BET
15998.46
0.45%
BET-TR
33192.17
0.45%
BET-FI
58249.48
-0.15%
BETPlus
2374.88
0.44%
BET-NG
1146.67
0.52%
BET-XT
1369.05
0.37%
BET-XT-TR
2808.47
0.37%
BET-BK
2997.12
0.2%
ROTX
35570.46
-0.47%Parteneriat istoric intre Uniunea Europeana si Japonia

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Uniunea Europeana si Japonia au ajuns joi la acord comercial de principiu primul  încheiat vreodată de UE şi, drept urmare, va include pentru prima dată un angajament specific în virtutea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au făcut anunţul cu privire la încheierea acordului de principiu în timpul Summitului UE-Japonia.

Pentru statele membre UE acest acord de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale plătite de întreprinderile din UE, care se ridică la un miliard de euro anual si va deschide piaţa japoneză pentru exporturi importante de produse agricole din UE, oferind o paletă mai largă de oportunităţi într-o serie de sectoare economice.

Acordul stabileşte cele mai înalte standarde în domeniul dreptului muncii, al siguranţei, al mediului şi al protecţiei consumatorilor, protejează pe deplin serviciile publice şi conţine un capitol dedicat dezvoltării durabile. De asemenea, el se bazează şi consolidează standardele ridicate de protecţie a datelor cu caracter personal pe care atât UE, cât şi Japonia, le-au inclus recent în legislaţia proprie privind protecţia datelor.

„Astăzi am încheiat un acord de principiu cu privire la un acord de parteneriat economic, al cărui impact depăşeşte cu mult graniţele noastre. Prin acest acord, UE şi Japonia susţin valorile lor comune şi se angajează să respecte cele mai înalte standarde în domenii precum dreptul muncii, siguranţa, mediul sau protecţia consumatorilor. Prin faptul că lucrăm în direcţia adoptării unor decizii reciproce privind caracterul mutual adecvat al nivelului de protecţie, ne luăm de asemenea un angajament ferm să susţinem dreptul fundamental la protecţia datelor. Împreună, transmitem lumii întregi un mesaj puternic că sprijinim comerţul deschis şi echitabil. În ceea ce ne priveşte, nu există protecţie în protecţionism. Doar lucrând împreună vom reuşi să stabilim standarde ambiţioase la nivel mondial. Acesta va fi mesajul pe care UE şi Japonia îl vor transmite împreună în cadrul reuniunii G20 de mâine”, a declarat preşedintele Juncker.

CITESTE SI:  Rezultate financiare peste așteptări pentru Apple, Amazon și Meta in trimestrul IV al anului trecut

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a adăugat: „Acest acord are o importanţă economică enormă, dar este, de asemenea, un mod de a ne apropia. Demonstrăm că UE şi Japonia, parteneri globali democratici şi deschişi, cred în liberul schimb şi cred în construirea de punţi şi nu de ziduri. Întrucât Japonia este cea de a patra economie din lume ca mărime şi are un apetit sporit pentru produsele europene, acest acord prezintă un mare potenţial pentru Europa. Ne aşteptăm la un impuls major pentru exporturile din multe sectoare ale economiei UE”.

Acordul de parteneriat economic va duce la creşterea exporturilor UE şi va crea noi oportunităţi pentru întreprinderile europene, indiferent dacă sunt mari sau mici, pentru angajaţii acestora şi pentru consumatori. Valoarea exporturilor din UE ar putea creşte cu până la 20 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi şi locuri de muncă în numeroase sectoare economice din UE, cum ar fi sectorul agricol şi al produselor alimentare, sectorul pielăriei, sectorul îmbrăcămintei şi al încălţămintei, sectorul produselor farmaceutice, sectorul dispozitivelor medicale şi altele.

Parteneriat istoric intre Uniunea Europeana si Japonia va consolida poziţia de lider a Europei în ceea ce priveşte modelarea globalizării şi a normelor privind comerţul mondial în funcţie de valorile noastre fundamentale şi va proteja interesele şi sensibilităţile UE. Datorită acestui fapt, el contribuie la soluţionarea unora dintre provocările identificate în documentul de reflecţie privind valorificarea oportunităţilor legate de globalizare, prezentat de Comisie în cadrul procesului aferent Cărţii Albe. AGERPRES

Foto credit: Irena Ardely | Dreamstime.com