BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


O zi de corecții azi pe bursele internaționale și la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Acțiunile din SUA au scăzut, în timp ce randamentele obligațiunilor au crescut pe măsură ce nivelul de teamă se accentuează la nivelul piețelor.

În acest moment se prognozează că aprecierea costurilor împrumuturilor ar putea pune presiune asupra pieței de creștere actuale care a dus indicii la la maxime istorice.

Indicele S&P 500 scade pentru a treia zi consecutivă după ce un raport a arătat că cererile inițiale pentru ajutor de șomaj au crescut mai mult decât se aștepta.

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au urcat la 1,31%, egalând cele mai ridicate niveluri de peste un an. Companiile de tehnologie, ale căror mare parte din fluxurile de numerar provin din venituri viitoare, sunt deosebit de vulnerabile la presiunile inflației.

Atitudinea investitorilor pare să fie influențată și de informații ce provin dinspre discursul Fed. Astfel, membrii instituției au realizat o evaluare cu un potențial mai îngrijorător în privința stabilității financiare în cadrul întâlnirii de politică monetară de luna trecută. Această poziție pare să fie mai pesimistă decât cea prezentată public de președintele Jerome Powell.

Șeful Fed a caracterizat vulnerabilitățile stabilității financiare drept „moderate”. Personalul băncii centrale a avut o părere mai puțin optimistă în cadrul ședinței din ianuarie, subliniind că vulnerabilitățile bilanțului sunt „notabile”, conform minutelor publicate în timpul sesiunii de miercuri.

Investitorii par că încep să fie îngrijorați de scenariul în care ”orice veste negativă este o știre bună”. Astfel, observăm o corecție semnificativă a indicelui principal din SUA. În momentul de față cotația se află într-un punct cheie: zona de suport de la 3.887 puncte. Acest prag este marcat de mai multe reacții de preț și a întrerupt mai multe încercări de corecție. În cazul în care va avea loc o spargere descendentă hotărâtă, drumul pare deschis către nivelul 3.858 de puncte. În caz contrar, cumpărătorii ar putea recăpăta controlul.

Pe de altă parte, aurul pare sa fie pierzătorul sectorului de materii prime. Declinul a fost determinat de creșterea randamentelor obligațiunilor din SUA ca urmare a temerilor legat de inflație. A pierdut aurul caracteristică sa cheie?

CITESTE SI:  Cascade Capital are un buget de investiții de 40 mil. € pentru susținerea antreprenorilor locali

Aurul a fost tratat ca un activ refugiu timp de mai mulți ani, protejând capitalul investitorilor în momentele de risc crescut pe piețe. Metalul prețios a fost, de asemenea, văzut ca un activ de acoperire împotriva inflației. Inflația reprezintă scăderea valorii banilor, slăbirea monedei și potențiale probleme pentru economie.

Aurul își menține valoarea pe termen lung și nu reacționează la fluctuațiile majore ale ratei inflației. Mai mult, acțiunile neconvenționale ale Fed în urma crizei financiare globale au sporit importanța obligațiunilor și au declanșat o potențială schimbare a statutului aurului ca activ financiar.

Ce a cauzat divergența dintre aur și inflație? O cantitate masivă de bani pe care Fed a pompat-o pe piețe prin intermediul programelor QE și-a făcut drum nu numai către piețele bursiere, ci și către piețele de materii prime, în special prin intermediul ETF-urilor.

Corelația dintre aur și randamentele titlurilor de stat din SUA a crescut semnificativ în ultimii zeci de ani. Randamentele reflectă așteptările privind ratele dobânzii. Estimările privind inflația arată că randamentele ar putea reveni în curând către zona de 2%. În teorie, o astfel de creștere a randamentelor ar putea declanșa o corecție descendentă de până la 10% pe piața aurului.

Conform brokerilor de la Prime Transaction, indicii BVB au inregistrat azi o noua sedință de corectii. Cel mai afectat a fost indicele BET-BK, care a scazut cu 0.40%. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,6 milioane euro, in scădere comparativ cu sedința precedenta.

Teraplast (TRP) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzactionata de 4,7 milioane lei. Din indicele BET, BRD SocGen (BRD) este singurulul emitent cu o apreciere de peste un procent, respectiv o evolutie de 1.13%. La polul opus, cea mai mare scadere a fost inregistrata de Teraplast (TRP), cu o corectie de 3.87% dupa publicarea rezultatelor financiare preliminare pe 2020.