BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

Noi maxime istorice pentru indicele american S&P 500 deși raportul privind gradul de ocupare al forței de muncă a dezamăgit

Autor: Financial Market
2 min

Acțiunile americane au avansat in această după amiază în timp ce randamentele titlurilor de stat au crescut după ce raportul NFP (sectorul non-agricol) privind gradul de ocupare al forței de muncă din SUA a indicat o încetinire în noiembrie, fapt ce a reprezentat un factor pozitiv pentru așteptările investitorilor cu privire la un nou pachet de stimulente federale.

A fost un rezultat sub așteptări, dar care nu a determinat un răspuns negativ. Traderii au privit ”partea plină a paharului”, rămânând concentrați asupra răspunsului factorilor de decizie politică. Săptămâna aceasta a adus o serie de evoluții interesante referitoare la acest subiect, fiind genul de informație pe care investitorii îl pot interpreta drept factorul necesar pentru a ajunge la un numitor comun.

Cifrele Departamentului Muncii au arătat că numărul de locuri de muncă din sectorul non-agricol au crescut cu 245.000, mai puțin decât nivelul prognozat, pe de altă parte, rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale la 6,7%.

Acțiunile globale rămân în apropierea maximelor istorice, investitorii considerând că evoluții pozitive referitoare la vaccinuri pot contribui la susținerea unei redresări economice anul viitor. Nivelul de incertitudine legat de pachetul de stimulente din SUA începe să se reducă, după ce o propunere bipartidă aprobată de liderii democrați ca bază pentru negocieri atrage interes crescut din partea republicanilor, fapt ce crește șansele aprobării unui acord până la sfârșitul anului.

Piața pariază că vom obține un pachet de ajutor în curând, în orice caz, este posibil ca semnele de deteriorare economică să pună presiune asupra celor două tabere pentru a oferi un nou pachet de ajutoare în viitorul apropiat.

În acest context, US500 a continuat să avanseze, reușind chiar să marcheze un nou maxim istoric, ultimele ore de tranzacționare ale săptămânii ar putea fi definitorii pentru evoluția indicelui pe termen scurt.

Se observă pe graficul de mai jos că prețul evoluează în interiorul unei formațiuni ascendente de triunghi, dar intervalul de evoluție tinde să fie tot mai îngust pe măsură ce cotația se îndreaptă către vârful formațiunii.

O spargere ascendentă ar putea deschide drumul către o închidere zilnică și, ulterior, săptămânală la noi maxime istorice. Un astfel de scenariu ar putea oferi un impuls de încredere cumpărătorilor la începutul săptămânii viitoare, asta în cazul în care în timpul weekendului nu vor fi publicate informații care să aibă un impact negativ asupra sentimentului.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst XTB România

Raportul privind noile locuri de munca din sectorul non-agricol a venit sub așteptările analiștilor

Economia americană a creat doar 245 de mii de locuri de muncă în noiembrie, comparativ cu 638 de mii în octombrie, fiind sub așteptările pieței de 469 de mii. Este cel mai mic avans de când piața muncii a început să-și revină în mai, după o pierdere record de 20,787 milioane în aprilie.

Perspectivele pieței forței de muncă rămân problematice deoarece numărul de cazuri continuă să crească și mai multe state au introdus restricții, în timp ce noul proiect de lege privind stimulente care ar oferi susținere pentru milioane de americani nu a fost încă aprobat, iar rata șomajului a scăzut de la 6,9% la 6,7%.