BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Perechea EURRON, la maximele ultimelor 2 luni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Nivelul ridicat de optimism care s-a putut observa pe parcursul săptămânii trecute s-a temperat pe măsură ce ne-am apropiat de weekend. Nervozitatea investitorilor a atins cote înalte după ce Președintele Trump a anunțat că va susține o conferință de presă legată de China în cursul zilei.

În acest context, s-a putut observa o tendință de consolidare a euro, care a reușit să câștige teren în raport cu majoritatea monedelor importante. Entuziasmul la nivelul monedei unice europene a fost accentuat de o nouă propunere înaintată de Comisia Europeană.

Instituția a sugerat crearea unui fond de 15 miliarde de euro pentru a investi în companii cu importanță strategică dar care au fost afectate de pandemie.

Propunerea necesită aprobarea guvernelor și decidenților politici din cadrul statelor membre UE. Această măsură vine după ce firmele din întreaga lume au devenit vulnerabile în fața preluărilor ostile, pe măsură ce prețurile acțiunilor au scăzut și oportunitățile de finanțare s-au redus în timpul crizei.

Noua facilitate ar putea urmări cumpărarea de participații sau oferirea de împrumuturi unor companii strategice din sectoare precum asistența medicală, industria aerospațială, apărarea, sectorul digital sau cel ecologic.

CITESTE SI:  MedLife intrară în acționariatul Personal Genetics și își consolidează poziția pe zona de genetică și biologie moleculară în Romania

Îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea anumitor companii europene s-au accentuat în martie, după apariția unor informații conform cărora administrația Statelor Unite a încercat să obțină acces la CureVac, o companie de biotehnologie cu sediul în Germania, care dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea reduce costurile vaccinurilor. Comisia UE a reacționat prompt, promițând acordarea de 80 de milioane de euro pentru CureVac.

Astfel, moneda unică europeană a avut spațiu de extindere a creșterilor, reușind să atingă cele mai ridicate niveluri de pe 24 martie în raport cu leul românesc.

Această evoluție a fost favorizată și de elemente de pe plan local care au pus presiune asupra monedei naționale. Banca Națională a României a decis în cadrul ședinței de politică monetară de vineri să reducă rată de dobândă de la 2% la 1,75% începând cu data de 2 iunie.

În plus, a anunțat că în eventualitatea unei scăderi a lichidității pe piața monetară, a decis continuarea efectuării operațiunilor repo și a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară.

Acest scenariu a favorizat aprecierea EURRON care a atins un maxim intraday la 4,8490. În cadrul secvenței de creștere, a fost depășit nivelul local de rezistență de la 4,8425 care a acționat ca un plafon pentru perechea valutară în ultimele două săptămâni.

Acest prag a reușit să întrerupă orice încercare de apreciere din ultima perioadă, dar trebuie menționat că moneda unică europeană nu a beneficiat de un context atât de favorabil până acum.

Ulterior, cotația a pierdut o parte din câștiguri pe fondul unei corecții extinse a euro, care ar putea fi justificată de o tendință de marcare a profitului înainte de venirea weekendului.

Perspectivele acestei perechi depind de închiderea de astăzi. Dacă vom asista la o închidere zilnică și săptămânală deasupra barierei depășite anterior, am putea asista la un val de încredere la nivelul cumpărătorilor care să impulsioneze prețul. În caz contrar, am putea asista la o continuare a secvenței laterale sub nivelul 4,8425.


 

[ajax_load_more]