BET
17463.87
0.58%
BET-TR
36937.75
0.62%
BET-FI
58929.5
-0.55%
BETPlus
2578.94
0.57%
BET-NG
1247.56
0.7%
BET-XT
1483.75
0.52%
BET-XT-TR
3098.02
0.57%
BET-BK
3213.35
0.41%
ROTX
38355.37
0.64%
O zi liniștită pe piețele internaționale. Tranzacții de doar 4 mil euro la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna a debutat într-o manieră mai liniștită pe fondul faptului că este o zi de sărbătoare în Marea Britanie și SUA. În acest context, totuși, piețele au urmărit datele privind inflația din unele dintre cele mai mari economii din Zona Euro.

Rata inflației din Germania a crescut la cel mai înalt nivel din octombrie 2018, după ce autoritățile locale au început să ridice restricțiile impuse restaurantelor, magazinelor și locurilor culturale.

Prețurile de consum din cea mai mare economie europeană au crescut cu 2,4% în luna mai, depășind estimările economiștilor pentru o creștere de 2,3%. Rezultatul completează imaginea trasată inițial de datele din Spania și Italia, publicate în această dimineață. În plus, raportul pentru întreaga Zonă Euro va fi prezentat marți și este prognozat să indice o creștere a inflației de 1,9%.

Banca Centrală a Germaniei a declarat că inflația din țară ar putea urca până la 4% în acest an, un nivel care nu a mai fost atins de la introducerea monedei unice europene, în urmă cu peste 20 de ani.

Prețurile sunt stimulate de mai mulți factori unici precum eliminarea reducerii impozitului pe vânzări de anul trecut și modificări ale coșului de bunuri și servicii.

Evoluția principalilor indici bursieri in ultimul an

De asemenea, se înregistrează creșteri ale inflației în întreaga lume, pe măsură ce sfârșitul blocajelor sporește cererea de bunuri și servicii, pe fondul deficitului de materiale pe scară largă și a întreruperilor lanțului de aprovizionare.

În luna mai, prețurile pentru agrement, divertisment și cultură, precum și îmbrăcăminte și încălțăminte au crescut în toată Germania. Energia și combustibilii au fost, de asemenea, mai scumpi.

CITESTE SI:  MedLife anunță o creștere cu 22% a cifrei de afaceri și 55% a profitului net în primul trimestru al acestui an

În timp ce Zona Euro pare să se afle în pragul unei redresări economice ample, factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene au subliniat că aprecierea prețurilor trebuie tratate cu prudență și că este încă prematur să vorbim despre o reducere a susținerii monetare.

În ciuda faptului că sesiunea a început cu o ușoară retragere, perechea EURUSD a reușit să se redreseze și la momentul redactării evoluează ușor în terenul pozitiv.

Având în vedere lipsa traderilor din SUA de pe piețe, lichiditatea este limitată motiv pentru care este posibil să asistăm la o extindere a secvenței de consolidare, limita superioară aflându-se la 1,22050. Depășirea acestei zone ar putea deschide drumul către o încercare de testare a liniei ascendente de trend, dar impulsul predominant ar putea rămâne tot cel lateral.

Ce s-a întâmplat azi la BVB?

Indicii BVB au inregistrat usoare cresteri in prima sedință de tranzactionare din saptamană. Conform casei de brokeraj Prime Transaction, BET-NG a avut cea mai mare crestere cu un avans de 0.25%.

Valoarea tranzacțiilor a fost de 4 milioane euro, o valoare modestă dacă privim media anului curent de 15,8 milioane euro. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzactionată de 2,93 miloane lei.

Din indicele BET, cele mai bune evoluții au fost inregistrate de Purcari Wineries (WINE) 1.80%, OMV Petrom (SNP) 1.74% si Medlife (M) 1.50%. La polul opus, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a corectat cu 2.32%.