BET
16916.99
0.31%
BET-TR
35100.69
0.31%
BET-FI
60183.59
0.11%
BETPlus
2499.48
0.31%
BET-NG
1206.05
0.21%
BET-XT
1441.09
0.3%
BET-XT-TR
2956.47
0.3%
BET-BK
3114.98
0.3%
ROTX
37153.15
0.31%


Milan Prușan, NN Investment Partners: „Acum este un moment prielnic de investit, vorbim de niște discount-uri importante în piețele de acțiuni”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

In cadrul emisiunii Feel the Markets, Milan Prușan, Managing Director la NN Investment Partners a avut amabilitatea de a răspunde intrebărilor adresate de gazdele Tiberiu Porojan si Cătălin Chivu despre cele mai arzătoare subiecte privind evolutia pietelor de capital, principalele decizii ale bancilor centrale si cum ar putea acestea să influenteze mersul economiei pe temen scurt si mediu si cateva aspecte despre evolutia plasamentelor in fondurile de investitii.

Intrebat despre decizia Federal Reserve cu privire la mentinerea dobânzilor si la celelalte masuri anuntate, acesta a declarat: „M-a surprins cumva nivelul de realism prezentat de reprezentanții FED care au revenit cu mesajul despre situatia dificilă prin care trec pietele financiare incepand cu luna februarie, referitor la faptul că incearcă să faca tot ce este posibil pentru a mentine stabilitatea, insă cred aceasta revenire va dura ceva timp din cauza impactului destul de ridicat.

Milan Prușan, NN Investment Partners

Acestia au reafirmat fapul ca vor cumpăra aâta datorie cât este nevoie si vor oferi de asemenea si garantii cu privire la creditele acordate la nivelul economiei americane, de la mari companii până la mici intreprinzatori si chiar persoane fizice si studenți. Au deja „in place” un plan de 2,5 trilioane de dolari pe care sunt dispuși să-i aducă pe piețele financiare, ramane insă de văzut cum vor reactiona acestea.

Pe de alta parte, piața muncii este destul de dificilă si pare că suntem in prima fază a dezvoltarii acestei situatii. Este destul de greu de previzionat pe unde se va stabiliza aceasta directie de intrare in somaj, cat de mult este generată de afirmatiile guvernamentale prin care angajatii si angajatorii sunt sustinuti si primesc ceva subventii si de unde piata muncii va reporni la parametri normali si vom vorbi din nou de productivitate si de profit.” 

Intrebat cum vede evoluția din Europa, tot din aceasta perspectivă, acesta a raspuns: „Sunt cumva diferite, tot timpul Europa a actionat diferit in trecutul recent, in sensul in care „timingul” a fost diferit versus Statele Unite.

Suntem intr-un context in care Banca Centrala Europeana, la fel, ia toate masurile necesare pentru a asigura in primul rand lichiditate pe piața financiară, bancile să poată oferi credite cu costuri reduse, fară a pune o presiune foarte mare pe bilanturi.

Pe de altă parte, zona euro are in spate si aceste 19 tari cu 19 ministere de finante care trebuie aliniate si asta pare cel mai dificil de facut. Tot astazi (n.r. joi 30 aprilie) au apărut primele raportări preliminare, deci nu sunt datele finale cu privire la PIB-ul pe primul trimestru, cu cifre ceva mai divergente de la o țară la alta, iar asta ne spune că, pe de o parte, oprirea s-a intamplat secvential si m-aș aștepta ca si repornirea economiilor sa fie la fel.

Planul de achizitie de active prezentat de ECB pentru asigurarea lichidității sectorului financiar este de vreo 3-4 ori mai mic decât cel prezentat in Statele Unite, dar si economiile au altă anvergură. Pe de alta parte, aria de influență si spatiul de manevră al Bancii Central Europene este mult limitat față de FED deci nu putem avea asteptări similare.”

In ceea ce priveste proiectul Comisiei Europene privind mutualizarea datoriilor la nivel European, Milan Prusan a precizat că „acum este un restart pentru economia europeană si piata monetara din Europa, iar aceste corona bonduri ar insemna o aplatizare din perspectiva datoriei, o datorie lansata pentru pentru a solutiona o problema medicala.

Pe de alta parte, venim din spate si cu tari care au un grad de indatorare ceva mai diferit si cumva este temerea ca nu poti pune in același coș Italia cu Germania sau Olanda, considerand ca vin cu o povară a datoriei publice destul de considerabilă care va juca un rol important in relansarea economică ulterioară si cumva cred ca această temă a corona bondurilor a fost lansată prea devreme in acest proces de sustinere a economiei, iar anumite lucruri ar fi trebuit luate in calcul in avans.

Despre Bursa de Valori Bucuresti ce ne poti spune, cum ar putea evolua? Este destul de dificil, m-as gandi ca piata de la Bucuresti este in prima faza cu privire la această incetinire, sectoarele ciclice pot fi cele mai afectate, dar mă uit la companiile energetice care au rezistat destul de bine, sectorul financiar la fel, dar aici am cele mai mari emotii.

De asemenea, cred ca zona utilităților va ramane un punct de stabilitate pentru Bursa de la Bucuresti si vedem si dividendele pentru anul trecut care au ramas la un nivel insemnat, cred ca iar o să terminăm anul in top 5 sau 3 piete ca si platitori de dividende, deci aș merge pe cărările deja bătătorite si m-aș uita la sectoarele defensive. 

Mai mult, la noi piața este destul de putin tranzacționată, avem o parte de cumparare destul de consecventă, mă refer aici la investitorii institutionali prin fondurile de pensii private si in contextul asta nu mă astept la fluctuații majore dar nu trebuie să ne culcam nici pe o ureche spunand ca piața de la Bucuresti nu are cum să scadă. Eu sunt optimist, daca ne uitam la Cehia, Ungaria si Polonia care sunt piete mai mari dar care nu sunt total diferite fata de a noastra ca si structura a investitorilor, arătăm destul de bine, tocmai din acest motiv, ca investitorii institutionali nu iau decizii emotionale, ci bazate pe argumente economice.

CITESTE SI:  Premier Energy Group își anunță intenția de a lansa o Ofertă Publică Inițială și de a se lista la Bursa de Valori București

Vorbind si despre fondurile de investitii locale, din ce motiv la finalul lunii martie s-a inregistrat o scădere de peste 20% a activelor fondurilor deschise, acesta a spus: 

E adevarat, piata de fonduri mutuale se pare ca a luat-o inaintea pietelor si a suferit o corectie importantă din perspectiva fondurilor administrate, dacă ne uităm la această scădere de aproximativ 20%, as spune ca vreo 16 – 17% reprezinta răscumpărări ale investitorilor, 90-95% fiind din fonduri (instrumente) cu venit fix si restul ar fi corectia pieței.

Pare că investitorii români obisnuiți cu o volatilitate extrem de scazută in portofoliile lor s-au speriat la un moment dat aș putea spune si au preferat să transforme in cash deținerile. Piata n-a scazut mult in sine ca si evaluare, scăderile au fost undeva intre 4 si 6% pentru cele mai importante fonduri, dar reactia a fost una destul de abruptă din partea investitorilor.

Luna aprilie arata ceva mai bine, cu intrari nete si sperăm să aratam publicului larg date mai optimiste. Performanta in mod cert a fost una mai favorabilă. Daca ne uităm la performanta din luna aprilie, era greu sa gasesti un fond cu care ai putea pierde, e normal intr-o perioada de revernire.

Piata de fonduri din Romania a replicat cumva performanta fondurilor globale. Dar suntem incă tributari acestei abordări defensive pe care clientii au avut-o in ultimii ani, n-a fost pe de-a intregul surprinsă perioada de crestere economica, ma refer aici la intervalul 2015 – 2019 care a fost transpusă si in performanta fondurilor cu componenta de actiuni, iar imediat ce piața de obligațiuni a dezamăgit, reactia a fost destul de bruscă.

In final, cum consideri că arată un portofoliu adecvat pentru investitorul de retail? Este important cash-ul acum?

Cred ca ar trebui să aibă si o parte de cash in raport cu datoriile pe care le are ca si asta e important, orice analiza financiară trebuie să inceapă între active si pasive. Trebuie sa fii foarte realist in raport cu situatia ta financiară, in raport cu valoarea ta pe piața muncii, cu veniturile pe care le poti obtine sau altele din chirii sau dividende si dupa aceea poti să planifici un portofoliu in raport cu un moment in care te-ai gandit să-ți folosesti banii. Nu se exclude o investitie pe alta, investitiile in actiuni sunt acum intersante pentru că sunt discount-uri importante pe piete.

Ce urmaresc eu este investitita periodică, să apuci să investesti la anumite minime pentru ca vorbim de niste discount-uri importante in momentul de față, să nu uitam de obiectivele pe termen lung, ne vom schimba modul in care traim dpdv social, dar nevoile financiare vor ramane in mare parte aceleasi si in contextul asta trebuie să construim la fel.

Mi se pare rezonabil sa investesti periodic in fonduri de actiuni sau direct in actiuni la BVB si periodic inseamnă cel puțin lunar si apoi mi se pare rezonabil să alegi fonduri de multi active care au si o componentă de obligațiuni mai ales ca Romania plăteste acum dobânzi ceva mai ridicate iar investitorul in aceste fonduri beneficiază de un context mai favorabil. Dar, din păcate in continuare dacă ne uitam la fluxul de intrari si de iesi de bani de pe bursă, vedem ca este invers corelat, in continuare se pastrează regula ca investitorul de retail vinde când piața e jos si cumpara cand piata e sus.

Emisiunea poate fi urmarită în întregime pe pagina Financial Market secțiunea video.


 

[ajax_load_more]