cred că rezultatele macroeconomice bune într-un număr mare de ţări din regiune (tendinţă care ne aşteptăm să continue) sunt un bun indicator al existenţei unor oportunităţi, dar şi un stimulent pentru firmele mari de private equity să se orienteze către regiune şi să îşi continue investiţiile aici. Cred că vom vedea firmele de private equity concentrându-şi investiţiile în companii româneşti din domeniul tehnologiei, producţiei şi serviciilor.

Cu siguranţă, companiile controlate în prezent de fondurile de investiţii vor continua să achiziţioneze afaceri mai mici din regiune, lucru care va accelera activitatea de M&A şi mai mult. Atâta vreme cât lichiditatea în exces este în continuare un fapt, mă aştept ca fondurile de investiţie să devină şi mai active în a identifica companii cu potenţial care să genereze o creştere semnificativă în viitor’, a arătat Radu Dumitrescu. AGERPRES

Foto credit: © Alexey Novikov | Dreamstime