BET
18105.83
0.35%
BET-TR
39434.73
0.36%
BET-FI
58676.18
-0.83%
BETPlus
2682.4
0.34%
BET-NG
1284.21
0.44%
BET-XT
1542.27
0.18%
BET-XT-TR
3306.44
0.2%
BET-BK
3368.3
-0.03%
ROTX
39786.18
0.4%

Oficial BCE: Libra, moneda virtuală propusă de Facebook, reprezintă o amenințare pentru utilizatori

Autor: Financial Market
1 min

Un oficial de rang inalt al Băncii Centrale Europene a declarat luni ca viitoarea monedă propusă de Facebook, Libra, va genera probleme atât utilizatorilor cât și autorităților de reglementare, fiind astfel cea mai recentă declaratie dintr-o serie de avertismente ale oficialilor guvernamentali.

Yves Mersch, Membru al Comitetului executiv al BCE

Sper sincer că cetățenii Europei nu vor fi tentați să abandoneze siguranța și soliditatea soluțiilor și canalelor de plată cunoscute si solide, în favoarea promisiunilor plăcute, dar trădătoare din partea companiei Facebook„, a declarat Yves Mersch, membru al executivului BCE.

Într-un discurs în cadrul unei conferințe pe teme juridice de la Frankfurt, el a menționat că propunerea de introducere a acestei monede virtuale provine de la „aceiași oameni care trebuiau să explice în fața legiuitorilor din Statele Unite și Uniunea Europeană despre amenințările la adresa democrațiilor noastre rezultate din gestionarea deficitară a datelor personale de pe platforma lor de socializare ”, referindu-se bineînteles la Facebook.

O preocupare ridicată de Mersch este aceea că moneda Libra va fi emisă de un cartel de jucători în domeniile plăților, tehnologiei, comerțului electronic și telecomunicațiilor. Numită Asociația Libra, aceasta va controla blockchain-ul și va încasa veniturile din senioraj. Membrii Asociației Libra includ Mastercard, PayPal, eBay și Uber.

Cu o astfel de configurare, este dificil să vorbim de promisiunile fundamentale de descentralizare și de dezintermediere asociate în mod normal cu criptomonedele și alte monede digitale. Dimpotrivă, în mod similar cu banii publici, Libra va fi de fapt foarte centralizată, Facebook și partenerii săi acționând ca emitenți cvasi-suverani de monedă”, a spus el.

Deși banii publici sunt centralizați, spre deosebire de Libra, există toruși o „entitate suverană și o autoritate centrală de emisiune.” Entitățile corporative, în schimb, sunt responsabile pentru acționarii lor și vor „avea acces privilegiat la datele private de pe urma cărora pot beneficia în mod abuziv”.

Foto credit: coindesk.com


 

[ajax_load_more]