BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



O revoluție europeană – Vor reuși companiile de pe bătrânul continent să le ajungă din urma pe cele din SUA?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Saxo Bank a publicat astăzi Analiza Trimestrială T3 2021 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valute, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale care au impact asupra portofoliilor clienților.

„Liberté, égalité, fraternité” a fost cel mai important slogan pentru revoluționarii francezi de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Acum, din nou, există un sentiment din ce în ce mai semnificativ de „revoluție în Europa”, întrucât alegătorii, în special cei mai tineri, se arată puternic împotriva status quo-ului din multe țări.

Toate privirile sunt îndreptate asupra alegerilor germane din 26 septembrie, unde o alianță negru-verde (Uniunea Creștin Democrată și Partidul Verzilor) este un rezultat probabil și există șansa ca Verzii să obțină cheile Cancelariei.

Steen Jakobsen, economist-șef și CIO la Saxo Bank, spune: „Aceasta ar fi o revoluție. Partidul Verde este pro-UE, anti-rus și China, împotriva proiectului Nordstream2 și, nu în ultimul rând, foarte în favoarea eliminării „frânei de serviciu”, care conduce politica de austeritate fiscală germană.”[emaillocker]

Alegerile din Germania vor arăta cel mai probabil și modul în care politicienii tinerei generații reușesc să fie diferiți. Doamna Merkel, un copil al Germaniei de Est și vorbitoare de limbă rusă, a fost cumpătată și răbdătoare și a folosit adesea un mod operativ științific de a lăsa faptele și timpul să dicteze ritmul, mai degrabă decât să permită muntelui rus de social media să conducă agenda politică.

Doamna Merkel a fost personal o mare parte a miracolului exportului german, dar nu a reușit să investească în infrastructura germană. Acest lucru a dus la faptul că Germania are una dintre cele mai lente viteze de internet, cea mai mică adoptare a tehnologiei digitale și o politică care se referă de obicei la corectarea greșelilor din anii precedenți, mai degrabă decât la crearea de viziune și speranță. Ea a fost compromisorul suprem.

Dar tinerii din Europa își doresc opusul: o viziune pentru o Europă mai verde, cu speranța unui loc de muncă bun și acces la scara ierarhică, nu una care se referă la politicienii vechi care privesc prioritățile de ieri și refugiindu-se mereu într-o politică de tip hai să nu răsturnăm barca.”

„Această perspectivă are echipa noastră pe deplin implicată în analiza impactului unei potențiale victorii verzi în Germania, impactul prea multor obligațiuni ale UE, schimbarea demografică și Regatul Unit în afara Uniunii Europene.”

Decarbonizarea este ultima șansă a Europei de a prospera

Acțiunile europene au avut performanțe slabe față de acțiunile din SUA constant de la sfârșitul anului 2007, când două curente majore au căpătat forță. Efectul digitalizării a început să facă diferența și a fost condus de companiile americane, iar Europa a fost cel mai puternic afectată de Marea Criză Financiară din 2008, care a dus la ani post-criză cu austeritate fiscală și o criză severă a euro.

După 14 ani, iar lumea a atins un moment important: a amânat problema emisiilor de carbon și schimbările climatice de zeci de ani din cauza stimulentelor economice, forțând întreaga lume să înceapă accelerarea decarbonizării. Aceasta este atât o oportunitate, cât și o provocare, nu numai pentru societăți, ci și pentru investitorii de capitaluri proprii.

Oportunitatea publică disponibilă în tehnologia ecologică este încă limitată pentru investitori, dar multe companii noi se grăbesc pe piețele de capital public în încercarea de a strânge capitaluri proprii și de a construi aceste tehnologii„, spune Peter Garnry, șeful Strategiei de capitaluri proprii de la Saxo Bank.”

Am reușit să găsim 40 de companii europene în domeniul tehnologiilor ecologice care, în diferite moduri, oferă expunere la politicile de decarbonizare ale UE până în 2050. Nu avem opinii și nu oferim recomandări de investiții ale companiilor de pe lista noastră „verde”.

În schimb, afișăm distanța procentuală față de obiectivul actual al prețului consensual; investitorii își pot face apoi propria lor opinie. Este important de reținut că acțiunile companiilor din domeniul transformării ecologice au experimentat multă volatilitate în acest an și, prin urmare, aceasta este o temă de investiții pe termen lung, în care investitorii ar trebui să fie răbdători și pregătiți de… mișcare.

O vară nervoasă înainte de alegerile din Germania

Pe măsură ce intrăm în T3, accentul se va pune probabil din ce în ce mai mult pe riscul unei „mahmureli” post-americane de stimulare. Și așa, în timp ce așteptăm ceea ce credem că va fi evenimentul macro al anului, alegerile generale germane din 26 septembrie, ne întrebăm dacă dolarul american de tip „tobogan” va vedea moneda americană rămânând sus, încăpățânat de puternic după un T2 slab.

CITESTE SI:  Purcari Wineries Group lansează un nou site corporativ dedicat investitorilor

Pe scurt, „urșii” USD ar putea suferi o plimbare în deșert până în T4 dacă lucrurile se vor desfășura așa cum se anticipase. Între timp, pe măsură ce T4 se apropie, posibilitatea unui nou stimul e mai probabilă în SUA și chiar și mai mult în Europa.

În al treilea trimestru, Europa va urmări nervoasă starea scrutinului german în timp ce se apropie alegerile generale din 26 septembrie. Alegerile vor marca sfârșitul erei Merkel și începutul celei care fie vede că Europa se îndreaptă încet spre o nouă criză, fie una care vede Germania în mișcare all-in  cu proiectul UE, cu o agendă integrantă, bazată pe ecologie și un masiv stimul fiscal.

Miza pentru Europa nu ar putea fi mai mare de-atât, deoarece„ păcatul inițial” al UE rămâne prezent, și anume provocarea mai multor state puternice cu o singură monedă și o bancă centrală”, spune John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank.

Privind în urmă la ultimele luni, este de fapt remarcabil faptul că dolarul SUA nu a scăzut chiar mai mult decât a scăzut. În al treilea trimestru probabil nu se vor vedea noi stimulente controlate și nici cheltuieli de stimulare notabile, iar pachetele de cheltuieli cu infrastructura par să se micșoreze la fiecare rundă de negocieri”.

Creșterea mărfurilor mai are combustibil; accent special pe carbon

După cinci trimestre de creștere consecutive, sectorul mărfurilor pare să continue să crească în trimestrul al III-lea, deși într-un ritm mai lent. În același timp, o acțiune agresivă pentru reducerea emisiilor de carbon va crește costul emisiilor, însoțită de volatilitate sporită și perioade de corecții.

Indicele Bloomberg Commodity Spot a crescut cu 75% din martie 2019 pentru a atinge maximul pe zece ani. Superciclurile se caracterizează prin perioade prelungite de nepotrivire între creșterea cererii și oferta rigidă și credem că evoluțiile individuale din cele trei sectoare vor continua să contribuie la sprijin.

Piața petrolului va fi susținută de o perioadă de creștere sincronizată a cererii globale, în care OPEC+ poate controla din ce în ce mai mult prețul, în timp ce la metale, combinația dintre cheltuielile guvernamentale sporite pentru infrastructură și decarbonizare va continua să conducă la o cerere puternică, în special pentru cupru și fier.

Ole Hansen, șeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank, a declarat: „Considerăm că creșterea inflației este probabil mai degrabă durabilă decât tranzitorie, creând astfel o cerere continuă din partea investitorilor care doresc să își protejeze portofoliile. Combinate cu viziunea noastră generală negativă asupra dolarului, metalele prețioase ar trebui să continue să atragă cererea, mai ales dacă o creștere preconizată a randamentelor Trezoreriei împiedică creșterea prea mare a randamentelor reale.

În timp ce creșterea cererii fizice este văzută ca principalul motiv din spatele continuării creșterii prețurilor materiilor prime, fluxurile de investiții de la administratorii de active și fondurile speculative adaugă un plus de sprijin.

Sistemele europene de comercializare a emisiilor (ETS) acoperă aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES) din Europa, cu sectoare precum utilitățile și industriile. În ultimul an, și mai ales din noiembrie, contractul futures ICE EUA, care reprezintă o tonă de emisii de carbon, a crescut puternic pentru a se tranzacționa cu 40 € sau 300% peste prețul mediu din ultimii cinci ani, după primul anunț de vaccin și alegerea președintelui Joe Biden. Politicienii au înțeles în cele din urmă că este nevoie de acțiuni mai agresive pentru a realiza o reducere a emisiilor cu 55% sub nivelurile din 1990 până în 2030.”

Având în vedere aceste evoluții, este probabil să avem un cost al emisiilor mai mare. Având în vedere impulsul puternic înregistrat în ultimul an, carbonul va atrage, de asemenea, un număr crescut de speculatori, ceea ce va garanta aproape o volatilitate sporită și perioade de corecții. Cu toate acestea, se estimează că prețul va continua să crească mai mult și ar putea ajunge la 100 EUR pe tonă înainte de 2030.”[/emaillocker]