
O nouă rundă de taxe vamale SUA-China va intra în vigoare din septembrie. Evoluții mixte pe bursele internaționale
Săptămâna a inceput intr-o notă prudentă pe piețele de acțiuni din Asia, majoritatea înregistrând scăderi la finalul sedinței de tranzacționare (Nikkei225 -0,41% și Hang Seng -0,53%), excepție făcând Shanghai Composite care a avansat cu până la 1,3%.
O imagine similară poate fi observată și pe piața valutară, unde dolarul neozeelandez a pierdut cel mai mult în raport cu omologul său american (0,3%), cu toate acestea, cererea pentru active de refugiu a fost timidă, yenul japonez crescând cu doar 0,1%.
Peste ocean, indicatorii au inchis mixt, Dow Jones și S&P500 apreciindu-se cu 0,16% respectiv 0,06% in timp ce Nasdaq s-a depreciat cu 0,13%.
În ceea ce privește datele macroeconomice din timpul weekendului, precum și a celor din timpul sesiunii asiatice, merită menționate indicatorii PMI micști din China pentru luna august.
Deși indicatorul manufacturier a înregistrat o scădere de la 49,7 la 49,5 (consensul a solicitat 49,6), indicatorul Markit a crescut până de la 49,9 la 50,4 chiar dacă consensul a indicat o scădere marginală până la 49,8.
Discutând despre al doilea, observăm că producția a avansat, în timp ce comenzile la export au fost slabe și încrederea în afaceri s-a deteriorat.
Trebuie să menționăm că indicatorul oficial se concentrează în principal pe companii mari și întreprinderi de stat, în timp ce indicele Markit ia în considerare un grup mai diversificat de companii format atât din întreprinderi mai mari, cât și din cele mai mici.
Noi taxe vamale in relația SUA – China
Între timp, o nouă rundă de tarife a intrat în vigoare la 1 septembrie, Statele Unite impunând taxe pe bunuri din China în valoare de 110 miliarde de dolari, în timp ce China a pus tarife pe bunuri americane în valoare de 75 de miliarde de dolari.
De reținut că, de data aceasta, taxele din SUA par a-i afecta semnificativ pe consumatorii din SUA, produsele influențate de tarife variind de la încălțăminte și îmbrăcăminte până la textile pentru casă și chiar anumite produse tehnologice precum Apple Watch.
Mai mult, Donald Trump a promis că va impune și mai multe tarife pe 15 decembrie (pentru bunuri în valoare de 160 de miliarde de dolari), iar aceste taxe vor include laptopuri sau telefoane mobile.
Astfel, este greu de imaginat că tensiunile comerciale se vor rezolva în curând, prin urmare, se poate presupune că lucrurile s-ar putea agrava înainte de a se îmbunătăți.
Acest lucru nu este optimist pentru comerțul mondial, precum și pentru sectorul manufacturier la nivel global, prin urmare avansul de astăzi al indicatorului PMI Markit din China ar putea fi de scurtă durată.
Alegerile locale din Germania
Alegerile locale din Saxonia și Brandenburg au avut loc duminică și, pe baza exit poll-urilor, se poate presupune că alianța de guvernare a Cancelarei Merkel a reușit să oprească avansul partidelor populiste de extremă dreapta din Germania, precum AfD.
CDU a câștigat în Saxonia, dar ponderea voturilor a scăzut cu 7,4 puncte, până la 32%, în timp ce AfD a fost pe locul al doilea.
În Brandenburg, SPD a obținut victoria cu 27,2% din voturi, iar AfD a ocupat locul al doilea, cu 22,9% din voturi. După publicarea sondajelor, co-liderul AfD, Alexander Gauland a declarat că este mulțumit de rezultatele din ambele state.
Trebuie să menționăm că din 2014, partidul euro-sceptic și anti-imigrație AfD a înregistrat o creștere semnificativă a susținerii, ceea ce reprezintă un risc pentru coaliția de guvernare, dar și pentru stabilitatea întregului bloc.
Cum s-a incheiat săptămâna la BVB
Conform buletinului Prime Transaction, cu o singura excetie, BET-FI, a fost singutul care a urcat cu 0,19%, toti ceilalti indici inregistrând corectii minore. Cel mai mult a scazut BET-NG, -0,10%, in timp ce valoarea tranzactiilor a fost de 30,9 milioane lei, aportul tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) fiind de peste 33%.
Din cadrul indicelui BET o singura companie a urcat cu peste un procent: Purcari Wineries (WINE) +1,30%, la polul opus fiind actiunile Transelectrica (TEL) -1,47%, Electrica (EL) -1,32% si Digi Communications N.V. (DIGI) -1,30%.
[ajax_load_more]