BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Ocuparea forței de muncă în Statele Unite rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei dar câștigurile din ultimele luni au fost puternice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

? Raportul privind piața muncii pentru decembrie va fi publicat vineri la 3:30 pm ora României.

După o perioadă de vacanță calmă pe piețe, investitorii se confruntă cu o primă săptămână plină a noului an. Indicatorul ISM pentru sectorul manufacturier, minutele ședinței FOMC precum și raportul pieței muncii din Statele Unite sunt cele mai importante evenimente din calendarul săptămânii.

Raportul NFP pentru decembrie, programat vineri la 3:30 pm ora României, va fi urmărit îndeaproape deoarece investitorii vor încerca să ghicească următorii pași ai Fed-ului. La ce să te aștepți? Aruncă o privire asupra acestui scurt raport!

Piața muncii din SUA continuă revenirea

Post-pandemia pe piața muncii din SUA este în plină desfășurare. În timp ce ocuparea forței de muncă în Statele Unite este încă sub nivelul de dinaintea pandemiei, câștigurile de locuri de muncă în ultimele luni au fost puternice.

Mai mult, piața este din ce în ce mai restrânsă, din ce în ce mai mulți angajatori care întâmpină dificultăți să ocupe posturile vacante. Ca urmare, trebuie oferite salarii mai mari pentru a atrage noi muncitori.

Creșterea salariilor a încetinit ușor în decembrie, dar rămâne în continuare cu aproape 5% mai sus față de anul trecut, punând o presiune ascendentă asupra inflației.

Fed și-a dat seama că răspunsul său la accelerarea creșterii prețurilor a fost târziu și a decis să dubleze achizițiile de active în timpul întâlnirii sale din decembrie. Pe măsură ce inflația primește din ce în ce mai multă atenție din partea Fed, datele NFP privind creșterea salariilor vor fi urmărite deoarece se așteaptă să arate o mare decelerare de la 4,8 la 4,1% pe an.

Raportul (JOLTS) s-a stabilizat, dar rămâne la niveluri mult peste maximele dinaintea pandemiei, ceea ce sugerează scăderi suplimentare ale ratei șomajului. Sursa: Macrobond, XTB

Inflația revine în atenția Fed

Se pare că atenția Fed se îndepărtează de piața muncii și se întoarce la inflație. Un alt raport solid privind locurile de muncă ar putea confirma că economia SUA este în cele din urmă pe drumul spre „gradul maxim de ocupare a forței de muncă” și ar putea fi prudent să creștem ratele de dobândă pentru a nu o supraîncălzi.

Deși sunt luate în calcul creșteri ale ratelor în SUA anul acesta, este încă incert dacă prima va avea loc imediat după sfârșitul reducerii programului QE sau ulterior. Raportul ISM manufacturier pentru decembrie publicat ieri, a arătat date mai bune decât se așteptau pentru subindicatorul privind ocuparea forței de muncă.

Cu toate acestea, este posibil să nu fie raportul NFP cel care stabilește așteptările. În cazul în care minutele ședinței FOMC de astăzi (9:00 pm ora României) arată că bancherii centrali au discutat într-adevăr un calendar pentru reducerea bilanţului la reuniunea din decembrie, atunci piaţa ar putea începe să se poziţioneze pentru o atitudine Fed mult mai “hawkish” în 2022.

CITESTE SI:  Începe sezonul câștigurilor pentru companiile americane: Se așteaptă ca băncile să raporteze cea mai mare scădere a veniturilor

Date de urmărit înainte de publicarea raportului NFP: ADP, ISM pentru sectorul non-manufacturier

Mai sunt încă două zile până la publicarea raportului NFP și sunt programate câteva rapoarte care i-ar putea ajuta pe investitori să se poziționeze pentru momentul publicării raportului oficial privind locurile de muncă.

Primul reper a fost publicat astăzi la 15:15 ora României – raportul ADP pentru decembrie. Acesta este un raport privat despre modificarea ocupării forței de muncă, care este adesea văzut ca un indiciu final înainte de publicarea raportului NFP. Cu toate acestea, capacitatea sa de a prezice datele raportului NFP este departe de a fi perfectă.

Piața se aștepta ca acesta să arate un câștig de 415.000 de locuri de muncă, dar a fost prezentată o valoare cu mult superioară, 807.000 de noi locuri de muncă. Cel de-al doilea reper important va fi publicat mâine la 5:00 pm ora României – indicatorul ISM pentru sectorul non-manufacturier din decembrie.

După cum s-a menționat deja, datele ISM privind producția publicate în această săptămână au arătat o îmbunătățire continuă a subindicatorului privind gradul de ocupare a forței de muncă și, dacă datele privind serviciile ar arăta o situație similară, ar stabili un nivel ridicat de așteptări pentru raportul NFP.

O privire asupra piețelor

US500

S&P 500 (US500) rezistă bine, în ciuda unei înăspriri a politicii monetare ce se profilează în Statele Unite. Indicele are o pondere mai mică a companiilor de tehnologie decât Nasdaq-100 (US100) și, prin urmare, este mai rezistent la impactul creșterii ratelor.

US500 a atins noi maxime istorice la începutul lui 2022, dar se pare că zona de 4.800 de puncte se dovedește a fi o rezistență greu de depășit.

Indicele a tot încercat o spargere a acestei bariere în ultima săptămână. În cazul în care minutele ședinței FOMC sau publicarea raportului NFP declanșează o retragere mai amplă, atenția se va muta asupra suportului situat în zona de 4.738 de puncte.

Sursa: xStation5

Perechea valutară USDJPY

USDJPY a urcat peste nivelul de 116,00 la începutul acestei săptămâni, dar câștigurile sunt șterse astăzi. Perechea a avansat pe măsură ce dolarul american a fost susținut de creșterea randamentelor.

Cu toate acestea, avansul randamentelor a luat o pauză astăzi, la fel și aprecierea USD. Publicarea de astăzi a minutelor ședinței FOMC poate fi un factor important pentru randamente, așa că investitorii în USD ar trebui să țină cont de acest aspect.

Maximul recent de la 116,30 este rezistența pe termen scurt, în timp ce nivelul de suport pe termen scurt de urmărit poate fi găsit la limita inferioară a geometriei pieței și este situat la 115,20.

Sursa: xStation5