BET
14224.63
0.81%
BET-TR
29099.42
0.8%
BET-FI
53110.22
0.77%
BETPlus
2115.4
0.77%
BET-NG
1060.52
0.8%
BET-XT
1226.44
0.8%
BET-XT-TR
2486.36
0.79%
BET-BK
2638.17
1.02%
ROTX
31152.51
0.61%OMV Petrom aniversează 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori București

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, a reusit in cei 20 de ani de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti sa-si creasca valoarea de piata de peste 15 de ori: de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la inchiderea sedintei bursiere din 2 septembrie 2021. Pe baza capitalizarii bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca de la bursa.

Actiunile companiei se tranzactioneaza sub simbolul bursier SNP, din 3 septembrie 2001. Recent, furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat includerea OMV Petrom in seria de indici FTSE Global Equity Index Series, incepand cu 20 septembrie.

Istoria bursei moderne, reinfiintata in 1995, este in stransa legatura cu istoricul de 20 de ani de tranzactionare al companiei OMV Petrom la Bursa de Valori Bucuresti. Astazi marcam un moment important pentru intreaga comunitate a pietei de capital, actiunea SNP fiind una dintre cele care starneste interesul atat al investitorilor internationali, cat si al celor locali. Performanta pe care a avut-o OMV Petrom in ultimii 20 de ani a devenit un etalon pentru multe companii romanesti si ne dorim ca aceasta poveste de succes sa inspire si alte societati, atat din mediul privat, cat si pe cele detinute de Stat”, a spus Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

La 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, suntem mandri de transformarea noastra. Am devenit o companie moderna si sustenabila, performanta, cu o situatie financiara solida. Prin natura activitatii noastre, avem un rol fundamental in Romania: furnizam circa 40% din necesarul de titei si gaze al tarii si pana la 10% din productia de electricitate.

Suntem parte din fibra socio-economica a Romaniei, prin investitiile majore si contributiile la bugetul de stat, dar si prin finantarea cauzelor sociale relevante pentru tara. Vom continua sa investim pentru a capta oportunitatile din piata si pentru a ne adapta la noul context energetic, generand valoare pentru toate partile interesate”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

In 15 din cei 20 de ani de tranzactionare la bursa, OMV Petrom a distribuit dividende actionarilor, actiunea SNP avand un randament mediu al dividendelor de aproximativ 6%. OMV Petrom este una dintre cele mai lichide actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, fiind inclusa in aproape toti indicii BVB, respectiv in BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK si ROTX.

Piata noastra de capital are nevoie de cat mai multe companii precum OMV Petrom. Ne bucuram ca impreuna cu OMV Petrom, care din 20 septembrie intra efectiv in indicii All-Cap ai agentiei FTSE Russell, putem creste reprezentativitatea Romaniei in randul investitorilor institutionali.

De asemenea, compania este unul dintre promotorii Guvernantei Corporative si una dintre companiile cu cea mai buna comunicare cu investitorii, dupa cum rezulta si din indicatorul VEKTOR calculat de ARIR. Suntem mandri sa avem un asemenea partener in toate demersurile noastre pentru a face piata de capital mai vizibila atat pe plan local, cat si la nivel international”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Ascendia raportează dupa primele șase luni cel mai bun prim semestru din istorie, atât în ceea ce privește venitul total, cifra de afaceri, cât și profitul net

Pe parcursul celor 20 de ani de prezenta la bursa au fost realizate aproximativ 1,3 milioane de tranzactii cu actiuni SNP. Din momentul listarii pana in 2 septembrie 2021, investitorii au tranzactionat actiuni SNP in valoare de peste 13 miliarde de lei. De asemenea, un numar de peste 41 miliarde de actiuni SNP au fost tranzactionate la bursa in aceste doua decenii.

De la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, OMV Petrom a parcurs o ampla transformare. Dupa privatizarea companiei in 2004, OMV Petrom a investit semnificativ in modernizarea, diversificarea si extinderea activitatilor companiei. Investitiile in perioada 2005-2020 s-au ridicat la 16 miliarde euro, OMV Petrom fiind cel mai mare investitor privat din Romania.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 789 benzinarii, la sfarsitul lunii iunie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.