BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Modificarile sistemului de impozitare pun in pericol cresterea economica

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Propunerile privind modificarea sistemului de impozitare pot afecta investiţii de amploare şi compromite ciclul pozitiv de creştere în care se află economia românească având în vedere stadiul dezvoltării întreprinderilor româneşti, afirmă Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Potrivit sursei citate, măsurile propuse au un impact major asupra economiei româneşti şi nu pot fi luate fără consultare publică şi analiză de impact al aplicării lor.

„Faptul că, în procesul de comunicare (a se vedea, spre exemplu, „desfiinţarea pilonului II de pensii”), decidenţii responsabili se contrazic asupra oportunităţii lor are drept consecinţă creşterea neîncrederii asupra modului cum au fost fundamentate aceste măsuri.
Mediul de afaceri anticipează ca astfel de modificări au efecte economice profunde şi vor provoca transformări de structură în economia românească, prin inhibarea unor tipuri de activităţi care astăzi susţin creşterea economică a României”, se arată în document.

CDR apreciază că lansarea unor astfel de propuneri slăbeşte încrederea în clasa politică şi în executiv, creşte semnificativ nivelul de risc, concretizând-se în diminuarea drastică a volumului investiţiilor private, româneşti şi străine, cu deteriorarea corespunzătoare a indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, materializându-se, în ultimă instanţă, în nivelul de trai al cetăţenilor acestei ţări.

Noul program de guvernare postat joi pe site-ul Camerei Deputaţilor prevede măsuri precum înlocuirea impozitului pe profitul companiilor cu un impozit pe cifra de afaceri, posibil în trei trepte, amânarea pentru 2019 a reducerii TVA de la 19% la 18%, extinderea, de anul viitor, a cotei reduse de TVA de 5% şi în cazul vânzării de locuinţe sub 120 mp, majorarea la 1% din cifra de afaceri a tarifelor percepute de reglementatorii pieţelor de energie şi de telecomunicaţii, ANRE şi ANCOM, şi o taxă de solidaritate care ar putea fi plătită de angajaţii cu salarii nete mai mari de 14.500 de lei. De asemenea, se are în vedere diferenţierea salariului minim în funcţie de studii.

CITESTE SI:  Banca Națională a României menține rata dobânzii de politică monetară la 7% pe an

Pe de altă parte, ministrul desemnat al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi, după ce a obţinut aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, că Pilonul II de pensii va fi desfiinţat iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat.

În replică, premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că desfiinţarea Pilonului II este „o prostie”. AGERPRES

Foto credit: Yeyendesign | Dreamstime.com